"Фантастико" инвестира 36 млн. лева в нова логистична база

Тя ще заработи в Елин Пелин през май и ще разкрие 70 нови работни места. "Билла" и "Лидл" също разширяват складовете си

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Търговската верига "Фантастико" изгражда в град Елин Пелин нова логистична база, непосредствено до вече съществуващите фирмени складови пространства. Инвестицията в съоръжението, което ще бъде открито през месец май, е 36 млн. лева. С отварянето му компанията ще разкрие около 70 нови работни места, съобщиха от "Фантастико" за "Капитал".

Най-голямата хранителна верига с български собственик настани склада си в Елин Пелин през 2016 г. през сделка с "Билла". Според последните налични данни групата има приходи 827 млн. лева за 2022 г.

На 36 000 кв. метра

Логистичната база е за стоки, изискващи температурно съхранение, и се разпростира върху над 36 000 кв. метра площ. В нея ще бъде разположено специфично оборудване за различните стокови групи (млечни, месни, риба, плодове, зеленчуци), което ще гарантира широк спектър от температурни режими, започващ от -24 градуса.

Новоизградената част от логистичния хъб на "Фантастико" ще разполага с 27 хидравлични рампи, а обработваните дневни количества стоки ще се увеличат с между 150 и 200 тона дневно. Времето от заявките до доставките към супермаркетите на веригата ще бъде значително съкратено. Ще се намали и броят на превозните средства, които доставят стоки в градска среда, съобщават от веригата.

"Това е стратегически проект за логистиката на компанията, който ще позволи оптимизиране на процеса на доставките и ще улесни навлизането ѝ на нови пазари. Проектът включва изграждане на промишлена хладилна инсталация, която съчетава много добра енергийна ефективност и пълно оползотворяване на отпадната топлина", коментира за "Капитал" Мартин Мъндев, директор "Капитално строителство" във "Фантастико".

Пестене на енергия

Логистичната база на "Фантастико" ще разполага и с фотоволтаична инсталация с мощност 980 kWp. Както в търговските обекти на веригата, така и тук отпадъците ще се събират разделно. Сградата се управлява с Building Management System, която контролира функционирането на всички системи и анализира консумацията на ел. енергия.

Главен изпълнител на проекта е строителната компания "Бараж груп". Общо 255 души са били ангажирани в строителството на обекта, включително екипите на подизпълнителите.

Складовете на другите вериги

Разширение на логистичните си бази планират и други големи вериги за търговия на дребно с храни. През септември миналата година "Билла България" обяви, че ще инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база до село Загоре, Стара Загора, която ще обслужва магазините на веригата в Централна и Южна България. Справка в Имотния регистър показва, че парцел 59 дка в района е закупен от "Билла недвижимости" за 5.2 млн. лева от "Маркет сървис".

Откриването на новата логистична база на "Билла" е планирано за първата половина на 2025 г. Застроената площ ще е 16.5 хил. кв. метра, а новооткритите работни места - над 200. Складът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от необходимата електроенергия.

В следващите седмици предстои да влезе в експлоатация ново разширение в с. Мусачево, в близост до централната логистична база на компанията, която се намира в с. Столник, съобщиха от "Билла" за "Капитал".

През юли 2022 "Лидл България" купи терен за складова база в Божурище за 25.5 млн. лв. Продавач на парцела от почти 200 декара е държавната компания "Индустриални зони". Тогава от компанията уточниха за "Капитал", че закупеният терен e планиран за следваща фирмена логистична база. Предвижда се изграждане на халета за готова продукция и пакетирани стоки с различен температурен режим, а също и на офиси, административни и технически помещения. "Лидл" вече разшири логистичната си база в Равно поле с нови 16 хил. кв. метра, с което общата застроена складова площ на веригата достигна 53 хил. кв. метра.

През март 2019 "Кауфланд България" инвестира над 64 млн. лв. в разширение на логистичната си база в с. Стряма, в Индустриална зона "Раковски" край Пловдив. Този склад е за нехранителни продукти. С него общата складова площ на веригата достигна 359 хил. кв. метра.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    rur46664079 avatar :-|
    venelin Stamenkov
    • + 1

    С надценки достигащи 100% ,незнаят какво да си правят парите.

    Нередност?
Нов коментар