САЩ ще обвинят Google в монополно положение

Правителството на Тръмп официално тръгва на война с технологичните гиганти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американското министерство на правосъдието ще обвини по-късно днес Google в поддържането на незаконен монопол в търсачките и рекламите при търсене, пише Reuters. За момента това е най-сериозната стъпка от страна на правителството срещу технологичните гиганти и тяхното влияние в интернет - тема, която през последните години ставаше все по-важна в политическия живот на САЩ, а и не само.

Няколко различни клона на американското правителство - щатски и федерални прокурори, Камарата на представителите и Сенатът - водят разследвания срещу Google, Amazon, Facebook и Apple през последните години. Центърът на вниманието обаче е насочен най-често срещу Google, която има огромен пазарен дял по отношение на интернет търсенията. В бъдеще са възможни дела и срещу други гиганти - Facebook например държи дуопол заедно с Google в дигиталните реклами, а Amazon има все по-голям дял в електронната търговия. Положението не е много разнообразно и сред облачните услуги, където доминацията е на Google, Amazon и Microsoft, но поне за момента тази тема остава извън полезрението на Вашингтон.

Досега действията на правителството бяха на ниво доклади и изслушвания в Конгреса. Още по-често те не бяха свързани с потенциалните монополни положения на дигиталните бехемоти, а с отделни практики и тяхното въздействие върху избори, медийната среда, демокрацията и други.

Уилям Бар, главният прокурор, който в САЩ е и министър на правосъдието, искаше да има започнато дело срещу технологичен гигант към края на септември, но този срок се оказа прекалено оптимистичен. Самото дело по всяка вероятност ще продължи с години и не се очаква бърз резултат, като не е ясно и каква е крайната цел на прокурорите. Най-драматичната възможност би била разделяне на бизнеса на Google, а най-вероятната: по-тежки регулации и отстъпки от страна на гиганта, с цел навлизането на повече конкуренти на пазара.

Досега правителството на САЩ се е сблъсквало само с един технологичен гигант, при това в различна дигитална епоха: Microsoft през 90-те години, когато интернет все още не беше масов. От днешна гледна точка тогавашното дело изглежда дори странно, защото се отнасяше за разпространение на интернет браузъри с операционни системи - практика, която днес се приема за нормална и в която, иронично, Google също може да бъде посочена като монополист заради браузъра Chrome, който идва с всеки Android телефон - операционна система, която също е собственост на компанията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар