🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Климатични системи за влакове на световно ниво от "Либхер - Транспортейшън Системс Марица"

Компанията разширява своето портфолио

Климатични системи за влакове на световно ниво от "Либхер - Транспортейшън Системс Марица"
Климатични системи за влакове на световно ниво от "Либхер - Транспортейшън Системс Марица"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската фирмена група "Либхер" е световен производител с над 50 хил. сътрудници, които допринасят за технологичния напредък в различните ѝ отрасли. Концернът, който е 100% семейна собственост, дължи своя глобален успех и популярност на върховите си постижения в множество области - от земекопна и строителна техника, минно дело и различни видове кранове, през системи за автоматизация, транспортна, авиационна и космическа техника и компоненти до разработка и производство на домакински и професионални охладителни уреди.

"Вече над 70 години стремежът към иновации и безкомпромисният ангажимент на "Либхер" към качеството са гаранция за доволни и лоялни клиенти във всички продуктови области. Работата в "Либхер" означава да се концентрираш върху важните неща, разчитайки на силна подкрепа, както и да изпитваш удовлетворение от създаването на вдъхновяващи продукти."

"Нашето мото като работодател отразява точно това: One Passion. Many Opportunities.

Свързва ни страстта към техниката и решителността да предлагаме изключителни продукти на клиентите си. Същевременно всеки има свободата да реализира своите идеи и да допринася за създаването на вдъхновяващи продукти от нова генерация", коментират от компанията.

Германската група избира България за производствен център още в края на миналия век, а 20 години по-късно вече има три предприятия. Първото е "Либхер-Хаусгерете Марица" ЕООД за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000 г. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона "Марица", в момента част от пловдивската "Тракия икономическа зона". Развитието на завода е по възходяща линия, като в последната класация К100 на "Капитал" за най-големите компании дружеството е лидер в сектора за машини и оборудване. След решението за навлизане в България преди 22 години компанията изгради и втори завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за влакове, като тези дейности са обособени в дружеството "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД. В началото на юли германската група регистрира трето дружество в България - "Либхер - Конкрийт Технолоджи Марица" ЕООД, с предмет на дейност производство на бетоновози. Няколко месеца по-късно заводът вече е изграден и част от производствените линии работят.

"Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД е една от трите компании, представляващи международния концерн "Либхер" в България. Фирмата започва своя път на развитие през 2004 г. първоначално като отдел към вече съществуващата "Либхер - Хаусгерете Марица" ЕООД (произвежда висококачествена хладилна и фризерна техника), а 6 години по-късно е учредена като самостоятелно дружество. То произвежда климатични системи за железопътната индустрия, като негови клиенти са големите вагоностроителни заводи по цял свят. Предприятието извървя пътя от скромните 300 кв. метра площ и 7 служители до самостоятелна компания с 280 служители и производствена площ от над 9000 кв. метра. През 2016 г. заводът пое цялостното серийно производство на отоплителни, вентилационни и климатични системи за релсови превозни средства.

Разширяване на производството

В желанието си за непрестанно развитие и създаване на новости компанията продължава да разширява своето продуктово портфолио. Вече произвежда и отоплителни/климатични системи за производството на моторни превозни средства на дружеството "Либхер-Верк Ехинген ГмбХ" в германския град Ехинген. Дружеството произвежда годишно средно около 2340 отоплителни, вентилационни и климатични системи. Също така паралелно произвежда различни продуктови линии - от малки серии със само 25 броя годишно до проекти с 1500 уреда от един тип на година, като например отоплителните/климатични системи за завода на "Либхер" в Ехинген.

Освен това от 2018 г. българското дружество доставя комутационни разпределителни шкафове за "Либхер - Компонентс Биберах ГмбХ" в град Биберах (Германия). Тази дейност също се развива много добре и отчита ръст.

Най-новото разширение на портфолиото на "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД е производството на Celsineo, едно ново поколение климатични системи за полуремаркета: https://www.celsineo.com/de/start/start.html

От години българското дружество е сертифицирано по стандарт IRIS (International Railway Industry Standard), който е еталонът за управление на качеството в железопътната индустрия.

По време на целия производствен процес се работи изцяло и непрекъснато на принципа "Процес на непрекъснато усъвършенстване", целта е да ставаме постоянно все по-добри, обясняват от компанията.

Така че не е изненада, че въпреки пандемията от коронавирус приходите й са нараснали през миналата година със 17% и са достигнали 53 млн. лв.

"Благодарение на добрата организация и ангажираност на екипа успяхме да предпазим здравето и сигурността

на служителите, като в същото време е продължило производството за клиентите и партньорите. Сега ръководството планира поетапно връщане към състоянието отпреди пандемията. Особено внимание отделяме на нашата верига за доставки, която подпомагаме по такъв начин, че да може да "остане в крачка" с предстоящия ръст", казват от компанията.

Сътрудничество

Българското предприятие се развива и в посока оперативно снабдяване. Преди години "Либхер - Транспортейшън Системс" в Корнойбург (Австрия) предаде тази дейност на българското дружество. Оттогава екипът в България управлява и планира материалите за отоплителни, вентилационни и климатични системи не само за собствените си нужди, а и за завода в Австрия. Така се гарантира, че и в бъдеще серийното производство ще бъде организирано по много ефективен за клиентите ни начин.

Трансграничното сътрудничество функционира безпроблемно, защото освен английски език много от българските сътрудници владеят и немски.

Основните клиенти на "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" ЕООД са големите производители на влакове като Alstom и Siemens. Дружествата на "Либхер" също са част от постоянните клиенти, в тази посока портфолиото ще се разширява, като се планира българското предприятие да произвежда и други компоненти за дружества на групата.

Сферата на услугите, по-специално конструирането, също продължава да се развива. Разширява се екипът от конструктори за бизнеса с транспортни системи. Ще бъде създаден и екип за конструиране на авиационни компоненти. Екипът работи в много тясно сътрудничество с отдел "Конструиране" на "Либхер - Аероспейс Линденберг ГмбХ" в германския град Линденберг и от 2022 г. ще конструира компоненти и за "Либхер -Аероспейс Тулуза САС" в Тулуза. Планира се броят на заетите лица в тази област да нараства през следващите години.

Дружеството търси сътрудници със страст към техниката и които са решени, работейки в международна работна среда (вътрешна и външна), да постигнат изключителни резултати. Всеки един от тях има възможността да се включи в многообразните, както и отговорни задачи от работното ежедневие. "Либхер" държи на сътрудничество, основано на партньорство и доверие.

Като семейна компания "Либхер" държи на дългосрочната перспектива и постоянното развитие и усъвършенстване. Това се отнася както за индивидуалното насърчаване на сътрудниците, така и за развитието на съответните заводи.

Повече информация за кариерните възможности може да се намерят на jobs.bg, на фирмения сайт www.liebherr.bg или на телефон: 032/ 505 780