🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булпрос" и германската ec4u се сливат

Фондът Silverfleet Capital става мажоритарен собственик в новата обединена компания

Ивайло Славов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата българска софтуерна компания по приходи "Булпрос" се слива с германския си партньор ec4u, а новосъздадената обединена група ще бъде мажоритарна собственост на паневропейския фонд Silverfleet Capital. Същевременно българските фондове BlackPeak Capital и NEVEQ, които влязоха в "Булпрос" съответно през 2015 и 2016 г., излизат от инвестициите си. Те държаха общо 22% от компанията - 15% дял на BlackPeak и 7% на NEVEQ. Това потвърди пред "Капитал" Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос" и основател на компанията.

Пред "Капитал" Славов добави, че всички останали акционери в "Булпрос" остават и в новата структура, а повечето детайли за сделката, включително оценката, при която се прави сливането и придобиването на мажоритарния дял, ще станат ясни през май, когато се очаква одобрение от страна на българските и германските регулаторни органи. Самият Славов ще продължи да бъде оперативно част от компанията.

"С ec4u не се припокриваме, а се допълваме. Ние създаваме софтуерни решения по поръчка, докато те правят CRM системи и имат силно присъствие в Германия, Австрия и Швейцария. Целта ни от тук насетне ще бъде бърз растеж. С този силен финансов партньор вече започваме да гледаме за допълнителни придобивания в САЩ", коментира още Славов.

Според изявлението на двете компании новосъздаденото дружество ще има общо над 1400 служители и 25 офиса в 11 държави. По тези показатели по-голямата страна със сигурност е българската компания, която има над 1000 служители в 20 офиса.

Най-голямата (чисто) българска компания

"Булпрос" е основана през 2010 г. и бързо стана една от най-големите софтуерни компании в България. Според класацията на "Капитал" К100, която нарежда най-големите компании в страната по приходи, "Булпрос" е най-голямата българска компания в страната. Всички останали дружества, които са пред нея в класацията, са клонове на чуждестранни компании - Paysafe, VMware, Progress и SAP.

За 2019 г., последната налична в Търговския регистър, консолидираните приходи на "Булпрос" възлизат на 86.4 млн. лв., а печалбата - на 3.7 млн. лв.

Освен силния органичен растеж "Булпрос" се отличава и с активния си подход към пазара по отношение на придобивания - през 2016 и 2017 г. тя купи германските Innotec Marketing и Group Business Software, като втората сделка бе за 11 млн. евро. В началото на миналата година тя купи и мажоритарен дял (51%) в българския интегратор на SAP системи Beam.

Повече подробности очаквайте в седмичния брой на "Капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар