🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варненската "Казуалино" стана най-скъпата българска гейминг компания

Основаната от Радостин Петров платформа за картови и бордови игри вече има нов френски собственик

Радостин Петров планира да създаде акселератор за гейминг проекти във Варна
Радостин Петров планира да създаде акселератор за гейминг проекти във Варна
Радостин Петров планира да създаде акселератор за гейминг проекти във Варна    ©  Casualino
Радостин Петров планира да създаде акселератор за гейминг проекти във Варна    ©  Casualino
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Основаната от Радостин Петров платформа за онлайн картови и бордови игри вече има нов френски собственик - 52 Entertainment.
  • Оценката на дружеството е над 10 пъти EBITDA
  • Петров ще продължи да управлява компанията, а новият собственик планира екипът във Варна да достигне 200 души.

През последните десет години като част от софтуерния сектор българският гейминг сегмент се развиваше с бурни темпове. В него работят както глобални гиганти като Ubisoft и Gameloft, така и български независими студиа, чиито игри се продават успешно по света. Заради успеха си някои от тях вече бяха придобити от по-големи международни играчи. Последната подобна сделка е рекордна по стойност в сегмента (а може да се превърне и в една от най-големите в софтуерната индустрия изобщо), а чрез нея в България навлиза лидер, който планира да развива българския офис.

Варненската "Казуалино" (Casualino) беше придобита от френската 52 Entertainment в сделка, която според основателя на компанията Радостин Петров е най-голямата в този сегмент в България досега.

Варненското начало

Петров има над 20-годишен опит в гейминг индустрията и разработката на софтуер. Първоначално той се занимава с аутсорсинг проекти за външни компании, а впоследствие създава гейминг студиото си Zariba, което работи по игри на Disney. През 2014 г. Casualino е основано като част от Zariba и специализира в разработването на HTML5 картови и бордови игри.

Днес Casualino е по-известният глобален бранд със стотици хиляди дневни потребители. Създадената през 2015 г. българска платформа belot.bg e най-популярната онлайн картова игра тук. Дневните активни потребители на игрите на Casualino са над половин милион, основно в Саудитска Арабия, Франция, Нидерландия и САЩ.

Сделка за десетки милиони

Петров не пожела да даде финансови подробности около сделката пред "Капитал" вероятно заради договор за конфиденциалност. В Търговския регистър се вижда, че покупката е на 100% от акциите "Казуалино" и е приключена на 7 септември.

Средната оценка на такива компании в този сегмент е около 6-8 пъти печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA). Според източници от пазара сделката е под формата на кеш и акции, като първоначално се изплаща малко над 70% от сумата, а останалата част зависи от изпълнението на определени финансови цели в края на 2022 и 2023 г. Самият Петров има т.нар. earnout до края на следващата година. Оценката за първата част от сумата е около 10 пъти EBITDA, а за останалите части ще е между 12 и 14 пъти (при постигане на определени финансови цели). За миналата година EBITDA на българското дружество "Казуалино" е около 8 млн. лв. при приходи 11.4 млн. лв. Накратко, цената е неизвестна и има плаваща част, но очакванията са оценката да може да достигне до 100 млн. лв.

Петров казва, че е стигнал до решението за продажба на Casualino през миналата година. "По време на пандемията интересът към този тип игри нарасна неимоверно. Получих запитвания през миналата година от много голямо студио", казва той. И допълва, че в течение на преговорите е разбрал, че няма опит за преговори на подобно ниво. Така наема услугите на едни от големите консултанти в този бизнес - Aream & Co. В рамките на два месеца те му организират срещи с 10 компании. На финала освен 52 Entertainment са американско и германско дружество. Петров избира французите, тъй като получава най-добрите условия от тях.

Френският избор

"Към нашата компания имаше доста голям интерес. Избрахме 52 Entertainment, защото фокусът им е върху картови и бордови игри като нас. Целта ми беше да останем в този сегмент. За мен беше изключително важно екипът ни да остане в града, което беше изрично договорено. 52 Entertainment ще продължат да развиват центъра ни във Варна, който ще надхвърли 200 души от 80 в момента", казва той пред "Капитал".

Петров е най-големият акционер в "Казуалино" с 62.5%, като получава акции и в купувача. Сред другите акционери са фондове, инвеститори и служители в компанията.

Самата 52 Entertainment е сред лидерите във виртуални игри като бридж с над 5 милиона месечни потребители на техните платформи. Приходите й за миналата година надхвърлиха 80 млн. евро, а сред основните й акционери e френският фонд за дялови инвестиции HLD. Преди "Казуалино" 52 Entertainment придоби едно от водещите студиа за онлайн таро и белот Exody, както и най-големия световен ветроходен симулатор Sailing Regatta.

"Те имат много лоялни потребители - над 1.5 млн. са всекидневните юзъри, като 90% от тях са на абонамент. Имат много стабилен бизнес, а оценката им е близо половин милиард евро", допълва Петров. Стратегията на основателите на 52 Entertainment също включва продажба след две три години.

Амбициите на Радостин Петров в този сектор не свършват с продажбата на Casualino, тъй като плановете му са далеч по-амбициозни. Българският екип завършва два сериозни проекта, които според досегашния мажоритарен акционер ще направят Casualino още по-видима. Разработчиците ще работят заедно с 52 Entertainment и по създаването на VR ветроходна симулация Virtual Regatta, която да направи изживяването още по-истинско.

Но проектът, който е най-присърце за Петров, е създаването на собствен акселератор за гейминг проекти във Варна. "Обмислям да използвам една от сградите си във Варна за такъв център, с който да привлека максимално много компании от този сегмент. Искам градът да се развие като център на тази индустрия", казва той. Сред другите му творчески планове е да следва кафе страстта си, като има идея да стане представител на марка колумбийско кафе.

Предишната най-голяма сделка

Най-голямата досега сделка в българската гейминг индустрия беше продажбата на "Империя онлайн" през 2018 г. Създадената през 2005 г. от Мони Дочев и Доброслав Димитров компания стои зад едноименната мултиплеър стратегическа игра (ММО). През 2018 г. дружеството се присъедини към шведската група Stillfront Group. Сделката бе за 100% от акциите на "Империя онлайн". Купувачът първоначално плати 10 млн. евро - 5 млн. кеш и 5 млн. под формата на 270 000 новоиздадени свои акции. Тогава бе обявено, че общата продажна цена може да достигне 27.5 млн. евро, ако през последвалите три години, включително и 2021 г., компанията достигне определени показатели на оперативната печалба. От компанията не казват дали са постигнати тези цели. В момента за "Империя онлайн" работят над 80 души, а приходите за 2021 г. са 21.5 млн. лв. при печалба 2.59 млн. лв.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    Абсолютни мошеници са тези, с измама към прогрес е при тях работата, дано поне са си платили да ги хвалите.

    Във всичките им игри картите са абсолютно наредени, повечето време играеш срещу ботове на които им се дават хубави карти за да ти оберат чиповете и да трябва да си купиш нови.

    При нормално функциониращо КЗП щяха да са ги скъсали от глоби за тези измамни практики.

    Нередност?
Нов коментар