🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да постигнем максимална продуктивност със смартфона си

Сгъваемите телефони са оптимално решение за много ситуации

Как да постигнем максимална продуктивност със смартфона си
Как да постигнем максимална продуктивност със смартфона си
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има едно популярно сравнение, което гласи, че изчислителната мощ на средностатистическия смартфон днес е дори в милиони пъти по-голяма спрямо тази на компютрите, които през 1969 г. НАСА използва за мисията "Аполо 11", с която човечеството стъпва на Луната.

Днес имаме щастието да използваме дори още по-мощни смартфони, които надвишават капацитета дори на по-старите суперкомпютри. Да, в джоба си имаме компютърна мощ, която преди години е изпълвала големи зали. Още миналата година Samsung обяви, че новият Galaxy Z Fold3 е по-мощен дори от много персонални компютри, негови съвременници. И това наистина е така.

Може да перифразираме една популярна сентенция: С многото мощ идват и много отговорности. Изкушаващо е да използваме мощния си смартфон само за забавления, но истинският му потенциал обикновено се разкрива в моментите, когато се нуждаем от него. Особено когато вече на пазара е и още по-мощният Samsung Galaxy Z Fold4, последното поколение сгъваем смартфон на компанията.

Сгъваемите смартфони са създадени за продуктивност навсякъде и се радват на увеличаващ се интерес. Ето няколко лесни начина как можем да извлечем максимума от подобно устройство, като за пример ще използваме Galaxy Z Fold4.

Предимствата на сгъваемия корпус

Няма спор, че работата на по-голям екран е по-удобна и по-приятна. Големият дисплей обаче не е много практичен, когато човек е в движение. Освен ако не е сгънат. Galaxy Z Fold4 предлага именно това удобство да разполагаме с голяма работна площ в джобен формат.

Когато се разгъне, Samsung Galaxy Z Fold4 предлага 7.6-инчов Инфинити Flex дисплей, който дори не е "прекъснат" от прорез за камера, защото тя е вградена под самия дисплей. А повече работна площ означава и повече практичност в комбинация с по-голям набор от възможности.

Samsung Galaxy Z Fold4 има т.нар. Flex режим, който позволява на екрана да се адаптира според позицията си. Например човек може да сгъне телефона като лаптоп, за да го разположи удобно на масата, и така да гледа филм или да води видеоразговор, без да са нужни допълнителни стойки, а като бонус и ръцете ти остават свободни. В зависимост от приложението дисплеят ще се адаптира автоматично и ще позиционира филма в горната половина на екрана, а в долната може да има бутони за управление на видеото. Или пък там да бъде клавиатурата за писане на чат съобщения и др.

Samsung Galaxy Z Fold4 е и първият смартфон с операционната система Android 12L, която е създадена специално за големи екрани и сгъваеми устройства. В комбинация с допълнителните оптимизации на Samsung и специални партньорства с Google и Microsoft смартфонът има сериозен набор за продуктивност не само заради сгъваемия си формат.

Колкото повече, толкова повече

Според данни на BuildFire средностатистическият потребител на смартфон използва по 10 различни приложения на ден. При повечето мобилни телефони човек може да използва само по едно приложение на екрана и трябва постоянно да превключва между тях. Това е малко неудобно, особено когато е нужно да се свърши повече работа.

Samsung Galaxy Z Fold4 решава този проблем чрез своите мултитаскинг възможности. Той има функция Taskbar, т.е. лента със задачи, подобна на тази на компютър, за минимизиране и бърз достъп до избрани приложения. Има и нови жестове за управление на режима на дисплея, които активират работа с приложения на цял екран, на "плаващи" прозорци или разделянето му на зони.

Потребителят може да изобрази до три приложения на един екран. А с функцията App Pair те даже могат да бъдат "сдвоени" и да се стартират винаги заедно с едно натискане, което е практично за често използвани програми за работа например.

Освен това много приложения са съвместими едно с друго, а това води до още по-висока продуктивност. Напримерdrag-and-drop, чрез която може да се прехвърлят снимки, текст, линкове и други ресурси от едно приложение в друго като на компютър. Такива са приложенията на Google например като браузъра Chrome и Gmail. А софтуерният пакет Microsoft Office също е оптимизиран за повече практичност, за да работи добре и на сгъваемия екран. Galaxy Z Fold4 поддържа и работа със стилуса S Pen, което прави воденето на бележки, организирането на задачи и творчеството като рисуване по-лесни.

Творчество в движение

Продуктивността не е само по време на работа. Тя е важна и когато човек твори. Например, докато прави снимки. Samsung Galaxy Z Fold4 разполага с 12MP ултраширокоъгълна камера, 50MP широкоъгълна камера и 10MP телефото камера с 3x оптично увеличение. Към тях са добавени и множество функции и оптимизации за подобряване на качеството на кадрите във всички ситуации.

Технологията Detail Enhancer премахва размазването на кадрите. Nightography възможностите за заснемане пък подобряват снимките в нощни условия. Изкуствен интелект се грижи за подбора на правилните настройки според ситуацията, а може да помага и за редакцията на кадрите след това, включително да ретушира или дори да изтрива нежелани обекти.

Samsung Galaxy Z Fold4 има и 6.2-инчов външен дисплей, който позволява на потребителя да използва пълноценно телефона си в движение, без да се налага да го разгъва всеки път. А това е удобно за повечето ситуации в ежедневието, като например при използване на Google Maps за намиране на пътя до следващото място за снимки.

Това е и най-здравият сгъваем модел на Samsung досега, като е с подсилен корпус от алуминий и е защитен със стъклото Corning Gorilla Glass Victus+. Вътрешният основен дисплей пък е с ново, тънко и гъвкаво стъкло за максимална здравина. Устройството е и с рейтинг IPX8 за водоустойчивост. А по-големият корпус означава и повече място за батерията, която е с капацитет 4400mAh и поддържа супербързо зареждане.

Важният помощник

За добра продуктивност обаче не е нужен само мощен смартфон. Трябва и потребителят да е здрав и в добра кондиция. Той може да постигне това с помощта на умен часовник, който да му помага да следи здравословните си показатели, както и постиженията по време на тренировки и спортуване.

Samsung Galaxy Z Fold4 е част от екосистемата на Samsung, в която член е и новият Galaxy Watch5. Това е умен часовник с Wear OS Powered by Samsung и множество възможности. Неговият сензор 3-в-1 BioActive може да следи както сърдечния ритъм, така и да извършва анализ на биоелектричния импеданс и да проследява чрез оптичен сензор електрическата активност на сърцето (ЕКГ). Може да следи и кръвното налягане, както и процента на телесните мазнини (BIA).

Samsung Galaxy Watch5 има много други възможности, включително да анализира качеството на съня и да дава съвети за неговото подобрениe. И може да използва и приложения на Google, включително Maps за навигация, както дори и да се стриймват видеоклипове.

В комбинация с Galaxy Z Fold4 двете устройства могат да помогнат на всеки да е максимално продуктивен през деня си, независимо къде се намира. А това вече е истинската мощ на модерните мобилни технологии.