🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google разширява бизнеса си в Румъния

Американската компания откри нов офис в Букурещ, в който ще се занимават с Fitbit и облачни решения

Американската компания продължава със сериозните инвестиции в северната ни съседка
Американската компания продължава със сериозните инвестиции в северната ни съседка
Американската компания продължава със сериозните инвестиции в северната ни съседка    ©  Google, SeeNews
Американската компания продължава със сериозните инвестиции в северната ни съседка    ©  Google, SeeNews

Американският технологичен гигант Google обяви, че отваря нов офис в румънската столица Букурещ. По този начин екипът на компанията в северната ни съседка ще се увеличи до 350 човека. Новият център има капацитет от 50 работни места.

Новият офис ще се занимава с прилагане на стратегията на Google в страната, установяване на бизнес партньорства с местни компании. Освен това ще се извършват дейности и в сферата на комуникациите и продажбите на реклама. До момента дейността на румънския пазар се управляваше през офиса на Google в Ирландия.

Румънското поделение ще се управлява от Дан Булуцеа, който до преди това беше регионален директор за Азиатско-Тихоокеанския регион с ресор придобиване на клиенти.

Американската компания вече пусна продукти и рекламни услуги за румънски потребители, но без да има официален офис в страната. Компанията стартира търсачката Google.ro, Google Maps, Google Apps, Google Translate, AdWords и AdSense, наред с други.

До момента румънските дейности на компанията обхващаха проектиране и разработване на проекти, свързани със здравословни услуги на преносими устройства, потребителските услуги на Fitbit, изследвания и решения за облачна инфраструктура. След придобиването на американската компания за потребителска електроника и фитнес Fitbit и интегрирането й в местния екип в началото на 2021 г. Румъния стана най-големият център за разработка на носими устройства на Google в Европа, Близкия изток и Африка.

Инвестициите на Google в Румъния обхващат образователни проекти чрез семинари, предлагани в партньорство с румънски университети, консултации по дигитализация за малки и средни предприятия (МСП) и подкрепа за стартиращи фирми чрез инкубатори, ускорители и други специални събития.

Google откри първия си румънски офис в Букурещ през 2010 г. и работи на местно ниво чрез дъщерното си дружество Google Bucharest, което отчете 2.45 млн. долара нетна печалба през 2021 г., сочат данни, публикувани на уебсайта на финансовото министерство.

Филиалът в Букурещ е един от над 70-те клона на Google в повече от 50 страни, като общият брой на работниците надхвърля 139 хил. души.