🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо някои производители на чипове страдат много повече от други

TSMC и Samsung илюстрират различните съдби на индустрията

Една от причините за по-доброто представяне на TSMC е, че недостигът на полупроводници от последните две години се беше концентрирал върху логическите процесори, а не върху силиция за памет
Една от причините за по-доброто представяне на TSMC е, че недостигът на полупроводници от последните две години се беше концентрирал върху логическите процесори, а не върху силиция за памет
Една от причините за по-доброто представяне на TSMC е, че недостигът на полупроводници от последните две години се беше концентрирал върху логическите процесори, а не върху силиция за памет    ©  Reuters
Една от причините за по-доброто представяне на TSMC е, че недостигът на полупроводници от последните две години се беше концентрирал върху логическите процесори, а не върху силиция за памет    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За повечето потребители компютърните чипове са едни и същи: магически артефакти, които позволяват на смартфоните да извършват чудни дела. Вместо това експертите технолози виждат разнообразна гама от тясно специализирани продукти на човешката изобретателност, всеки от които притежава свои уникални характеристики и функции. Доскоро инвеститорите в компаниите за полупроводници се държаха по-скоро като неосведомените потребители, инвестирайки в практически всички производители на чипове, очаквайки да реализират невероятна възвращаемост. Докато бумът на чиповете от времето на пандемията преминава към спад, те все повече започват да приличат на съобразителните специалисти.

По-специално, инвеститорите правят разграничение между компаниите, чието състояние е свързано с "логически" чипове, които обработват информация, и производителите на чипове за "памет", които я съхраняват. Въпреки че търсенето на всички видове полупроводници се е охладило тази година, пазарът за памет е значително по-студен от логическия. Това на свой ред предизвика географско разделение между световни силициеви суперсили, Южна Корея и Тайван - и между съответните им шампиони в областта на полупроводниците, Samsung и TSMC.

Южна Корея, дом на най-големия производител на чипове за памет, през август изнесе подобни устройства на стойност само 5 млрд. долара, спад от 23% в сравнение с предходната година. За разлика от тях, отвъд Източнокитайско море тайванските фабрики, които произвеждат логически чипове, работят с пълна сила. Августовските продажби на TSMC се повишиха с 59% на годишна база, достигайки месечен рекорд от около 7 млрд. долара. В резултат на това, смята изследователската фирма IC Insights, компанията изглежда, че ще се изкачи от относително далечното трето място в класацията на световните продажби на полупроводници до номер едно, измествайки Samsung от първото място и изпреварвайки с един замах Intel, американския шампион в областта на чиповете.

Спад на цената на акциите

Цената на акциите на повечето производители на чипове в света са паднали спрямо техните пикове по време на пандемията, която засили търсенето за всички видове цифрови устройства, тъй като прикова купувачите, работниците и любителите на забавления към дивана. В момента пазарната капитализация на Samsung изглежда все едно че скокът, предизвикан от ковид-19, не се е случил. Тази на най-близкия ѝ конкурент в чиповете за памет, HK Hynix, пак от Южна Корея, също се е върнала под нивата си отпреди пандемията. За разлика от тях пазарната стойност на TSMC остава значително по-висока, независимо от тазгодишния спад.

Една от причините за по-доброто представяне на TSMC е, че недостигът на полупроводници от последните две години се беше концентрирал върху логическите процесори, а не върху силиция за памет. Това изоставане, съчетано с водещата позиция на TSMC на пазара на най-съвременните логически чипове, ѝ позволява да контролира капацитета и да определя цените на продуктите си, обяснява Винсент Цуи от фирмата за анализи Gavekal Research.

Продуктите на южнокорейските компании са твърде комерсиализирани (сходни) и техният пазар е прекалено фрагментиран, за да им позволи да извършат същото. Те са инвестирали средства, за да разширят логическия си бизнес; миналата година Samsung заяви, че ще започне масово производство на съвременни логически микропроцесори с транзистори с размер два нанометра (милиардна част от метъра) от 2025 г. Но след като цикълът се обърна през първата половина на тази година, тя намали плановете си за капиталови разходи. (Въпреки че се занимава основно с производство на логически чипове, Intel също изпитва затруднения в резултат на стратегически и технологични грешки.)

Предвидим бум

Бумът и спадът при чиповете за памет е сравнително предвидим феномен: търсенето се покачва, повишавайки цените; производители на чипове реагират, като инвестират в капацитет; новите производствени линии се появяват година или две по-късно, точно когато търсенето се охлажда; цените се сриват и производителите на чипове ограничават инвестициите. Засега логическите чипове са избегнали толкова силен спад, колкото тези за памет, отчасти благодарение на острия недостиг през последните няколко години.

И все пак, отбелязва Дейвид Уонг от инвестиционната банка Nomura, с течение на времето спадът при логическите чипове "може да продължи по-дълго и да се задълбочи повече от очакваното; може да видим нещо като втори етап".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved