🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fintech Summit 2022: Ускорение и бъдеще на финансовите технологии

На 24 март в конференцията на "Капитал" предприемачи, банкери, IT специалисти и финансови експерти ще обсъждат един от най-горещите сектори

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Само преди няколко години думат а финтех звучеше нишово и непознато, дума, която вълнуваше шепа предприемачи, техните клиенти и инвеститори, докато за мнозинството ползването на технологията и инвестирането в нея изглеждаше рисково и екзотично. На специализираните конференции пък се събираха едва по няколко представители на сектора. Всичко обаче се промени с бърза скорост - финтех индустрията става една от най-бързо растящите в света, потоците от инвестиции към нея не стихват, а постоянно се раждат нови продукти.

По данни на KPMG инвестираният частен и публичен капитал във финтех индустрията през миналата година е достигнал 210 млрд. долара, което е увеличение с над 80% в сравнение с 2020 г. И е близо до абсолютния рекорд от 2019 г. Очакванията са още тази година да бъде достигнат нов връх от над 310 млрд. долара.

България не е встрани от тези тенденции - за миналата година компаниите, които оперират в страната са се увеличили с 30% и вече са над 130, а привлечените от тях средства са около 130 млн. евро за последните две години. И нещо повече, България вече има първия си еднорог - Payhawk, който работи във финтех сектора, вече е с оценка 1 млрд. долара след последния си рунд на финансиране.

Затова и днес вече спокойно можем да кажем, че финтех не е екзотика, а все повече ежедневие и мейнстрийм. От едната страна към услугите на технологичните компании се обръщат все повече частни и бизнес потребители, предложенията и новите модели се множат, банките и телекомите осъзнават важността им. От другата влизат все повече инвеститори, които припознават самите компании, а фондовите борси са предпочитано място за набиране на капитал и осигуряване на публичност.

Какви са тенденциите и бъдещето на сектора ще разберем и по време на Fintech Summit 2022. В конференцията, организирана за пета поредна година от "Капитал", в партньорство с F27, ще вземат участие водещи инвеститори и създатели на финтех компании, а още в първия панел ще разберем как се отглежда еднорог. Сред участниците в него ще видим единия от създателите на Payhawk Христо Борисов, какво и един от първите инвеститори в компанията - Васил Терзиев, който е сред основателите на "Телерик".

Как банките отговарят на новите реалности и бума на финансови технологии, ще е темата и на втория панел, в който ще вземат участие изпълнителните директори на най-големите банки в България, но и на по-малките, които в трансфера към нови технологии често се оказват по-бързи и адаптивни. Самата конференция ще бъде открита от подуправителя на БНБ Калин Христов, който ще даде и гледната точка на централната банка.

В събитието ще участват много експерти, визионери, иноватори, представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. По време на конференцията, която ще се проведе на 24 март в хибриден формат - на живо онлайн и на място, ще се дискутират и още ключови теми за бъдещето на финтех сектора: Устойчивост и ESG технологии, киберсигурността, блокчейн, иновации в разплащанията и застраховането, както и отвореното банкиране, което позволява на трети страни да имат достъп до банковите бази от данни.

Всичко за конференцията - програма, участници и регистрация, може да намерите тук.

На 18 март пък очаквайте специалното издание на "Капитал", посветено на финансовите технологии.

Все още няма коментари
Нов коментар