🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Филип Матов, Consensys: Традиционните институции трябва да променят съществено бизнес модела си, за да оцелеят

Лекторът на конференцията Digitalk пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Филип Матов е специалист по бизнес развитие в Consensys, една от най-големите компании за блокчейн технологии в света. Преди това е работил в BNP Paribas в основаната от него компания Belayer, която се занимава с инвестиции в блокчейн технологии.

Матов ще бъде един от участниците в дискусията за Web3 технологии на тазгодишното издание на технологичната конференция на "Капитал" Digitalk. Тя ще се проведе на 12 май в Sofia Tech Park в хибриден формат, който позволява и присъствие на живо, и проследяване от дистанция. Билети и повече информация за събитието можете да намерите на conference.digitalk.bg и events.capital.bg.

Как бихте обяснили Web3 като идея и тенденция на хора, които не са запознати с термина?

- Основна характеристика на Web3 е, че тя е изградена върху децентрализирани бази данни и позволява на участниците си да имат собственост и контрол върху техните активи и идентичност. Web3 е естествено развитие в дигиталната връзка между хора и организации.

Защовиелично намиратеWeb3 и децентрализираните технологии за следващото голямо нещо?

- Вярвам, че човечеството експоненциално върви към състояние на сингулярност. Web3, DLT (distributed ledger technologies - децентрализирани технологии, бел. ред.) и AI са едни от основните предпоставки за постигане на това по-високо ниво на свързаност и осъзнатост между хора и организации.

Добър или лош знак е интересът на институционални инвеститори към криптовалути и NFT-та например, предвид, че Bitcoin оригинално се заражда именно като бунт срещу традиционната система?

- Не е нито добър, нито лош знак. Повечето традиционни институции трябва да си променят съществено бизнес модела, за да оцелеят. Те осъзнават, че за тази цел трябва да имат ясна представа как тази нова децентрализирана парадигма на взаимоотношения ще се отрази върху техния бизнес.

Виждатели сблъсък между тенденцията за децентрализирани технологии, от една страна, и тази за все по-големи и централизирани технологични компании, както и все по-активни държавни правителства в дигиталния свят, от друга?

- Да, но според мен е загубена битка за всяка организация, решила строго да запази централизиран модел на операции, тъй като интензитетът на иновации от DLT и технологии с отворен код е прекалено голям.

Все още няма коментари
Нов коментар