TSMC се възползва по най-добрия начин от лошата геополитическа ситуация

"Ако избухне война, боже мой, всички ние ще имаме далеч повече от чипове да се притесняваме", обяви преди време Морис Чанг, 91-годишният основател на тайванската компания за чипове

91-годишният основател на TSMC Морис Чанг    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), оценена на 430 млрд. долара, намираща се в едно от най-опасните геополитически огнища в света, има нещо удивително невъзмутимо. И САЩ, и Китай желаят да произвеждат модерни чипове. Компанията е далеч по-голям доставчик за първата страна, отколкото за втората, но ако някоя от двете суперсили чрез икономически натиск или груба сила напълно задуши независимостта ѝ, последиците ще бъдат огромни. Много от предприятията й се намират на западния бряг на Тайван и са опасно изложени на китайска инвазия през Тайванския проток. И въпреки това отказва да се паникьосва. "Ако избухне война, боже мой, всички ние имаме много повече от чипове, за което да се притесняваме", каза 91-годишният основател Морис Чанг в подкаст миналата година. Наследникът му като председател Марк Лиу настоява, че мирът е в интерес на всички.

Подобна безгрижност рискува да прозвучи наивно. Харесва ли ви или не, съперничеството между големите сили за полупроводници, наричано от някои силициева завеса, се затвърди през последните месеци. Китай от дълго време се стреми да изгради индустрия за чипове от нулата, но без успех. Миналата година САЩ подсилиха хватката си върху определени "задушаващи" технологии, като проектирането на чипове за изкуствен интелект, софтуер за чипове и оборудване за производство на полупроводници, за да възпрепятства китайските амбиции. Освен това американският Закон за чиповете, приет миналата година, използва субсидии, за да привлече инвестиционни ангажименти за около 200 млрд. долара. Един от най-големите бенефициенти беше Intel, съперник и клиент на TSMC.

Защо компанията гледа към САЩ

В отговор изглежда, че TSMC се е присъединила към Чичо Сам. През декември президентът Джо Байдън застана пред основите на огромния нов американски завод, който е в процес на изграждане във Финикс, Аризона, и приветства предложена инвестиция за 40 млрд. долара. И все пак погледнете по-отблизо и ще видите, че TSMC предлага уроци как да се справите с мръсните дела на геополитиката. Противно на мнението на хората, новата студена война не принуждава компанията да се отцепи от Тайван, където има капацитет за производство на повече от три четвърти от високотехнологичните чипове в света. Малко вероятно е да изложи на риск рентабилността си, която генерира паричните потоци, необходими, за да запази предимството си. И все пак мисли за дългосрочното бъдеще, в което един ден може да има премия за географската гъвкавост. Накратко тя играе деликатна дипломатическа игра, в която бизнес интересите ѝ са на първо място.

Фабриката във Финикс е пример за онези, които се страхуват от детайванизация. Разпръсната на големи площи в пустинята, тя е с фараонски размери. Заводът трябва да започне да произвежда 4-нанометрови чипове през следващата година, които, ако успее да изпревари Intel, ще бъдат най-напредналите, произвеждани някога в Америка. Голяма част от инвестицията за 40 млрд. долара, казва TSMC, ще бъде всъщност втора фабрика, която ще започне да произвежда дори по-сложни чипове през 2026 г. Най-големият й клиент във Финикс ще е Apple.

Извън Америка, тя планира да изгради първия си завод в Япония за Sony, друг производител на устройства. Което все повече прилича на стратегия за приближаване към клиентите и, ако се намирате в Тайван, може да изглежда подозрително като оттегляне.

"Абсолютни безсмислици", отвръща Пиер Ферагу от финансовата компания New Street Research. Почти едновременно TSMC е открила нова фабрика и в Тайван, която има четири пъти по-голям капацитет за пластини - и по-напреднали технологии - от двата изграждани завода в Аризона. Американският залог на компанията е по-скоро дългосрочна застраховка, отколкото незабавна промяна на играта. Той дава възможност на TSMC да започне тежката работа по набиране на работна ръка и осигуряване на доставчици в САЩ, осигурявайки база за разширяване, "ако китайците са достатъчно луди, за да бомбардират Тайван".

В близко бъдеще обаче по-голямата част от научноизследователската и развойната дейност вероятно ще остане в Тайван. Както и поне 80% от капацитета на TMSC.

След което идва ред на рентабилността. Опасенията са двойни. Първо, въпреки всички субсидии, предлагани от Америка, производството там е изключително скъпо и опасенията са, че TSMC ще поеме загубите като жест на добра воля към страната. Второ, субсидиите могат да подпомогнат възраждането на Intel, която отдавна загуби лидерството си в производството на чипове в полза на TSMC, но оттогава бие барабана за протекционизма при чиповете. В резултатите за четвъртото тримесечие, обявени на 12 януари, TSMC успокои някои от тези страхове. Въпреки че разходите за строителство в САЩ са до пет пъти по-високи от тези в Тайван, те сочат, че клиентите, които искат техните чипове да бъдат произведени в Америка, ще платят по-висока цена, като по този начин ще опазят печалбите. Освен това въпреки цикличния спад на световния пазар на чипове, TSMC увеличава пазарния си дял спрямо конкуренти като Intel. Както казва Малкълм Пен, консултант в бранша, тя е толкова далеч напред в производството на чипове, че най-модерните ѝ продукти винаги ще бъдат дефицитни.

В някои отношения TSMC умело се подмазва на администрацията на Байдън. Заводите в Аризона може да не успеят да решат проблема със сигурността на чиповете в САЩ. Но поне ще осигурят някои от добрите (т.е. синдикални) работни места в производството, така любими на президента. В други отношения компанията изгражда дългосрочна гаранция за собственото си бъдеще. Компанията вярва, че високотехнологичните чипове ще стават все по-сложни и скъпи за производство и цифровизацията на световната икономика ще увеличи интензивността на употребата им. В такъв случай TSMC може да изпревари Тайван, чието население се свива. Достъпът до повече умове в световен мащаб, в САЩ или в други страни ще стане наложителен.

Силициевата завеса

Дали чуждестранните инвестиции на компанията ще допринесат за свръхпредлагането, което в момента тежи на световния пазар за чипове? Не, казва Пен. Търсенето на чипове се увеличава средно с 8% годишно. Стига инвестициите да могат да се адаптират към състоянието на пазара, има смисъл да се планира напред в бъдещето. По-важното е до каква степен САЩ и техните съюзници ще ограничат Китай, където TSMC има завод в Нандзин за производство на потребителски чипове за вътрешна употреба. Компанията може би с право смята, че спокойните възгледи ще надделеят. Но ако греши, поне е започнала дългия процес на хеджиране на залозите си.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар