🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Star Wars в сегашно време

САЩ разработва бойни лазери, които да предпазват самолетите им от ракетни нападения

Крайната цел на американските военни е да оборудват тактически изтребители с лазери за защита. На снимката: новият изтребител от пето поколение на САЩ - F-35.
Крайната цел на американските военни е да оборудват тактически изтребители с лазери за защита. На снимката: новият изтребител от пето поколение на САЩ - F-35.
Крайната цел на американските военни е да оборудват тактически изтребители с лазери за защита. На снимката: новият изтребител от пето поколение на САЩ - F-35.    ©  HANDOUT
Крайната цел на американските военни е да оборудват тактически изтребители с лазери за защита. На снимката: новият изтребител от пето поколение на САЩ - F-35.    ©  HANDOUT
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лазерите са неизменна част от всяка научнофантастична творба, независимо дали става дума за книга или филм. Затова е съвсем нормално, че идеята за нанасяне на удар със скоростта на светлината предизвиква и интереса на военните. Оскарът в тази област принадлежи на Роналд Рейгън - последният американски президент от времето на студената война, който се опита да стартира мащабна програма, наречена "Звездни войни". Целта й беше изграждане на орбитална лазерна защита, която да унищожава вражеските ракети при опит за нанасяне на ядрен удар. Проектът така и не се случи на практика, но експериментите с различни компоненти от него продължаха и след края на противопоставянето между СССР и САЩ. Лазерите се използват масово и в момента, но най-вече за насочване на "умни" бомби и ракети, за измерване на разстояние и други пасивни дейности. Доскоро поради различни технически ограничения те не можеха да се използват като оръжия за активно поразяване.

През изминалата седмица обаче Отбранителната агенция за перспективни изследвания на САЩ (DARPA) обяви, че следващата година планира да проведе тестове и стрелба по бойни цели с компактния лазер HELLADS (High Energy Liquid Laser Area Defense System). Изпитанията ще бъдат осъществени чрез стационарни установки, но бъдещите планове са американските военновъздушни сили да монтират системата на различни бойни самолети.

Задачата на HELLADS е да унищожава изстреляните срещу самолети ракети и снаряди. Това ще подобри многократно защитата на щатската въздушна армада, която в момента използва различни подходи за отклоняване на насочените ракети. Те обаче се ограничават до технологии за объркване на самонасочващата система на изстреляните ракети, а не за тяхното физическо унищожаване.

Осъществяването на подобна концепция обаче не е никак лека задача, особено когато става въпрос за самолети. Ракетите земя-въздух или въздух-въздух летят със скорост няколко пъти по-голяма от звука. Освен това самите военни летателни апарати също се движат с поне няколкостотин километра в час. Лазерният лъч поразява целта със скоростта на светлината, затова поне теоретично е една от най-подходящите технологии за тази цел. 

Бойните лазери по света

Унищожаването на ракети с лазери е концепция, която датира още от студената война. Прословутият проект "Звездни войни" на американския президент Роналд Рейгън за разполагането на оръжия в Космоса, които да унищожат в полет съветските ядрени бойни глави. В основата си е заложено използването на лазери, с които да се свалят балистичните ракети. Програмата обаче е изоставена в първоначалния й вид. Постепенно идеята се трансформира в сегашната концепция за противоракетна отбрана (ПРО).

Инициативата "Звездни войни" обаче дава тласък на идеята лазерите да бъдат използвани и като активно оръжие. Един от по-известните проекти е монтирането на химически лазер в носа на Boeing 747, с който трябва да се свалят балистични ракети или дори самолети. Разработката обаче се проточва във времето и въпреки че са осъществени успешни тестови стрелби, като са свалени ракети и безпилотни машини, летящата лазерна платформа е изпратена "в запас".

Създадени са и няколко наземни комплекси, които имат за задача да унищожават изстреляните насреща ракети, снаряди и мини. Израел съвместно със САЩ разработва THEL (Tactical High-Energy Laser), а руснаците създават аналогичен система, представена от "Алмаз-Антей". Отново се използват химически лазери, но системите са тежки, като нужното оборудване за една платформа се побира в няколко тежкотоварни камиона. Именно това се оказват най-големите проблеми на подобен тип лъчево оръжие – големите габарити и нуждата от мощно захранване. Най-компактните модели с мощност до 10 kW могат да се монтират на военен джип, но не разполагат с мощността да унищожат големи обекти. Те се използват най-вече за неутрализиране на мини, импровизирани експлозиви и невзривени снаряди. Такава е системата Zeus, която се използва от американската армия в Ирак и Афганистан.

Размерът има значение

Проектът HELLADS има за цел да конструира система, която да е достатъчно компактна и съответно мощна, за да се справи бързо с по-големи обекти. General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) разработва лазер с мощност от 150 kW (достатъчно за свалянето на ракета или на малка безпилотна машина – UAV), който трябва да бъде достатъчно лек и малък, за да може да бъде монтиран на боен самолет – бомбардировач, тактически изтребител или дори на безпилотник.

HELLADS използва технологията на системата Zeus – за да се генерира лъч, се използва система от огледала и призми, а не химически съединения и реакции. Това намалява опасността от прегряване, както и нуждата от голямо захранване. Изискванията на DARPA са устройството да тежи не повече от пет килограма за всеки киловат мощност, която създава.

Побирането в рамките на тези габарити не е единственото предизвикателство, пред което са изправени разработчиците. Създаването на мощен лазер чрез огледала и призми е по-трудно постижимо, отколкото при химическите устройства. Затова GA-ASI използва модулна конструкция, за да постигне мощта от 150 kW. По данни на DARPA през февруари 2012 г. компанията е представила единичен модул, съставен от две оптични клетки, който може да произведе лъч с мощност над 34 kW. Свързването на няколко модула би трябвало да покрие зададените характеристики, като общата маса на устройството се очаква да е около 750 кг, а общият обем - между два и три кубични метра.

Новият лазер ще разполага и със специална система за терморегулация – охладителната течност ще бъде със същия коефициент на пречупване както и призмите, като така ще позволи по-продължителна стрелба. По план окомплектоването на лазера е трябвало да бъде завършено до края на 2012 г., а през настоящата година - да бъдат готови захранването, прицелната и контролната система. През 2014 г. трябва да бъдат проведени и първите тестови стрелби. През 2011 г. GA-ASI получава финансиране от 39.8 млн. долара за разработването на система и още 10.1 млн. долара за поддръжка на устройството.

Малките размери и габарити на модула дават надежди, че скоро може да видим и прототипи на самолети, оборудвани с мощни лазери. Първите версии трябва да могат да неутрализират само целите, които летят в зоната срещу машината. Причината е, че лазерният лъч се разсейва, ако бъде насочен назад, заради въздушните завихряния, които се образуват зад самолета. Затова DARPA финансира отделен проект на Lockheed Martin, чиято цел е разработването на система за контролиране на лъча при промяна на въздушните вихри. Идеята е в окончателния вариант лазерите да бъдат инсталирани във високоскоростните изтребители и да поразяват ракетите, изстреляни срещу тях, независимо от посоката, от която идват (отпред, отзад или отстрани). Така че, ако проектът бъде успешно реализиран, най-модерните военни самолети все повече ще заприличат на бойните машини, познати ни от фантастични филми като Star Wars...

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tamusen avatar :-|
    Бил Тамусен
    • - 5
    • + 2

    Нищо ново в Пиндостан. Това е точно книгата на Алексей Толстой „Хиперболоидът на инженер Гарин“ и филмът към нея: http://youtu.be/5IXrSolry1U.

    Нередност?
  • 2
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 2
    • + 8

    Може и да е като в книгата, ама хиперболоидът на инженер Гарин го няма пък HELLADS горе доле работят. Пиндостан викаш.. търсих таз митична страна по хиляди географски атласи. Само в червените я намерих хахахах

    Нередност?
  • 3
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 7

    ...още колко ли далечсме от функциониращ джедайски меч?!
    :-)

    Нередност?
  • 4
    angelan avatar :-|
    one4all
    • + 2

    трябват още проекти за да се оправдае военния бюджет...

    Нередност?
  • 5
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 5

    До коментар [#3] от "2.5":

    Мичио Каку във Физика на невъзможното разглежда проблема с джедайския меч. И аз чакам да го решат. Искам моя да е яркозелен.

    Нередност?
  • 6
    pkolev avatar :-|
    Dalt
    • - 1
    • + 1

    Малко станиол и лазерите стават безполезни. Да не говорим, че има и други, още по-евтини решения...

    Тази технология по никакъв начин не е насочена срещу големите играчи, а срещу талибани, бунтовници и всякаква там сволоч...

    Нередност?
  • 7
    sinergy avatar :-P
    Sinergy
    • + 1

    До коментар [#6] от "Dalt":

    Тъкмо си мислех, че вече ще правят ракетите с огледални повърхности, но ти явно си ме изпреварил :)

    Нередност?
  • 8
    ugi avatar :-|
    ugi

    До коментар [#6] от "Dalt":

    Викаш полираме ракетата и отклоняваме 150 киловата лъч да върви на майната си.. Хайде малко по-сериозно. Това не ти е слънчево зайце.

    Нередност?
  • 9
    pkolev avatar :-|
    Dalt

    До коментар [#8] от "ugi":

    150-те КВ не са малко, но проблема е, че се повлияват от какво ли не. От мъгла и разни цветни филтри, та дори и до огледала или фолио...Разбира се горното е много общо, но отразява всъщност генералния проблем при лазерите...А какво ще изберат за да защитят ракетите, самолетите и другите подобни на нас с теб ни остава само да гадаем, хрупайки пуканките....

    Нередност?
  • 10
    alexalexandrov avatar :-|
    Александър Александров

    Днес лазери, утре може наистина да си сглобят и цяла Звезда на смъртта :)

    Нередност?
Нов коментар