Санкциите срещу Huawei свиха печалбата й със 70%

Това е най-големият спад в историята на китайския технологичен гигант

През 2019 и 2020 г. китайският технологичен гигант беше откъснат от ключова американска технология като операционната система Android на Google и необходимите компоненти като полупроводници.
През 2019 и 2020 г. китайският технологичен гигант беше откъснат от ключова американска технология като операционната система Android на Google и необходимите компоненти като полупроводници.
През 2019 и 2020 г. китайският технологичен гигант беше откъснат от ключова американска технология като операционната система Android на Google и необходимите компоненти като полупроводници.    ©  Reuters
През 2019 и 2020 г. китайският технологичен гигант беше откъснат от ключова американска технология като операционната система Android на Google и необходимите компоненти като полупроводници.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Huawei обяви, че печалбата през 2022 г. е спаднала с 69% заради санкциите на редица страни, които ограничават дейността на китайския технологичен гигант и не му позволиха участва в изграждането на 5G мрежите им. Общата печалба е 5.18 млрд. долара, като това е и най-големият спад в този показател в историята на Huawei.

Приходите са се увеличили с 0.9% до 642.3 млрд. юана (93.5 млрд. долара) през 2022 г., тъй като компанията стабилизира бизнеса си след спад от повече от 28% през 2021 г. Компанията се стреми да разнообрази бизнеса си в нови области, включително облачни изчисления и автомобилостроенето, което е спомогнало за увеличението на постъпленията.

"Въпреки че е вярно, че усещаме значителен натиск, все още виждаме възможности за развитие на устойчиво бизнес портфолио, уникално конкурентно предимство, доверието на нашите клиенти и партньори и имаме смелостта да инвестираме сериозно в научноизследователска и развойна дейност", заяви Ерик Ксу, напускащият ротационен председател на Huawei, цитиран от TechXplore.

Важен фактор за голямото намаляване на печалбата е завършената през 2021 г. сделка за продажбата на марката смартфони Honor. Тя беше закупена от консорциум от над 30 компании, като тогава Reuters твърдеше, че сумата по сделката е над 15 млрд. долара. Липсата на подобни сделки през изминалата 2022 г. е допълнителен фактор за спада на печалбата.

През 2019 и 2020 г. китайският технологичен гигант беше откъснат от ключова американска технология като операционната система Android на Google и необходимите компоненти като полупроводници. Това осакати бизнеса със смартфони на Huawei, който някога беше номер едно в света. Потребителският бизнес на компанията, в който влиза нейното подразделение за смартфони, спадна с повече от 11% до 214.5 млрд. юана през 2022 г., което е значително по-малко от рязкото понижение година по-рано.

Преориентация

Huawei продължи да пуска на пазара устройства от смартфони до смарт часовници. Но компанията продължава да има сериозни затруднения с пласирането на продуктите си извън Китай, тъй като не може да използва Android - единствената операционна система, която се конкурира успешно с IOs на Apple. Huawei пусна своя собствена операционна система, HarmonyOS, която според нея е инсталирана на 330 млн. устройства в края на 2022 г., което е ръст от 113% на годишна база. Но тази операционна система не успя да спечели популярност извън Китай.

Оперативният бизнес на Huawei, който включва оборудването, което продава на телекомуникационни компании, генерира 284 млрд. юана приходи, което е ръст от 0.9% за годината, в сравнение със спада през 2021 г. През последните няколко години САЩ призоваваше страните да забранят на Huawei да участва в изграждането на техните мрежи от следващо поколение 5G. Страни като Великобритания вече са го направили, докато Германия обмисля да забрани част от оборудването на Huawei в своите 5G мрежи.

С предизвикателствата както в бизнеса с оператори, така и в потребителския бизнес Huawei се стреми да диверсифицира компанията в нови области. Корпоративният бизнес на Huawei, който включва част от приходите му от облачни изчисления, нарасна с 30% до 133.2 млрд. юана.

Това е и причината компанията да се стреми да пренесе своите продукти, включително облачни изчисления, в специфични индустрии като финанси и минното дело в опит да помогне на компаниите да дигитализират своя бизнес. Huawei разкри данни само за бизнеса с облачни изчисления за първи път и заяви, че е генерирала приходи от 45.3 млрд. юана през 2022 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 1

    Ами бизнес и дикатура от страна на ККП е несъвместимо ...

    Нередност?
  • 2
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел

    Ами Китай пак да пусне разузнавателни балони над САЩ. С агресивни идиоти бизнес никой не ще да прави.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    Не, новината е друга - санкциите просто не работят. Нито при технологиите, нито при петрола.

    Нередност?
Нов коментар