Eleven инвестира 1 млн. евро в македонската Native Teams

Младата компания е финансова платформа за работни плащания на фрийлансъри и дистанционни работници

Джак Торогуд и Александра Митревска, съоснователи на Native Teams
Джак Торогуд и Александра Митревска, съоснователи на Native Teams
Джак Торогуд и Александра Митревска, съоснователи на Native Teams
Джак Торогуд и Александра Митревска, съоснователи на Native Teams
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Българският фонд води първоначалния инвестиционен рунд на Native Teams на обща стойност 2 млн. евро.
  • Средствата ще бъдат вложени в глобалната експанзия на компанията, която вече оперира в 30 държави.
  • Съвсем скоро Native Teams ще предлага услугите си в Африка и Южна Америка.

Българският фонд за рискови инвестиции Eleven влиза с 1 млн. евро в инвестиционен рунд на македонския стартъп за плащания на фрийланс услуги Native Teams. Общата стойност на финансирането е 2 млн. евро, като освен Eleven участват още и хърватският фонд Fil Rouge Capital, английският Haatch Ventures и американският Quake Capital. Средствата от инвестицията ще се вложат в географската експанзия на услугата, като до момента Native Teams присъства в над 30 страни.

"Решихме да инвестираме в Native Teams, защото компанията се развива изключително бурно на пресечната точка на две ключови за нас вертикали, а именно финтех сектора и Future of Work бранша", обяснява Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven. "Привлече ни и самият екип, който има предишен предприемачески опит и се сработва много добре, както веднага си проличава от скоростта, с която действат", допълва Томов.

Други ключови сектори, в които фондът търси участие, са здравеопазването и хранителният бранш, и по-точно the future of foods. "Търсим технологични и иновативни решения в тези сектори, като предпочитаме да сме първият или сред първите институционални инвеститори в стартъпи в pre-seed или seed фаза на развитие", казва Томов.

От Скопие към глобална експанзия

Основаната през 2020 г. в Скопие от Александра Митревска и Джак Торогунд Native Teams е финансова платформа за работни плащания на фрийлансъри и дистанционни работници. Услугата предоставя на ползвателите си инструменти за фактуриране спрямо закона на страната, в която извършват дейност, опции за искане на плащания, многовалутен портфейл за международни плащания и карта Visa срещу месечен абонамент, като освен от фрийлансъри се използва и от компании, които наемат специалисти от други страни. Компанията сътрудничи с местни адвокатски кантори във всяка държава, в която предлага услугите си, за да се увери, че покрива местните разпоредби.

В момента Native Teams предлага решението си в 30 страни, включително Сърбия, България, Турция, Азербайджан и Нигерия. Екипът наброява 70 души, като е разпръснат в страните на присъствие на компанията - 15 души са в Македония, 12 в Сърбия, а R&D дейността с 15 специалиста е базирана в Ереван, Армения. Отскоро компанията има и дъщерно дружество в България, като за момента българският екип се състои от двама души. "Вече има както международни компании, които наемат служители от България през платформата, така и български тех компании, които използват Native Teams за наемането на служители от други балкански страни", казва Томов.

"Виждаме огромен ръст в специалисти, които избират фрийланс кариера и предпочитат да работят на свободна практика. След като и компаниите се увериха, че действително могат да са ефективни и дистанционно по време на пандемията, започнаха да търсят талант и работна ръка на международната сцена", коментира съоснователят на Native Teams Джак Торогуд. "Тук идваме ние, като вече сме проучили местните закони и регулации и предлагаме цялостно решение за тях." С парите от рунда компанията навлиза на пазара в Нигерия, а след месец очаква да стартира дейност и в първата си страна в Южна Америка, Перу.

Q&A

Джак Торогуд, съосновател на Native Teams

Какви са тенденциите във фрийланс средите на Балканите?

Много е специфично за всяка страна. В страните, където в момента има силно развитие на технологичната екосистема, Сърбия например, виждаме значително нарастване на свободната практика като кариерен избор. Със сигурност ковид много подпомогна тази промяна в мисленето на хората, хареса им възможността да работят дистанционно, а и често се случва свободната практика да предлага по-голямо възнаграждение и възможност за работа в прогресивни международни компании. На Балканите определено има силен интерес към подобен вид кариера - услугата ни е най-популярна в Македония, Сърбия, Хърватия и Турция.

Първата страна извън Европа, в която оперирате, е Нигерия. Защо?

Забелязахме, че за известен брой технологични фирми от САЩ и Обединеното кралство Нигерия е все по-популярна дестинация за намиране на дистанционна работна ръка. Има голямо население и много IT специалисти. Като предизвикателство за самите нас, искахме да намерим място, където регулациите и законът са коренно различни от тези, с които обикновено се сблъскваме в Европа. Всяка страна има своите особености, но Нигерия е много различна от всичко, което сме виждали досега.