🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обратно в Барселона - шефовете на телекомите залагат на дигиталното бъдеще

Големи компании призовават за преразглеждане на регулациите в Европейския съюз

С посетители, въоръжени с отрицателни тестове за COVID-19, маски за лице и дигитален бадж за проследяване на контакти, индустрията се надява събитието да създаде план за бъдещето.
С посетители, въоръжени с отрицателни тестове за COVID-19, маски за лице и дигитален бадж за проследяване на контакти, индустрията се надява събитието да създаде план за бъдещето.
С посетители, въоръжени с отрицателни тестове за COVID-19, маски за лице и дигитален бадж за проследяване на контакти, индустрията се надява събитието да създаде план за бъдещето.    ©  Reuters
С посетители, въоръжени с отрицателни тестове за COVID-19, маски за лице и дигитален бадж за проследяване на контакти, индустрията се надява събитието да създаде план за бъдещето.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шефовете на телекомуникационните компании вдигнаха тостове по случай завръщането на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона в понеделник. Те планират да поставят индустрията в центъра на дигиталното развитие и да се включат в глобалното "рестартиране" след пандемията от коронавирус. След като поддържаха мрежите, докато хората бяха затворени у дома, ръководителите в сектора на телекомуникациите заявиха, че пандемията е показала колко важна е свързаността за хората с достъп до най-новите технологии и още повече за онези няколко милиарда, които нямат такъв.

Миналата година ежегодното събитие беше отменено в последния момент, когато COVID-19 за първи път започна да се разпространява по целия свят. Тази година то се провежда в хибриден формат с около 30 хил. посетители на място (в сравнение с над 100 хил., които обикновено присъстват) и други онлайн, съобщава Reuters.

Ключовото е доверието

"Върнахме се в бизнеса, обратно в Барселона и обратно заедно", каза Матс Гранрид, ръководител на индустриалната асоциация GSMA, която е домакин на най-големия телекомуникационен форум в обширния търговски панаир Фира в столицата на Каталуния.

С ускоряването на дигитализацията по време на коронавирусната криза киберсигурността и управлението на данните заемат централно място, заявиха шефовете на испанската Telefonica, Deutsche Telekom и френската Orange, добавяйки, че изграждането на доверие с потребителите е от ключово значение.

"Твърде дълго прогрес в технологията означаваше само напредък на всяка цена - но истинският прогрес идва, когато се придвижваме към разумно бъдеще, а не когато просто правим лъскави нови неща", заяви Стефан Ричард, главен изпълнителен директор на Orange и председател на GSMA от основната сцена на събитието.

Обременени от висок дълг и слаби приходи, телекомите се надяват да се възползват от социалния кредит, произтичащ от тяхната роля да свързват обществата и хората по време на пандемията, за да се позиционират като "добри момчета". Триото също така призова за преразглеждане на регулациите в Европейския съюз. То заяви, че фрагментацията в 27-членния блок ги поставя в неравностойно положение срещу конкуренти като услугата за съобщения WhatsApp на Facebook.

"Днес свързаността е необходимост. Но през 2030 г. свързаността ще бъде човешко право", твърди главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес.

С посетители, въоръжени с отрицателни тестове за COVID-19, маски за лице и дигитален бадж за проследяване на контакти, индустрията се надява събитието да създаде план за бъдещето. Но няколко големи имена, включително Ericsson, Nokia и Samsung, стоят настрана тази година.

"Обещавам през следващата година Deutsche Telekom и всички ние да се върнем отново в Барселона", каза Хьотгес, който се присъедини по видеовръзка от централата на компанията в Бон, Германия.

Киберсигурност

Стефан Ричард заяви, че една трета от европейския бизнес е съобщила за кибератаки миналата година. Това би било фатално за по-малките фирми, които нямат софтуер, с който да се защитят. "Киберсигурността е постоянна надпревара... никой вече не може да бъде защитен зад затворена дигитална стена", добави Ричард.

Повечето телекомуникационни компании залагат на 5G. На MWC бяха обявени партньорства, обхващащи облака, софтуера като услуга и традиционните мобилни и широколентови операции. "В Китай 5G се развива бързо, с внедряването на близо 850 хил. базови 5G станции и 330 млн. потребители на 5G мобилни телефони", каза председателят на China Mobile Ян Джи чрез видео връзка. Той прогнозира, че дигиталната икономика на Китай ще представлява половината от БВП на страната до 2025 г.