"Суперхостинг" придоби активите на конкурента си ICN.bg

И двете дружества с бизнес за около 16 млн. лв. вече са част от европейската група Team.Blue, която купи "Суперхостинг" през 2020 г.

Любомир Русанов и Методи Дреновски, основатели на "Суперхостинг"
Любомир Русанов и Методи Дреновски, основатели на "Суперхостинг"
Любомир Русанов и Методи Дреновски, основатели на "Суперхостинг"    ©  Надежда Чипева
Любомир Русанов и Методи Дреновски, основатели на "Суперхостинг"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската хостинг компания "Суперхостинг", която миналата година беше придобита от европейската група Team.Blue, вече е собственик и на хостинг активите на втората най-голяма в сектора - ICN.bg. Сумата по сделката не е обявена. Така в рамките на една година базираната в Белгия Team.Blue успя да консолидира пазара на хостинг услуги в България. Сделката е за придобиване на активите на дружеството, а не на дяловете в него. ICN.bg има сравнително малко служители - 14 към края на 2019 г., като част от тях ще преминат в "Суперхостинг". Общо служителите в България ще бъдат около 100.

ICN.bg е няколко пъти по-малка от "Суперхостинг", но все пак е със значителни размери. За 2019 г., последната налична в Търговския регистър, дружеството "Интернет корпорейтед нетуъркс", през което оперира компанията, отчита 3.4 млн. лв. приходи и 27 хил. лв. печалба. За сравнение - през същата година "Суперхостинг" има 12.5 млн. лв. приходи и 1.8 млн. лв. печалба.

Същевременно Team.Blue продължава да се разраства неорганично чрез масово изкупуване на доставчици на услуги из цяла Европа. Групата е създадена през юни 2019 г. след сливането на две големи европейски фирми - Combell от Белгия и TransIP от Нидерландия. Преди да придобие "Суперхостинг" през юли 2020 г., тя бе закупила и турската Natro и италианската Register Group. От тогава до сега са били купени още две компании - чешката Webnode и гръцката Enartia. Общо под шапката си Team.Blue оперира над 30 бранда, има 1500 служители и според сайта на компанията - 300 млн. евро консолидирани приходи.

Новият български гигант в хостинга

Пред "Капитал" съоснователят на "Суперхостинг" Любомир Русанов коментира, че преговорите са започнали в края на миналата година и са били водени основно от представители на голямата група Team.Blue. Той обясни, че сделката е по-странна от обикновено придобиване, защото става дума само за активите, докато юридическото дружество "Интернет корпорейтед нетуъркс" не променя собствеността си.

"Първият етап вече е завършен и клиентите на ICN.bg са в нашата система. Част от хората в компанията също вече са при нас. Следващите етапи са техническата миграция, при която клиентите ще усетят подобрения", коментира Русанов. Той добави, че "Суперхостинг" е запазила оперативна самостоятелност след придобиването миналата година и компанията продължава да се управлява на местно ниво.

Той добави, че за момента групата не търси активно нова компания за придобиване в България и фокусът е основно извън страната. "Но ако някой в България търси изход, ние сме заинтересовани."

Фокус другаде

Юлиян Бориславов, собственик на ICN.bg, коментира пред "Капитал", че сделката е само за активите, а не за цялото дружество, защото то има и странични проекти в периферията на хостинга, които не са били от интерес за придобиващите. Той добави, че ще продължи да бъде с компанията поне още няколко месеца, докато се случва интеграцията, след което пътищата им ще се разделят, "за да няма много вождове".

Причината за продажбата е, че Бориславов иска да се концентрира върху друг свой бизнес - ApiHawk, компания, която разработва софтуер за доставчици на услуги, с фокус върху пазара в Северна Африка.

Все още няма коментари
Нов коментар