🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Никола Стоянов: Като инвеститор на първо място гледам химията в екипа

Партньорът в MCC Capital и Vitosha Venture Partners и участник на конференцията Digitalk пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Никола Стоянов е инвеститор и предприемач, работещ основно в сферата на криптовалутите, блокчейн и Web3. В момента е партньор във фондовете MCC Capital и Vitosha Venture Partners.

Стоянов ще модерира панела на тема Web3 по време на тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk. Тя ще се проведе на 12 май 2022 г. в Sofia Tech Park в хибриден формат, който позволява и присъствие на живо, и проследяване от дистанция. Билети и повече информация за събитието можете да намерите на conference.digitalk.bg и events.capital.bg.

Какво е Web3 можете да научите тук.

Как от ваша гледна точка сеслучи трансформацията от фокус само върху криптовалути и блокчейн към идеи за цялостна децентрализирана дигитална икономика като Web3?

Мисля, че двете винаги са вървели паралелно, защото базовата идея на Web3 винаги е била децентрализирана икономика. Токените и други неща са активиращи механизми, които подготвят и учат хората, помагат им да разберат как децентрализацията може да е много по-силна, отколкото централизацията.

Какво е важно за вас като инвеститор в един Web3 проект? Какво би ви накарало да вложите капитал в него?

На първо място химията в екипа и как си разпределят задачите, дали горят за продукта си. Друго, което привлича вниманието ми, е когато чуя нещо ново - нещо, за което не съм се замислял и което проектът е тръгнал да решава като проблем.

Също така екипите трябва да са подготвени: да си знаят цифрите, пазара, конкуренцията. Много е важно регулаторните въпроси да са ясни. След това идва инвеститорският дек, който показва колко са ясни идеята и планът за реализацията му.

Коя тенденция намирате за по-силна: тази традиционната финансова система да приема в себе си децентрализирани елементи или тази всичко да бъде децентрализирано, отхвърляйки традиционните решения?

Едното не може да съществува без другото. Структурите, както ги познаваме днес, са от векове. Гледам на приемането на Web3 като възможност, а не като заплаха. То дава много силна синергия, за да може традиционната финансова система да е важна част от Web3 екосистемата, както и обратното - децентрализацията да стане част от глобалната финансова система.

Все още няма коментари
Нов коментар