Web 3.0 - либертарианска мечта или социалистическа утопия

Сложната политика на крипто и блокчейн повдига няколко интересни въпроси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Много е привлекателно за либертарианската гледна точка, ако можем да го обясним правилно", пише Сатоши Накамото, псевдонимът на анонимния създател на биткойн, в имейл през 2008 г. до Хал Фини, разработчик, описвайки привлекателността на "електронните пари", които той планира да стартира. Привлекателността произтича от потенциалната роля на биткойн като валута, независима от проверки от централизирани трети страни и надзор от страна на правителствата. Вместо това биткойн ще бъде проверяван криптографски и управляван от своите потребители.

Биткойн несъмнено се харесва на тези вдясно. На конференция в Маями на 7 април Питър Тийл, съосновател на PayPal, компания, която някога като млад либертарианец си е представял, че ще измести световната парична система, се изказа поетично за потенциала на биткойн. Той разглежда технологията като присъщо политическа, казвайки през 2020 г., че "ако AI [изкуственият интелект] е комунистически, криптото е либертарианско". AI представлява напредъкът на централизираните машини, вземащи решения отгоре надолу; крипто изисква много хора и компютри, които вземат решения отдолу нагоре.

Тийл не е единствен, който смята, че има нещо присъщо дясно в криптото. Марк Андреесен, съосновател на Andreessen Horowitz, компания за рисков капитал, е съгласен с тази характеристика. През 2021 г. той написа, че крипто може да представлява "дясна технология", която е едновременно по-децентрализирана и по-гъвкава с предприемачеството, отколкото технологичната индустрия.

Г-н Андреесен е най-впечатлен от възможностите, произтичащи от "разпределения консенсус". Досега, твърди той, съвместните онлайн усилия или приемаха корпоративни норми от реалния свят, или работеха като проекти с отворен код, без да са включени пари. За сравнение, криптото позволява нови видове системи за стимулиране, при които участниците могат да бъдат възнаграждавани чрез заплащане, без да е необходимо да съществува компания в реалния свят. Вземете например Helium, децентрализирана безжична мрежа. Тя насърчава хората да инсталират "горещи точки" (hotspots) в домовете си за използване от близки устройства, свързани с интернет, като ги компенсира в HNT, криптотокен. Колкото повече се използва горещата точка, толкова повече жетони се изплащат.

Такава архитектура обикновено се нарича web 3.0, намек за потенциала й да бъде следващата фаза на интернет. Крис Диксън от Andreessen описва инфраструктурата като позволяваща на организациите да бъдат собственост на притежатели на токени, които след това гласуват по въпросите на управлението. Съвременните технологични фирми са стимулирани да изграждат огромни платформи, които показват на потребителите толкова реклами, колкото могат да понесат. За разлика от тях разработчиците и потребителите на web3 приложение могат да спечелят награди за изграждане и взаимодействие с платформата. В този свят потребителите ще могат да гласуват за това как работят алгоритмите на Facebook или Twitter. Най-важното е, че те също ще събират своя дял от печалбите.

На пръв поглед идеята, че тези приложения или проекти могат да бъдат изградени или доставени от всеки, са сбъднатите свободолюбиви либертариански мечти. Но начинът, по който се изпълняват самите проекти, има доста общо с левите идеи. Антонио Гарсия Мартинес, бивш мениджър във Facebook и автор на Chaos Monkeys, книга за културата на Силиконовата долина, казва, че "никога няма да чуете рисков капиталист да звучи повече като комунист, както когато говори за web 3.0". Предприятието, базирано на блокчейн, може да не е точно това, което Маркс е имал предвид. Но моделът зад него изглежда по-близо до идеята, че общността трябва да притежава средствата за производство, разпределение и обмен, а не съвременният капитализъм.

Има нещо смешно, когато рисковите капиталисти говорят като комунитарни социалисти, отбелязва Томика Тилеман от Haun Ventures, криптофонд. Като бивш съветник на Джо Байдън той не е либертарианец. И все пак предстои истинска промяна. Почти всички са съгласни, че моделът с big tech е несъвършен, казва Тилеман. Тийл и другите като него мразят идеите за деплатформиране на десните; лявото се стреми към концентрацията на власт и богатство. Хора като Тил, Андреесен и Тилеман виждат криптото като сериозна заплаха за статуквото.

Истината може да е, че web 3.0 тепърва ще се развива и хората от целия политически спектър виждат в него каквото си искат. Ако криптото наистина дава възможност на разработчиците или потребителите да изградят всякакъв вид икономическа система, тогава приложенията, които процъфтяват, ще бъдат тези, които работят най-добре. Може би това ще бъдат либертариански утопии, в които тези като Сатоши по света ще запазват личния си живот в тайна. Но те също биха могли да бъдат социалдемократически метавселени с автоматични данъци върху богатството и виртуални, патерналистични власти.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар