Payhawk: Първата млада българска компания за 1 млрд. долара

Финтех стартъпът на Христо Борисов и Бойко Караджов беше оценен на 1 млрд. долара след нов инвестиционен рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners

Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.
Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.
Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Христо Борисов (вдясно) и Бойко Караджов създават Payhawk в края на 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В приказките и древните легенди еднорогът най-често е описван като митично създание с вълшебни качества. В модерния инвестиционен речник думата има съвсем друго значение - млада компания, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Такива бизнеси не са много, особено в нашата част на света - на Балканите се броят на пръстите на едната ръка, а в България направо са мит като едноименното животно. Досега... Страната ни вече има първия си еднорог - българската финтех компания Payhawk беше оценена на 1 млрд. долара след последния инвестиционен рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners.

Новото финансиране е 100 млн. долара, като най-голямата част от него - 50 млн. долара, се дава от Lightspeed с участието и на други нови фондове: Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures and Jigsaw VC. Досегашните инвеститори - Greenoaks, QED Partners и Earlybird Digital East, също участват в рунда.

През миналата година Payhawk привлече инвестиции на два пъти - през април за 20 млн. долара, а през ноември в рунд Б за 112 млн. долара, воден от друг щатски фонд - Greenoaks, известен с вложенията си в редица финтех компании като Robinhood, Stripe, Checkout.com, както и Deliveroo и др. Тогава българската компания беше оценена на 570 млн. долара.

Основаният от Христо Борисов и Бойко Караджов през 2018 г. стартъп, който издава корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в десетки държави, планира да използва набрания капитал за разширяване на бизнеса си в Европа и на най-големия пазар на финтех услуги - САЩ. Първо през март ще бъдат отворени офиси в Амстердам и Париж. А през септември Payhawk ще отвори офис и в Ню Йорк. За издаването на карти и услуги в САЩ компанията ще работи с местната банкова група Cross River Bank, стана ясно в края на миналата година.

Новият партньор

Lightspeed Venture Partners е едно от известните имена в Силициевата долина. Основаният през 2000 г. фонд досега е инвестирал в над 1000 компании и има над 200 успешни продажби на дялове в тях. Сред финансираните от Lightspeed стартъпи са Snapchat, Affirm, MuleSoft и AppDynamics. Фондът се интересува от различни сектори, но най-много като брой са инвестициите му в софтуерни и технологични компании. Първоначално основно се цели към фирми в ранен етап на развитие, но през последните години залага и на бизнеси в растеж. Има отделни подразделения за инвестиции в Индия и Китай.

"След като наблюдавахме екипа на Payhawk в продължение на година, бяхме изключително впечатлени от темповете на развитие на продуктите и изграждането на най-цялостното решение на пазара за по-малко от четири години", заяви в официалното съобщение за инвестицията Aршам Мемарзадех, партньор в Lightspeed Venture Partners.

Според Христо Борисов причината да бъде предпочетен Lightspeed е "изключително опитният екип в САЩ с повече от 400 инвестиции на глобално ниво".

През последните месеци основателите на Payhawk преговаряха с някои от най-известните фондове в света, сред които и Tiger Global. Досега сред инвестиралите във финтех компанията освен водилите последните два рунда финансиране Lightspeed и Greenoaks са и още един щатски фонд - QED Investors, както и базираният в Берлин Earlybird Venture Capital. Първите, подкрепили Payhawk при създаването на компанията през 2018 г., бяха българският фонд Eleven, както и бизнес ангели като двама от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" - Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов, Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт" и др.

Българските карти

Създателите на компанията Христо Борисов и Бойко Караджов са бивши служители на "Телерик", които през 2018 г. решават да работят върху създаването на платформа, която да улесни управлението и контрола над целия разходен процес в малки и средни компании. Сред предлаганите услуги са издаването на корпоративни карти в партньорства с Visa, както и автоматизирано отчитане на разходи и генериране на отчети в реално време. Софтуерната система дава възможност на служителите бързо да сканират и осчетоводят касови бележки и да правят отчети. Има и 3% cashback програма за всички плащания през корпоративните карти, безплатни преводи за клиентите в евро и паунд, както и поддръжка на Apple Pay и Google Pay в 30 държави. Сред плановете на Payhawk е да пусне на пазара и кредитна карта, както и евтини международни преводи като алтернатива на SWIFT плащания. Сред клиентите на компанията са люксембургският превозвач LuxAir, германският дистрибутор на автомобилни части ATU, британската Club Freelance, българската Gtmhub (която също е тръгнала по пътя към статут на еднорог) и др.

В момента компанията има офиси в София, Берлин, Лондон и Барселона, в които работят близо 100 души. В българския офис са около 50 специалисти, които разработват технологичния продукт, както и стратегията на Payhawk. Плановете на Борисов са с помощта на новото финансиране да бъдат наети около 60 много опитни софтуерни инженери, които да работят върху развитието на нови функционалности и услуги в платформата на Payhawk. От началото на годината вече са били наети 14 такива специалисти, обяви Христо Борисов пред "Капитал". Плановете са до края на тази година служителите в цял свят да надхвърлят 300.

В България компанията работи през дружеството "Пейхоук", еднолична собственост на британското Payhawk Limited. Приходите му за 2020 г. са 1.2 млн. лв. при загуба 2 млн. лв.

"Плановете ни остават изключително агресивни. Целта ни е да привлечем над 200 нови служители, като много голяма част от тях ще са в офиса ни в България. Вече наемаме хора в Париж и Амстердам и се надяваме до края на годината да имаме добре работеща организация с около 300 служители на глобално ниво", коментира разширяването Христо Борисов.

Преди време Борисов обяви, че в САЩ екипът трябва да достигне над 100 души в края на 2023 г. и общо 600 в цял свят. Планира се и отваряне на офиси в Сидни и Сингапур. В САЩ компанията определено ще се изправи пред най-трудните си предизвикателства досега, тъй като става дума за един от най-конкурентните пазари в света. Водещите играчи на него са базираната в Сан Франциско Brex и базираната в Ню Йорк Ramp. И двете отдавна са еднорози, като досега първата е привлякла финансиране за близо 1.5 млрд. долара, докато втората e получила над 800 млн. долара. Според анализаторската компания Coherent Market Insights секторът за платформи за управление на разходите ще достигне 18 млрд. долара до 2027 г., като най-големият пазар ще бъде Северна Америка с около 31% от глобалните продажби.

"Американският пазар е един от най-големите в света и е важна част от бъдещата ни стратегия на растежа", коментира Христо Борисов.

Христо Борисов от Payhawk ще участва на годишния Fintech Summit 2022, организиран от "Капитал" и F27. В хибридното събитие, което ще се проведе в "София тех парк" на 24 март, ще участват представители на финтех и банковия бизнес, фондове и др. Повече информация за събитието тук.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pjt061104872 avatar :-@
    pjt061104872
    • - 1
    • + 1

    Като прочеттох "първата млада българска компания" останах с впечатлението, че фирмата е българска. В сайта payhawk изрично е написано отдолу на всяка една страница: "Payhawk Limited 2022, All rights reserved. Payhawk Limited is registered under company registration number 11747263, 71-91 Aldwych, London, England, WC2B 4HN. Payhawk Visa Cards are issued by Payrnet Limited holding an eMoney Institution (EMI) licence No 900594 in the UK and UAB Payrnet holding an eMoney Institution (EMI) licence No LB001994 in Lithuania."

    Нередност?
  • 2
    bobinews avatar :-?
    bobinews
    • + 1

    И на мен не ми стана ясно какво точно "българско" има в тази компания и за какви еднорози говорят.. Регистрирани в Англия, карти издават от Литва, в търговския регистър публикували един съкратен баланс от 2 реда, ОПР изобщо не са качили, защото не били длъжни.. Сигурно и 1 лев данък печалба не са платили тук..

    Нередност?
Нов коментар