БТК и United Group обмислят окончателна раздяла с оборудването на Huawei

Групата се опасява от лоши отношения с американското правителство, ако продължи да ползва продуктите на китайската компания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политическите драми около телекомуникационното оборудване на китайския производител Huawei създават все по-големи главоболия на балканската група United Group, която е собственик и на българския телеком БТК. Възможно е в бъдеще Huawei да бъде изоставена като доставчик и да бъдат сменени и сегашните компоненти от мрежата. Това става ясно от интервю на президента на групата Никос Статопулос пред Reuters, както и от становище на United Group, предоставено на "Капитал".

"В момента United Group провежда търг за избор на доставчици за по-нататъшното развитие на мрежите си и внимателно се обмислят всички възможни опции. За всички наши сегменти избираме технология, базирана предимно на бизнес логика, технологични предимства, повишена клиентска удовлетвореност и време за внедряване. Също така наблюдаваме внимателно развитието на сигурността на оборудването, предоставяно от различните доставчици, както и препоръките на ЕС в това отношение. В процеса на избор на доставчици за по-нататъшното развитие на нашите мобилни мрежи ще вземем предвид всички аспекти на бизнеса и сигурността и ще предоставим най-модерните услуги на нашите клиенти в бъдеще", се казва в становището, изпратено като отговор на въпроси на "Капитал".

В него не се споменава конкретно името на Huawei, но по-рано през седмицата в интервюто си пред Reuters Никос Статопулос коментира: "Мисля, че градивна и постепенна смяна към одобрени от САЩ доставчици е верният подход и този, който ние обмисляме."

Къде е спорът

От над две години насам САЩ и няколко други държави, сред които Канада и Австралия, водят война срещу Huawei. Според техните правителства и разузнавания телекомуникационното оборудване на компанията може да се използва за шпионаж от страна на Китайската комунистическа партия и съответно западните телекоми не трябва да разчитат на компанията за изграждането на националните 5G мрежи, макар самото оборудване да е значително по-евтино, отколкото на европейските Nokia и Ericsson например. Huawei отрича твърденията и се позовава на решения като това на Германия, която въпреки натиска даде зелена светлина за ползване на оборудването.

Политиката бе подета от администрацията на Доналд Тръмп и първоначално изглеждаше, че не се възприема от европейските страни. В последните месеци на мандата на Тръмп обаче официалната инициатива Clean Network, в която имената на китайските компании Huawei и ZTE се споменава директно, изненадващо набра скорост, като бе подписана от самия Европейски съюз като институция, както и от България като отделна страна. Към този момент политиката се запазва непроменена от администрацията на Джо Байдън, който не е говорил публично по въпроса от встъпването си в длъжност насам, но не е и смекчавал санкциите или подхода.

Това може да доведе до трудности за два от трите големи телекома в България - "Теленор" и БТК. Цялата 4G мрежа на "Теленор" е изградена с оборудване на Huawei, като се предполагаше, че същото ще се случи и с 5G мрежата. При БТК проблемът е по-малък - само базовите станции на компанията използват Huawei, докато останалото оборудване е на Nokia, Ericsson и Cisco. "А1 България" използва Nokia за цялата си мрежа.

Въпреки че подписването на Clean Network не значи задължително страната да не ползва оборудване на Huawei, от United Group се притесняват, че отказ от промяна би означавал проблеми с американското правителство. Освен в България групата има телекоми и кабелни оператори и в Хърватия, Словения, Гърция и Сърбия.

Промените излизат скъпо

Смяната на телекомуникационно оборудване е трудна и скъпа задача и някои телекоми смятат, че ако се налага такава по политически причини, е редно те да бъдат подпомогнати от държавата - такъв е примерът в САЩ, където правителството субсидира телекомите в по-слабо населените места.

Такова, изглежда, е и желанието на United Group. "Не можем да игнорираме желанието на САЩ, но в един идеален свят би трябвало да получим и финансова помощ от правителствата за преминаването към нова инфраструктура, защото това ще ни струва милиони долари", коментира още в интервюто си Статопулос. Не е ясно колко би струвала смяната на оборудването конкретно на БТК.

Huawei остава най-големият производител на телеком оборудване в света. Според данните на Dell'Oro компанията държи 31% от общия пазар по приходи през 2020 г. въпреки инициативите на САЩ и други страни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 10

    Очевидно гръцко-сръбската United Group ще искат пари от българската държава за да подменят оборудването си. Дотук, българската държава (в лицето на правителството на ГЕРБ-ДПС) ги подкрепя доста солидно в тяхното пазаруване на килограм в България, без никакви регулаторни пречки от контролираната от ГЕРБ-ДПС Комисия за защита от конкуренцията. В замяна на това, United Group продължават редакционната политика на пълен медиен комфорт за ГЕРБ-ДПС в цялата медийна група на NOVA, която те купиха от Пеевски. Очевидно Домусчиев/Пеевски са запазили някакво акционерно участие в медийната група, така както Спас Русев (братя Велчеви) продължават да са в борда на управителния съвет на БТК, въпреки че уж официално продадоха своя дял в нея. Комбинацията гърци и сърби никога не е била в полза на България.

    Нередност?
  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 7

    Тези сърбо-гърци трябва да бъдат натирени от България. Да им се позволява да контролират БТК е безумие и против националните ни интереси.
    А това да им се плаща от всички нас за да си сменяли оборудването...това само нагъл грък може да го измисли.

    Нередност?
Нов коментар