🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стрийминг услугата Disney+ тръгва в България през лятото

Все още не е ясно каква ще е цената на месец и година на платформата, която ще предлага филми и сериали на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars и National Geographic.

Един от хитовите сериали на Disney+ е "Мандалорецът"
Един от хитовите сериали на Disney+ е "Мандалорецът"
Един от хитовите сериали на Disney+ е "Мандалорецът"    ©  The Walt Disney Company
Един от хитовите сериали на Disney+ е "Мандалорецът"    ©  The Walt Disney Company
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стрийминг услугата на Walt Disney Company - Disney+, ще дебютира на българския пазар през лятото, съобщи компанията. Платформата разширява присъствието си в 42 държави и 11 нови територии в Европа, Африка и Азия.

Така българските потребители вече ще имат достъп до всички най-популярни стрийминг платформи в света: Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO (която след време ще стане HBO Max), Аpple TV+ и сега Disney+. Все още не са обявени подробности около точните дати и цената на услугата. От българския офис на Walt Disney Company заявиха пред "Капитал", че с наближаването на стартирането на платформата тук ще споделят повече детайли. Все още не е ясно дали цялото съдържание ще е преведено или озвучено на български.

Услугата Disney+ беше пусната през есента на 2019 г. и според данните за четвъртото тримесечие на финансовата им година има 118.1 млн. абонати. В момента в Европа платформата е налична в 18 държави. Цените в тях са 8.99 евро на месец (7.99 паунда във Великобритания).

Потребителите на Disney+ ще имат достъп до филми и сериали на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars и National Geographic. На някои международни пазари услугата е в комбинация с подбранда Star, през който се предлага съдържание и на 20th Century Studios (студиото беше купено от Disney), Disney Television Studios, FX и Searchlight Pictures.

Преди няколко месеца изпълнителният директор на Disney Боб Чапек заяви, че целта на компанията е стрийминг услугата й да достигне до над 160 държави през фискалната 2023 г. "Наясно сме, че най-ефективният начин да разраснем платформите си в цял свят е чрез ново съдържание", заяви Чапек и допълни, че се инвестира в локални и регионални продукции.

Няма проучвания колко точно са потребителите на стрийминг услуги в България. По неофициални данни лидер е HBO GO, която е най-дълго на пазара и чието съдържание е изцяло преведено. Цената е 3.99 евро на месец, както и с план от операторите. Глобалният лидер Netflix (с 222 млн. абонати в цял свят) официално дебютира тук в началото на 2016 г. и се предлага с три различни абонаментни плана - основен за 7.99 евро на месец, стандартен за 9.99 евро на месец и премиум за 11.99 евро на месец. Prime Video на Amazon пък струва 5.99 eвро на месец. Apple TV+ се предлага за 9.99 лв. на месец.