🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft влиза в бизнеса с данни на Лондонската фондова борса

IT гигантът купува 4% от фондовата борса, като част от 10-годишна търговска сделка за прехвърляне на платформата за данни на борсовия оператор в облака

Като част от сделката LSEG е поела ангажимент за минимални разходи за облачни услуги в размер на 2.8 млрд. долара за срока на партньорството
Като част от сделката LSEG е поела ангажимент за минимални разходи за облачни услуги в размер на 2.8 млрд. долара за срока на партньорството
Като част от сделката LSEG е поела ангажимент за минимални разходи за облачни услуги в размер на 2.8 млрд. долара за срока на партньорството    ©  Reuters
Като част от сделката LSEG е поела ангажимент за минимални разходи за облачни услуги в размер на 2.8 млрд. долара за срока на партньорството    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft ще купи 4% в London Stock Exchange Group (LSEG) като част от 10-годишна търговска сделка за прехвърляне на платформата за данни на борсовия оператор в облака. Като част от сделката LSEG е поела ангажимент за минимални разходи за облачни услуги в размер на 2.8 млрд. долара за срока на партньорството, съобщава Reuters. Според фондовата борса това е "в съответствие със съществуващите дългосрочни" планове за разходи, пише CNBC. Microsoft ще закупи акциите на LSEG от консорциума Blackstone/Thomson Reuters.

"Това стратегическо партньорство е важен етап от пътя на LSEG към превръщането ѝ във водеща световна компания за инфраструктура и данни на финансовите пазари и ще промени преживяването на нашите клиенти", заяви Дейвид Швимер, изпълнителен директор на LSEG.

Сделката предвижда използването на различни продукти на Microsoft в бизнеса на LSEG. Microsoft ще прехвърли платформата за данни на борсата и друга ключова технологична инфраструктура в своята облачна услуга Azure. Двете компании ще работят по усъвършенстването на LSEG Workspace и интегрирането му с приложенията на Microsoft. LSEG и Microsoft също така ще проучат възможностите за разработване на цифрова пазарна инфраструктура, базирана на облачни технологии, с цел да се промени начинът, по който участниците на пазара взаимодействат с капиталовите пазари в широк спектър от класове активи, се казва в изявлението на технологичната компания.

Очаква се покупката да бъде завършена през първото тримесечие на 2023 г.

"Първоначалният фокус ще бъде върху осигуряването на оперативна съвместимост между LSEG Workspace и Microsoft Teams, Excel и PowerPoint с други приложения на Microsoft и нова версия на LSEG Workspace", заявиха от Microsoft, цитирани от Reuters.

LSEG купи доставчика на данни Refinitiv за 27 млрд. долара от консорциум Blackstone/Thomson Reuters, което превърна борсата във втората по големина компания за финансови данни след Bloomberg LP. LSEG е постигнала "добър напредък" по програмата си за предоставяне на своята облачна платформа за данни след приключването на придобиването на Refinitiv през януари 2021 г., се казва в изявление на LSEG.

Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft за Cloud and AI Group, ще бъде назначен за директор без изпълнителни функции на LSEG, се казва още в изявлението.

LSEG и Microsoft са се споразумели да инвестират съвместно в разработване на продукти за платформата за данни, Workspace и аналитичните инициативи. Освен това LSEG е поела ангажимент за минимални разходи, свързани с облака, за срока на споразумението от 2.8 млрд. долара, което отразява очакваното минимално потребление на облачни услуги от страна на LSEG. Всякакви допълнителни разходи на LSEG за Microsoft ще се определят от успеха на стратегическото партньорство, въз основа на търсенето на платформата за данни на LSEG и други професионални услуги, добавят от борсата.

Все още няма коментари
Нов коментар