Германия разследва Huawei заради заплаха за телеком мрежите

Технология за регулиране на потреблението на енергия би могла да извади от строя комуникационните мрежи

Разследването има за цел да идентифицира технологии, които биха дали на Пекин лостове за политическо влияние
Разследването има за цел да идентифицира технологии, които биха дали на Пекин лостове за политическо влияние
Разследването има за цел да идентифицира технологии, които биха дали на Пекин лостове за политическо влияние    ©  Reuters
Разследването има за цел да идентифицира технологии, които биха дали на Пекин лостове за политическо влияние    ©  Reuters
Темата накратко
  • Германското вътрешно министерство през март започна разследване на китайските технологични компоненти, използвани от телеком операторите.
  • Сега става ясно, че поводът са съмнения за компонент на Huawei, който потенциално може да влияе на работата на мрежите.
  • Опасенията може да бележат обрат в стратегията на Берлин към китайските технологии, след като те вече си спечелиха значителна роля във внедряването на 5G в страната.

Поводът Германия да започне разследване на китайско телекомуникационно оборудване през март е малко известен компонент на Huawei, който контролира потреблението на енергия. Според службите за сигурност тази част потенциално би могла да се използва, за да смущава работата на телекомуникационните мрежи или в най-лошия случай дори изцяло да ги свали. Това разкрива Politico, позовавайки се на разговори с двама германски депутати, запазващи анонимност заради конфиденциалността на информацията.

Макар досега страховете по отношение на китайските технологични компании да бяха свързани с опасността от шпионаж и изтичане на данни към Пекин, последното разследване на Германия разкрива още един риск - този от саботаж. През март вътрешното министерство обяви, че проверява всички компоненти на китайските технологични производители Huawei и ZTE, които имат отношение към сигурността. Разследването има за цел да идентифицира технологии, които биха дали на Пекин лостове за политическо влияние, каза тогава високопоставен служител от вътрешното министерство.

Германските народни представители са били информирани за разследването от органите по сигурността по време на изслушване в комисията по дигитализация в Бундестага в началото на април. Тогава служители по сигурността са докладвали, че технологичен компонент на Huawei за управление на енергията е станал повод за разследването, споделят източниците на изданието. Според тях службите се опасяват, че компонентите могат да се използват, за да причиняват смущения в телеком мрежите или при най-лошия сценарий дори да прекъснат работата им.

Закъснели съмнения

Започната проверка бележи обрат в подхода на Германия към китайското технологично оборудване. През последните години страната изоставаше в изготвянето и прилагането на мерки за сигурност в сферата на 5G в сравнение с повечето европейски държави, а това съвпадаше с мекия подход на Берлин към търговските отношения с Китай. Правителството на Шолц по-рано беше критикувано от американски държавни служители, както и от европейските органи за сигурност, които предупреждаваха за рисковете от китайското телекомуникационно оборудване.

От Huawei казват, че не са информирани за подобен проблем с техен компонент. "Киберсигурността и защитата на поверителността са най-висок приоритет на Huawei", посочват от компанията.

Проверките, които се очаква да продължат през следващите месеци, изискват от мрежовите оператори да представят списък със всички китайски компоненти, "които имат отношение към сигурността". На операторите може да се наложи да заменят китайските части, ако те бъдат сметнати за твърде рискови. Такива мерки обаче биха били крайни и са малко вероятни, като могат да предизвикат съдебни спорове с мрежовите оператори.

През последните месеци германските власти започнаха да възприемат по-критичен подход към ролята на Китай в ключови сектори, включително като ограничиха китайска инвестиция в пристанището в Хамбург. В края на миналата година правителството също така попречи на китайска компания да придобие завод за чипове. Въпреки това изследвания показват, че китайските доставчици вече са успели да си осигурят голям пазарен дял в ранния етап на внедряване на 5G технологиите в Германия.