ЕК търси нови механизми за контрол, за да ограничи купуването на технологии от Китай

Някои членове на блока като Нидерландия вече приеха подобни мерки

ЕС забрани на своите компании да продават продукти, които биха могли да помогнат на Русия във войната й в Украйна, но вратичките за реекспорт остават.
ЕС забрани на своите компании да продават продукти, които биха могли да помогнат на Русия във войната й в Украйна, но вратичките за реекспорт остават.
ЕС забрани на своите компании да продават продукти, които биха могли да помогнат на Русия във войната й в Украйна, но вратичките за реекспорт остават.    ©  Reuters
ЕС забрани на своите компании да продават продукти, които биха могли да помогнат на Русия във войната й в Украйна, но вратичките за реекспорт остават.    ©  Reuters

ЕС проучва как да контролира начините, по които европейските компании инвестират в производствени мощности в чужбина, след като САЩ предприеха подобни действия за ограничаване на възможностите на Китай и други съперници да придобиват авангардни технологии от Запада.

Комисарят по търговията Валдис Домбровскис заяви пред Financial Times, че са необходими нови ограничения, за да се попречи на компаниите да заобикалят забраните за износ на чувствителни технологии, като ги произвеждат в други страни.

ЕС забрани на своите компании да продават продукти, които биха могли да помогнат на Русия във войната й в Украйна, но вратичките за реекспорт остават. Новите мерки ще бъдат предприети на фона на факта, че Вашингтон отдавна оказва натиск върху съюзниците си да спазват неговите забрани за износ на чувствителни технологии за Китай. След месеци на директни преговори с администрацията на Байдън, миналата седмица Нидерландия заяви, че ще забрани най-модерните машини за производство на силициеви чипове да достигат до Китай.

През миналата седмица стана ясно, че Белият дом работи върху създаването на Агенция за проверка на изходящи преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) с тесен обхват, за да се предотврати офшорно производство.

"Контролът на изходящите инвестиции е другата страна на монетата на контрола върху износа", каза Домбровскис. "Тъй като можете ефективно да забраните износа на така наречените технологии с двойна употреба - което направихме например, за да предотвратим захранването на руската военна машина - но това все още оставя място за изтичане на чувствителни технологии чрез инвестиции на място. Така че се нуждаем от дискусия в целия ЕС за това как да уловим това възможно заобикаляне по начин, който постига желания резултат, но като внимаваме много за всякакви непредвидени последици върху финансовите пазари и върху собствената инвестиционна среда в ЕС", заяви пред Financial Times еврокомисарят.

Доближаване до САЩ

Длъжностни лица признават, че плановете са на ранен етап и може да отнеме години за изпълнението им, въпреки скептицизма на държавите членки. Те отговарят за контрола върху износа и инвестициите и страни като Нидерландия и Германия искат да запазят дълбоките си икономически връзки с Китай. Страни като България дори не отсяват входящите инвестиции.

Войната в Украйна като че ли обаче обръща този процес и страните осъзнават важността на колективните действия. Европейските страни разширяват дефиницията си за икономическа сигурност, след като години на малки притеснения оставиха изложени на руски енергиен шантаж и китайски принос за зеления преход, казват официални лица. Блокът се доближава до подхода на САЩ за запазване на ключови способности и технологично предимство пред съперниците.

Според Домбровскис именно повечето колективни мерки са правилния път напред. Според него ЕС се нуждае от по-обединен подход към контрола върху износа, особено след като международните форуми, които преди налагаха правилата, са блокирани от присъствието на Русия. "Изправени сме пред бързо развиваща се геополитическа и технологична среда, характеризираща се с нови рискове. Те идват от "нововъзникващи" технологии като полупроводници от висок клас, AI, квантови, хиперзвукови и биотехнологии", каза латвийският политик.

"В същото време настоящите подходи към експортния контрол в ЕС са под натиск. Събитията в Украйна също подчертаха риска държавите членки да приемат национален контрол без много координация, за да отговорят на своите належащи съображения за "национална сигурност", добавя еврокомисарят пред Financial Times.