🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google Cloud ще позволи на някои свои клиенти да плащат с крипто

Технологичният гигант избра платформата на Coinbase за целта, както и услугата й за попечителство Prime

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Google ще позволява на клиенти да плащат за облачни услуги с цифрови валути от следващата година.
  • Търсачката ще проучи използването на Coinbase Prime, услуга за съхранение и търговия с криптовалути.
  • Coinbase ще премести някои от своите приложения в облака на Google.

Google е избрала криптоборсата Coinbase, за да позволи на някои свои клиенти да плащат за облачните й услуги с криптовалути. Представители на компанията обявиха това по време на конференцията Cloud Next, организирана от най-голямата интернет търсачка, която е под шапката на компанията майка Alphabet.

Сделката може да привлече авангардни компании към Google в един ожесточен, бързо развиващ се пазар, където най-големите конкуренти на Google в момента не позволяват на своите клиенти да плащат с цифрови валути, коментира CNBC. "Облачният" бизнес помага за разнообразяването на Alphabet, компанията - майка на Google, да избяга далеч от рекламите и сега представлява 9% от приходите спрямо по-малко от 6% преди три години.

Криптоплащанията първоначално ще бъдат въведени за шепа клиенти, участващи в индустрията Web3. Google също ще използва услугата за попечителство на Coinbase - Coinbase Prime, по подобие на предишното партньорство с BlackRock.

"Искаме да направим изграждането на Web3 по-бързо и по-лесно и това партньорство с Coinbase помага на разработчиците да се доближат една крачка до тази цел", каза Томас Куриан, главен изпълнителен директор на Google Cloud.

Технологичният гигант наскоро надгради своите криптофункции и услуги, като вечe може да търсите балансите и дейностите на портфейли на Ethereum директно в търсачката, когато се търси адрес в Google. От друга страна, BNB Chain също си партнира с Google Cloud, за да подпомогне растежа на стартиращи Web3 и блокчейн фирми в ранен етап.

Брайън Армстронг, съосновател и главен изпълнителен директор на Coinbase, коментира по време на конференцията, цитиран от CNBC: "Не бихме могли да мечтаем за по-добър партньор, който да ни помогне да изпълним нашата визия за изграждане на екосистемата в Web3."

Акциите на Coinbase поскъпнаха с над 6% до 71.32 долара в следобедната търговия във вторник, но в сряда цената им отново малко се понижи до под 70 долара.

"Ние вярваме, че ще последват повече партньорства с големи традиционни играчи. Криптоикономиката се разширява в дългосрочен план, а Coinbase ще прилича повече на интегриран инструмент за цифрови активи, отколкото на проста криптоборса", коментира Оуен Лау, анализатор в Oppenheimer.

Блокчейн технологиите като незаменими токени или NFT се превърнаха във голям фокус за облачното подразделение на Google. Преди това шефът на cloud услугите на Google, Томас Куриан, настояваше за растеж в големи индустрии като медии и търговия на дребно. Тази година обяви сформирането на екипи, които да стимулират блокчейн бизнеса и да изградят инструменти, които разработчиците на трети страни да могат да използват, за да стартират собствени блокчейн приложения по-лесно.

Все още няма коментари
Нов коментар