Работа от всяко кътче на света

Българската компания Motion Software, която разработва платформа за наемане на служители дистанционно, продължава развитието си като част от американската Exadel

Христо Пеев е убеден в устойчивостта на дистанционната работа още преди коронавируса
Христо Пеев е убеден в устойчивостта на дистанционната работа още преди коронавируса
Христо Пеев е убеден в устойчивостта на дистанционната работа още преди коронавируса    ©  Motion Software
Христо Пеев е убеден в устойчивостта на дистанционната работа още преди коронавируса    ©  Motion Software
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Основаната от Христо Пеев Motion Software разработва платформа за подбор на кадри дистанционно.
  • Бизнесът на българското дружество е нараснал повече от двойно за 2021 г. като приходи.
  • От юли месец Motion Software е собственост на американската Exadel.

Пандемията принуди огромен сегмент от глобалната работна ръка да премине през експеримент за дистанционна работа в невиждан досега мащаб. Все повече работодатели смятат, че това е новата нормалност. Има и такива, които винаги са вярвали в нетрадиционния подход и неговите предимства, далеч преди пандемията. Това е моделът по подразбиране още от основаването на българската софтуерна компания Motion Software през 2016 г. Решението за този начин на работа идва от изпълнителния директор и основател Христо Пеев.

Дистанционната работа е не само начинът на работа, но и до някаква степен основната дейност на Motion Software, която разработва онлайн платформа, целяща да помогне на фирми да намерят софтуерни разработчици дистанционно.Освен това компанията има и консултантски бизнес. Проектите в него са разнообразни по отношение на размер и индустрия. Фокусът пада главно върху финтех и банковия сектор, дигитално здравеопазване и блокчейн.

От 1 юли тази година Motion Software има нов собственик, след като бе придобита от американската Exadel, която пък е собственост на фонда за дялови инвестиции Sun Capital. В момента Пеев е вицепрезидент по иновациите в Exadel. Така Motion Software става част от група с офиси в 16 страни.

Българското дружество "Моушън софтуер" отчита 7 млн. лева приходи за 2021 г., както и 744 хил. лв. печалба. За сравнение - през 2020 г. приходите са малко над 3 млн. лв. и без печалба. Наетите към август са 67, а логично, предвид фокуса на фирмата, служителите са разпределени в 17 града.

"Това придобиване разширява портфолиото от възможности за дистанционна работа за нашите служители, защото добавя позиции в различни компании. Сделката ще ускори утвърждаването на Motion Software като глобален доставчик на първокласни решения в областта на финтех, здравеопазване, образование, блокчейн и иновативните технологии. Дългогодишната експертиза и операциите на Exadel ще благоприятстват за установяването на нови remote work локации за таланти и привличане на проекти, по които да работят служителите на Motion Software", коментираха от компанията пред "Капитал".

Фабрика за предприемачи

Христо Пеев се занимава с програмиране и разработка на уебсайтове още от гимназията. Завършва бакалавърската си степен по компютърни науки в университета в Бат, Великобритания, след което се връща в България и започва първата си работа като софтуерен инженер в "Скейл Фокус". Там отговаря за застрахователни и банкови клиенти и се учи да комуникира в професионална среда, изучава процесите и осъзнава, че не така си представя бъдещето и живота си. "Стоях от 9 до 6 в офиса, свършвах си работата за няколко часа и през останалото време чувствах, че животът ми се пропилява", разказва Пеев.

След като напуска, започва да работи по свой стартъп и заедно с още двама негови приятели основават LEAP - социална мрежа за екстремни спортове и преживявания, която след създаването й има над 5000 активни потребители. По това време проектът печели второ място на Lisbon Challenge - програмата за ускоряване на стартъпи, фокусирана и върху хората зад тях.

"Събраха 20 от най-добрите стартъпи и в рамките на три месеца се състезавахме кой ще се развие най-много. Организираха събитие в Лондон и Сан Франциско, където бяхме гости на големи компании като Amazon, Google, Facebook, а по това време бях едва на 23. Най-важното, което осъзнах тогава, беше, че тези хора не са кой знае колко по-умни или по-можещи от нас", разказва Пеев.

Както с почти всички стартъпи, възникват нерaзрешими проблеми - в случая облачните услуги стават прекалено скъпи и проектът спира. Но от неговия край се ражда началото на Motion Software. "Знаех, че искам да направя бизнес, които в един момент да се продаде", казва Пеев.

Сбъднатата визия

След като основава Motion Software, Пеев работи на свободна практика за част от хората, с които се е запознал в акселераторската програма. Не след дълго е поканен да подпише договор като контрактор за "Скейл Фокус". Благодарение на уменията си и като програмист, и като дизайнер, съчетани с опита му от предишния проект, той бързо се издига. С натрупаното доверие става възможно наемането на свои познати, като така практически започва Motion Software като истински бизнес.

Motion Software в своята есенция е компания за дистанционно набиране на таланти и управление на екипи, свързваща определен глобален бизнес с техническите специалисти, които са му нужни. Основният продукт е WhoIsAvailable (WIA). WIA е платформа за автоматизация на работната сила, създадена за ускоряване на бизнеси. Съчетават се възможности за управление на човешките ресурси, управление на взаимоотношенията с клиенти и система за проследяване на кандидати, пригодени за нуждите на тези компании в лесна за използване платформа. Бизнес моделът е на абонаментен принцип.

От няколко години Motion Software си сътрудничи и със "СофтУни". Това позволява поток от млади кадри, готови да бъдат обучавани и превръщани в специалисти на компанията за различни проекти. "Нашата договорка със "СофтУни" беше такава, че ние взимаме само топ кадрите, завършващи програмите, и ако видим, че се реализират успешно, "СофтУни" ще инвестира в Motion Software. След две години от тази договорка продадох 50% на "СофтУни", а в замяна на това те вляха два големи клиента и 15 програмисти, половината от които специализиращи в блокчейн", казва Пеев.

В момента, дори при новата собственост, Motion Software има хоризонтална организационна структура и според Пеев всеки се самоуправлява, като компанията залага на идеите, таланта и енергията на служителите, за да се движи тя напред. Разбира се, свободата не е пълна: всеки има и предварително зададени норми, които трябва да изпълнява. "Аз вярвам, че добрите организации са тези, в които хората са щастливи, всеки може да направи промяна и гласът му да бъде чут. И ако има добро предложение, да се вземе консенсусно решение", завършва Пеев.

Q&A

Какъв опит бихте споделили от работата с клиенти?

- Моята философия е, че от грешките се учиш. Не се страхувам да си призная, като съм сбъркал нещо и това ми решава страшно много проблеми. Тонът и поведението на клиента се променят веднага и това е много по-добър начин за комуникация, отколкото ако прехвърляме вината и си мислим, че сме най-великите.

Правилно ли е да се насърчи талант, който не изпълнява пълния си потенциал, но ви носи стойност в момента?

- Всеки служител получава бюджет за образование до 5 хил. евро на година. Можеш да учиш каквото искаш. Ако си програмист, който иска да стана пианист - ние сме готови да ти помогнем за тази преквалификация, защото вярваме, че така печелим още един партньор, с който в бъдеще да създаваме в пъти повече стойност. Имаме много случаи с хора, които напускат, но след това стават предприемачи и започват да работят именно с нас - хората, които са им дали първоначален тласък.

Притеснявахте ли се за бъдещето на служители си и всичко, което сте изградили до момента на сделката с Еxadel?

- Направихме сделката с Exadel, защото в тази организация културата е същата като при нас. Те имат сходни ценности, процеси и начин на работа, затова и не се притеснявам за неблагоприятни промени.
Все още няма коментари
Нов коментар