🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft ще достави виртуални очила на американската армия за 22 млрд. долара

Технологичните гиганти продължават да стават все по-блзики с Пентагона

Очилата HoloLens    ©  Microsoft
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският технологичен гигант Microsoft ще изпълни договора си за доставка на 120 хил. очила за виртуална реалност HoloLens към американската армия, пише Bloomberg. Поръчката бе обявена и спечелена от Microsoft преди три години, но Сенатът замрази половината от клаузите му в началото на 2020 г. Общата стойност на договора е 22 млрд. долара, които ще бъдат изплатени в рамките на 10 години. Той е разделен на два периода по пет години, като след първите пет е възможно той да не бъде продължен.

Целта на програмата е войниците да имат възможност за тренировка чрез виртуална или добавена реалност, подобно на симулаторите за пилоти на самолети. Системата позволява вкарване на информация, обекти, изображения и т.н. пред лицето на войника, като включва в себе си и други, по-класически функции, като нощно виждане. Американската армия първоначално плати на Microsoft 480 млн. долара, за да адаптира HoloLens очилата си за военни цели.

Поръчката е пореден договор между Пентагона и технологичните гиганти на САЩ. Обществените поръчки за технологии от страна на армията стават все по-големи през последните години и привличат интереса на IT компаниите, най-често Microsoft, Amazon и Google. В случая на Microsoft компанията е изпълнител и на друг огромен договор - за облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, около който се разигра драма заради оспорване на резултата от страна на Amazon.

Тази връзка между технологичните гиганти и армията не е съвсем безпроблемна, при това не само заради бизнес споровете между компаниите. Във всички тях има движения сред служителите, които не желаят технологиите, които те са разработили, да се използват за военни цели. През 2018 г. Google се отказа от договор за анализиране на изображения с дрон за Пентагона именно заради вътрешен натиск от страна на служителите. Същото движение има и в Microsoft, но в по-малка степен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Е га ти надценката за 120 000 бройки !
    Ако ги бяха поръчали от Китай щяха да са 22 млна . !!!
    Всъщност може Майкро софт да ги е поръчала от Китайски подизпълнител ...

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-?
    Божидар Здравков

    Нещо не е наред с числата или има и други продукти в тази доставка. Не може чифт очила за струват над 183 000.

    Нередност?
Нов коментар