Българската софтуерна компания "Мелън" купи основния дял в косовската Frakton

Инвеститорът планира да разшири дейността в Прищина в комбинация с действащите си офиси в София, Велико Търново и Скопие

Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon    ©  Цветелина Белутова
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Melon    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският технологичен сектор от години е един от най-големите магнити за чужди инвеститори. Но някак под повърхността остават новините за български софтуерни компании, които правят обратното - инвестират навън в търсене на нови възможности и специалисти. Новината за подобна сделка дойде в началото на тази седмица и то на донякъде неочаквано място, което тепърва може да се превърне в притегателен център за българския бизнес - Косово. Софтуерната компания "Мелън" придоби мажоритарен дял в местната Frakton и планира да разширява дейността в Прищина в комбинация с действащите си офиси в София, Велико Търново и Скопие.

Финансови параметри около сделката не бяха разкрити, но "Мелън" вече държи 51% дял в Frakton, показва Косовският търговски регистър. Останалите акционери са изпълнителният директор Челик Нимани с 29.40% и технологичният директор Едон Шекирака с 19.6%. Двете компании са близки като бизнес - предлагат софтуерни услуги на външни клиенти от най-различни индустрии в областта на уеб и мобилните технологии (.NET, PHP, Python, Ruby, NodeJS, ReactJS, iOS, Android и др.).

Защо Косово

"Сделката се случи бързо - първото ни съобщение към тях беше през април, подписахме в края на октомври. Избрахме Frakton заради много доброто припокриване като култура, хора и отношение към бизнеса", заяви за "Капитал" Крум Хаджигеоргиев, съосновател и изпълнителен директор на "Мелън". Интересът на българската компания към Косово всъщност не е нов - според Хаджигеоргиев още преди две години те са посетили Прищина и са имали срещи с местната IT общност. "Бяхме много приятно изненадани, запознахме се с много хора, сред които и Челик Нимани, и след това не ни трябваше много време, за да видим, че имаме добра синергия", допълва Хаджигеоргиев.

И двете компании са от доста време на пазара - "Мелън" от 2003 г., а Frakton от 2007 г. Българската е създадена от специалисти, завършили Американския университет в България, и постепенно се разраства до една от средните на пазара като екип - в момента за нея работят около 240 души, от които 160 в България (София и Велико Търново) и 80 в Скопие, където "Мелън" стъпва през 2014 г. Целта на мениджмънта е била не толкова да расте бурно, а устойчиво. Приходите й през годините се повишават, за да достигнат 12.5 млн. лв. и 1.3 млн. лв. печалба за миналата година. Сред основните акционери са съоснователите като Хаджигеоргиев, двама от главните технически директори Антони Иванов и Васил Димов, фондът "Булвенчърс" на Николай Николов (познат от "Мобилтел" и БТК и като зам.-министър на транспорта) и др.

От своя страна сегашният мениджмънт на Frakton не е сред основателите - те излизат от компанията след сделката с "Мелън". Създателят й Ментор Пачарада, който е сериен предприемач, планира да се занимава с други проекти. Главният изпълнителен директор Челик Нимани се присъединява преди около шест години и е сред известните имена в местната екосистема и заедно с Едон Шекирага са двигателите на развитието на компанията, която към момента има около 50 души екип. "Идеята ни е да ги удвоим в рамките на 12-18 месеца", казва Хаджигеоргиев.

"Растем със значителни темпове и се оглеждахме за партньор, който споделя същата култура и ценности. Вярвам, че "Мелън" ще ни помогне да достигнем пазари и услуги, към които се стремим от години. Така ще можем да се превърнем в една от водещите тех компании в Косово и най-доброто работно място", заяви при обявяването на сделката Челик Нимани.

Тройна мощ

Според Крум Хаджигеоргиев една от основните причини за избора на Косово е и близостта до Скопие, където офисът на българската компания се е разраснал близо двойно през последните 18 месеца и трябва да достигне 100 специалисти в следващите месеци. Идеята е именно подпомагане и съвместна работа на трите екипа: в България, Северна Македония и Косово. "Прищина е изключително близо до Скопие и културно, и географски, само на 80-90 км магистрала. Хората са млади, енергични, мислят подобно на нас, правят бизнес подобно на нас, много приятно сме изненадани", обяснява мениджърът избора на Косово.

Frakton ще запази бранда си, а местните мениджъри ще продължат да управляват компанията, като според Хаджигеоргиев работят по много интересни проекти и бизнесът им постоянно расте. "Искаме да се подсилим едни други като талант, екип и бизнес. Няма ограничения нещата да вървят задължително в една посока", уточнява мениджърът. Сред клиентите й са Raiffeisen, Burger King и др. За миналата година косовското дружество беше обявено сред едни от "изгряващите звезди" в IT сектора в Централна Европа в проучването Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2021 заради растежа на бизнеса си от 333% (приходите не се виждат в Косовския търговски регистър).

Сделката идва в подходящ момент, тъй като индустрията бележи бърз растеж заради преминаването на много малки и средни компании към все повече дигитални услуги. "Пазарът е много динамичен, много конкурентен за хора - не само програмисти, но и мениджмънт, маркетинг и продажби и др. Секторът отчита силен растеж през тази година, очакваме тенденцията да продължи и през следващата", казва Хаджигеоргиев. Той допълва, че с добавянето на Frakton ще се търсят повече варианти целият регион да расте.

Не е изключено след време "Мелън" да търси и други варианти за инвестиции в региона, казва главният изпълнителен директор на "Мелън".

А и още български IT фирми разглеждат Косово като естествено продължение на бизнеса си. "Колкото повече компании, толкова по-добре", завършва Хаджигеоргиев.