🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преврат в Zamunda (обновена 18.04)

Администратор на сайта "отстранил" ръководството, защото били "нечестиви хора". Паралелно се появи Zamunda.se, който твърди, че е автентичната версия на торент тракера.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Популярният български торент тракер Zamunda е станал жертва на хакерска атака. Група хакери са успели да свалят бекъп с базата данни на тракера, се твърди на заглавната страница на Zamunda.net. Паролите на потребителите са криптирани и няма опасност за тяхното разгадаване от хакерите, уточняват от екипа.

"Това обаче не означава, че липсва риск за потребителите, защото чрез този бекъп хакерите могат да направят сайтове-копия на Zamunda, които да прилъжат потребителите да влизат със своите имена и пароли в тях". Това се твърди от "официалния" сайт zamunda.net.

Ситуацията стана още по-интересна след появата на втори сайт, zamunda.se, който твърди, че е новата версия на тракера и че потребителите трябва да се пренасочат към него. Бърза проверка показва, че двата домейна действително водят до различни сървъри.

Интернет страницата Zamunda.net е 7-мият по посещаемост сайт в България според глобалната класация Alexa, като от чисто българските сайтове единствено пощенската платформа ABV.bg има по-висока популярност. Останалите сайтове с по-висок рейтинг са глобални онлайн услуги като Facebook, Google и Youtube. Така че контролът върху Zamunda.net ще даде на евентуалния нов "собственик" достъп до изключително широка аудитория.

Според все повече мнения на потребителите по българските форуми и блогове, именно домейнът, завършващ на .se е "оригиналната" Zamunda. Те изтъкват като причина за това присъствието на голяма част от стария екип на тракера в сайта с нов домейн, а и факта, че профилите им в познатия .net домейн са деактивирани или изтрити.

Според твърдение на Zamunda.se оригиналният тракер е бил превзет от един от администраторите с никнейм break. Той е отнел правата за достъп на всички останали членове на екипа и е изтрил резервните копия на сайта с изключение на едно, за чието съществуване не е знаел. Последното е позволило на старите администратори да възстановят Zamunda на нови място, се казва в изявлението.

В следобедните часове на днешния ден пък първоначалната версия за хакерска атака на сайта Zamunda.net изненадващо беше променена с остро послание с революционен привкус:

"Този сайт беше жертва на ръководството си. Алчността и политическите амбиции на някои хора бяха на път да се възползват от широката аудитория на Zamunda.NET и да превърнат Вас потребителите в заложници на амбициозен политически проект.

След вътрешен преврат, тези нечестиви хора бяха отстранени от ръководството на сайта и правомощията им върху цялата система вече не им принадлежат.

Ние не можем да допуснем свободата на п2п обществото да бъде застрашенa и употребена за популистки политически цели.

Новото ръководство се ангажира да се бори с всички налични ресурси за запазване на независимостта на този сайт, неговото статукво и потребители.", пишат хората, които в момента контролират оригиналния домейн на тракера.

"Длъжни сме да ви предупредим, че бившата администрация на Zamunda ще се опита по всякакъв начин да попречи на работата ни и да си възстанови "загубеното".

Тези хора разполагат с достатъчно пари и контакти за да не се откажат в опитите си да придобият отново контрол върху независимия ресурс на сайта и да продължат да го ползват за личните си цели. Te за нас са "група хакери", които ни заливат с ддос атаки, спам и пробват всевъзможни техники в опитите си да пробият обратно.", продължават организаторите на "вътрешния преврат".

Мартин Павлов, за който се твърди, че е създателя на торент тракера Zamunda.NET, пък коментира пред сайта www.blitz.bg, че "вече е бивш собственик на Zamunda.NET". В момента Павлов е управител и съосновател на компанията "Линкос" ООД, която притежава системата за разпространение на онлайн реклами Garga.biz. Чрез нея се разпространяват реклами предимно в сайтове, чиято дейност е на ръба или дори отвъд ръба на закона. Сред портфолиото на платформата са страници за компаньонки, торент тракери и други. 

"Очаквам руският собственик, който твърди, че притежава Zamunda.net, да дойде и да подаде жалба при нас или в прокуратурата. До момента не го е направил, вероятно поради географски причини", коментира за "Капитал" ръководителят на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП Явор Колев, в чийто ресор попада и разследването на киберпрестъпленията.

В скандала, който се разиграва около Zamunda, последните 24 часа, е трудно да се разбере коя е "официалната" информация, защото ръководството на торент тракера винаги е предпочитало да стои в сянка. Именно поради тази причина се стига до ситуация, в която има две страни, претендиращи за собственост върху популярния торент тракер. 

Също така все още не е ясно какво ще се случи с рекламните приходи и най-вече с предплатените кампании на рекламодатели в Zamunda. 

При всички положения проблемите с установяване кой е "истинският" сайт ще се отрази и на без това критично ниското доверие на рекламодателите към торент тракера, което ще доведе до спад на приходите. Най-вероятният резултат от спора ще бъде намаляване на общите рекламни постъпления към Zamunda, които до някаква степен може да се поделят между Zamunda.net и Zamunda.se. 

Дейността на Zamunda.net, който е един от големите дори в международен план торент тракери, не би могла да се извършва до момента без безмълвната подкрепа от страна на държавата и чадър от службите за сигурност. Така че може да се очаква, че враждуващата фракция, която няма такава протекция, до дни да стане обект на акция от страна на правоохранителните органи. 

Обновено 18.04.: Отговор по повод обвиненията в "политически амбиции", който дава малко повече подробности за какво вероятно става дума, се появи късно снощи (17.04) на Zamunda.se, контролиран от отстранените собственици на торент тракера. "Интернет обществото има място там където се коват законите и се решава съдбата му! И рано или късно ще го получи.", пише администраторът с никнейм mamata. И продължава: "Та това са политическите амбиции на някои от управляващите Замунда. Да има Пиратска партия. А ако не тръгне от флагмана на пиратството в Родината Замунда, не знам от къде другаде и кой ще и повярва."

Администраторът, който твърди, че се занимава с въпросното начинание от години, казва също така, че преждевременното оттегляне на ГЕРБ от властта е осуетило плановете на Zamunda за включване на Пиратска партия в парламентарните избори. Заради това създателите на сайта планирали да участват във вота като обединят сили със съществуваща политическа сила и вкарат свои представители в листите й. Авторът не казва в прав текст кого точно са имали предвид, но репликата "Войводите не ми отговориха" би трябвало да означава, че е имало опит за кореспонденция с ВМРО. "Всъщност говоря за хора от чиито среди излезнаха яростни противници на ACTA, работят активно за електронно правителство и софтуер с отворен код в държавната администрация.", казва още администраторът mamata.

Потърсен за коментар, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов отрече с него да са говорили представители на тракера Zamunda или на каквито и да е организации на онлайн пирати. Той обаче потвърди, че партията му е един от активните борци срещу подписването на антипиратското споразумение ACTA.

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 18
    • + 17

    На това от снимката му трябва само един Целофан:)

    Нередност?
  • 2
    stoner_boner avatar :-P
    Damyan Ganchev
    • - 2
    • + 105

    така че може да се очаква, че враждуващата фракция, която няма такава протекция, вероятно до дни ще стане обект на атака от страна на МВР - хаххаахахаха, кефите ме, щом почна и по вестниците да се пише така, явно края е близо, ...

    Нередност?
  • 3
    lazomilev avatar :-|
    Lazo Milev
    • - 22
    • + 18

    "На хакерска атака стана жертва популярният български торент тракер Zamunda."

    > "Популярният български торент тракер Zamunda стана жертва на хакерска атака."
    В статията има и други грешки...

    Нередност?
  • 4
    bai_dobri avatar :-P
    Добри Караджов
    • - 8
    • + 77

    Това новина ли е? Според мен си е чиста ирония - "да откраднеш замунда" :-)

    Нередност?
  • 5
    zaza avatar :-P
    zaza
    • - 39
    • + 64

    Дейността на Zamunda.Net, който е един от големите дори в международен план торент тракери,

    И как ще е международен, след като няма достъп от чужбина до сайта?!?

    Нередност?
  • 6
    bushido avatar :-|
    bushido
    • - 1
    • + 51

    До коментар [#5] от "zaza":

    От Alexa:


    Visitors by Country for Zamunda.net

    Country

    Percent of Visitors

    Bulgaria Flag Bulgaria

    75.6%

    Turkey Flag Turkey

    14.5%

    Macedonia Flag Macedonia

    4.1%

    Serbia Flag Serbia

    1.7%

    Egypt Flag Egypt

    1.2%

    United States Flag United States

    0.8%

    Нередност?
  • 7
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 9
    • + 75

    Че тракера ..... какво незаконно, там има само едни мн. малки файлчета или магнитни линкове, само по себе си това не е незаконно.

    Нередност?
  • 8
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 6
    • + 40

    До коментар [#6] от "bushido":

    И как става това? Разрешен е достъпа до турция и македония ли? Понеже аз съм в САЩ и ползвам замунда през компютъра си в България. Дори и да дръпна торент не се свързва с тракера. Доколкото знам е същото и за западна европа.

    Нередност?
  • 9
    bushido avatar :-|
    bushido
    • - 1
    • + 39

    До коментар [#8] от "zaza":

    Идеята е, че Zamunda не е филтриран за всички държави и че дейността му вече е наднационална. Просто илюстрирам това със статистика от Alexa.com. Дори според един от слуховете сайтът е откраднат, за да бъде продаден на някакви турци, което с оглед на 14-те процента турска аудитория би могло да съдържа някаква истина. А би могло и да не :)

    Нередност?
  • 10
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 4
    • + 28

    До коментар [#9] от "bushido":

    Сайтът си е на български за разлика от Арена. Турците освен порното и малко софтуер, друго не ми се вярва да ползват :-Д

    Нередност?
Нов коментар