🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Китай иска Макрон да вбие клин между ЕС и САЩ

Едногодишната война на Русия срещу Украйна укрепи трансатлантическия съюз, което не е добре за усилията на Пекин да наложи нов световен ред

Пекин видя Макрон като естествен партньор, особено след като Ангела Меркел - неговият предишен фаворит, вече не е канцлер на Германия
Пекин видя Макрон като естествен партньор, особено след като Ангела Меркел - неговият предишен фаворит, вече не е канцлер на Германия
Пекин видя Макрон като естествен партньор, особено след като Ангела Меркел - неговият предишен фаворит, вече не е канцлер на Германия
Пекин видя Макрон като естествен партньор, особено след като Ангела Меркел - неговият предишен фаворит, вече не е канцлер на Германия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стюарт Лау в анализ за европейския "Политико"

Китайският лидер Си Дзинпин имаше едно основно послание към гостуващия си френски колега Еманюел Макрон: Не позволявайте Европа да бъде всмукана в играта на Америка.

Пекин се стреми да предотврати по-нататъшното сближаване между ЕС и САЩ във време, когато Белият дом следва по-настоятелна политика за противодействие на геополитическата и военната сила на Китай. Едногодишната война на Русия срещу Украйна укрепи съюза между Европа и САЩ, разтърси световната търговия, даде нов живот на НАТО. Това не е добре дошло в Пекин, който все още гледа на Вашингтон като на свой стратегически враг.

Сега контраофанзивата на Китай се засили. Си приветства Макрон във величествената обстановка в Голямата зала на народа в Пекин заедно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

И САЩ, и Китай са наясно, че политиката на Европа спрямо Пекин далеч не е решена. Това е възможност и риск и за двете страни. През последните месеци Вашингтон предупреди за намеренията на Китай да изпрати оръжия на Русия и за опасностите от разрешаването на неограничен достъп на китайски технологични компании до европейските пазари. TikTok, която в крайна сметка е китайска собственост, беше забранена за правителствени и административни телефони на редица места в Европа, включително в институциите на ЕС. Американският натиск накара холандците да въведат нов експортен контрол върху продажбите на усъвършенствано полупроводниково оборудване в Китай.

И все пак дори ястребски настроената Фон дер Лайен отхвърли идеята за пълно отделяне на Европа от китайската икономика. За Пекин това е още една значителна разлика от враждебната търговска среда, насърчавана от САЩ. Само в рамките на посещението на Макрон 36 китайски и френски фирми подписаха нови сделки, което китайските държавни медии определиха като знак за "ненамаляващото доверие в китайския пазар на европейския бизнес".

През последните няколко години обаче европейските лидери станаха по-скептични към траекторията на Китай заради начина, по който Пекин се справяше с пандемията, отношението към протестиращите в Хонконг и уйгурските мюсюлмани, санкциите срещу европейски политици и военните заплахи срещу Тайван.

А после Си и Владимир Путин обявиха "всеобхватно партньорство" само дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Докато Западът наложи строги санкции на Москва, Китай стана последната голяма икономика, която все още поддържа и разширява търговските връзки с Русия. Това шокира много западни политици и провокира ожесточен дебат в Европа в каква степен да се оттегли от китайската търговия.

Пекин видя Макрон като естествен партньор, особено след като Ангела Меркел - неговият предишен фаворит, вече не е канцлер на Германия. Желанието на Макрон да се ангажира с всеки - включително силно критикуваните му контакти с Путин, го направи особено привлекателен за опитите на Пекин да вбие клин между САЩ и ЕС по отношение на Китай. Китай приема идеята за "стратегическата автономия", която е фокус на френската външна политика, като доказателство за дистанцията на Европа от САЩ. От своя страна Макрон каза на Си ден по-рано, че Франция не харесва "блокова конфронтация". Позицията му се оспорва от някои в Европа, които настояват за по-твърд подход към Пекин.

"Макрон можеше да избегне мрачната картина на европейско и трансатлантическо разединение. Никой не го е принуждавал да се появи с огромна бизнес делегация, повтаряйки опровергани илюзии за реципрочност", каза Торстен Бенер, директор на Института за глобална публична политика в Берлин.

Холгер Хестермайер, преподавател по право на ЕС в Кралския колеж в Лондон, смята, че Пекин ще се бори да раздели трансатлантическия съюз. "Ако Китай иска да успее с изграждането на нов световен ред, отделянето на ЕС от САЩ дори в малка степен би било ценно завоевание", посочи той.

Фокусът на Си върху Америка по време на срещата му с Макрон и Фон дер Лайен беше ясен. Седмица по-рано администрацията на Байдън проведе втората си Среща на върха за демокрация, на която Русия и Китай бяха посочени като главни заплахи. "Разпространението на така наречената демокрация срещу авторитаризъм ще донесе само разделение и конфронтация", каза Си на европейските си гости.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Доста незабележителна с нищо статия, в която авторът - естествено с китайски корени, за да звучи автентично на max - с голи гърди брани американоцентричния модел на Вашингтон.

    Буди недоумение - Си ли е привикал Макрон в Пекин, за да направи той там своите покъртващи американоманите становища за нуждата от субектност на Европа? Или това е опит за някакъв неоголизъм на фона на все по-западаща и все по-хаотична в политиките си Европа?

    Опитите на Франция да измести Германия като локомотив на Европа са още следвоенни, но обречени, защото САЩ залагат на окупираната Германия и наливат основно там стотици млрд. долара под формата на Плана Маршал, изкупувайке реално възстановената след войната германска индустрия. И борейки се с ФРГ за икономическо лидиране в ЕС, всъщност Франция се бори индиректно със САЩ...

    И това е много видимо и много ясно. Управляващите Германия политици от десетилетия, а и германските политици в структурите на ЕС напоследък, са елементарни говорители на Държавния департамент. Имаше само една четиригодишна пауза, когато начело на САЩ застана Доналд Тръмп.

    Явно на Макрон му е пределно ясен пътя, по който е тръгнал ЕС - с апела, че трябва да се откаже от зависимости - енергийна и суровинна от Русия и производствена, технологична и инвестиционна от Китай, - ЕС за една година попадна в тотална зивисимост от САЩ - външнополитическа, финансова, енергийна, производствена, заради все по-големия ръст на производства, които се местят от Европа в САЩ.

    Единственото нещо освен втечнения газ, което в момента САЩ ударно продават на страните от ЕС/Нато (което е едно и също) е американско оръжие. Европейският ВПК целенасочено е задушаван, за да има пазар на американския. И една от причините за това е изпразването на военните складове от старото въоръжение и отправянето му за утилизация в Украина.

    Перспективата пред ЕС в този си вид е мрачна.
    Вероятно това е причината Макрон, който се явява говорител на определен сектор от глобалния финансов капитал (Ротшилд), да маркира със "скандалните" се хрумки в Пекин тяхната гледна точка.

    Погледнете войните на САЩ след Втората: в тях е абсолютно задължително да има масовка от "съюзници", защото това е обикнатия похват на Вашингтон да заобикаля нуждата от резолюции на СС на ООН за военна намеса:
    а) Корейската война;
    б) войната в Югославия
    в) войната в Либия
    г) войната в Ирак
    д) войната в Сирия
    е) войната в Афганистан
    Навсякъде присъстват военни контингенти на страни от Нато! Навсякъде!

    Подходът на САЩ към инспирараните от него конфликти в Украина с РФ и в Тайван с КНР е единтичен: засмукване за пряко участие на "съюзници".

    След клисавата пенсионна реформа, която обърна Франция срещу него, Вероятно Маркон с изпращането на френски военни контингенти в Украина и Китай (защото Тайван е Китай според ООН) не желае да предизвика Френска революция 2,0 и да повтори съдбата на заварения то нея на трона владетел.

    П.П. Днес Макрон е в Нидерландия. Да почакаме да видим изказванията му по темата вече китайски акцент...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    P.S. ...вече БЕЗ китайски акцент...

    Макрон се опитва отрано да яхне зараждащите се антиамерикански настроения в Европа. Прекомерно фалшив е за тая работа.
    И в ЕС, както и в БГ трябват нови политици. Сегашните за за боклука, защото американоцентризма им ще ни докара до кръвопускане.
    Ако не в Украина - на китайския остров Формоза
    Или пък и на двете горещи за US точки, защото тази Европа е ка

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 5

    Само за протокола - съветската инвазия в Будапеща през 1956 и в Прага през 1968 също включваше войски от Варшавския договор. Начело с нашите. Но Кольо Чаушев отказа да изпрати румънски войници. А Брежнев през 1981 пък отказа да прати армията в Полша. Ясно защо - защото щяха да ядат як бой. През последните 1000 години поляците са все между чука и наковалнята и нямаше да търпят да ги мачка миризливият руски ботуш, за пореден път. Само 10 години след това Варшавският договор отиде в Историята, където му е мястото. Знам че много ти се иска същото да се случи и с НАТО, но няма да го дочакаш. Нито пък аз. Това е и ще бъде най-успешният военен съюз на всички времена.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 2

    Хахаха, харесва ми как авторът извърта простата истина - Европа си прави ритуално геополитическо и икономическо самоубийство. Французите отново се опитват да се еманципират от САЩ, подобно на действията на Дьо Гол преди повече от половин век. Както тогава, така и сега - късно е либе за китка, а и Макрон не е Дьо Гол, както и американците са го хванали с протестите и пенсионната реформа.
    В международните отношения и дипломацията е изключително ключово КОЙ отива на визита и КОЙ посреща визитата. Преди няколко седмици Си отиде на крака при Путин, сега Макрон отива при Си. Което се случива въпреки първоначалните индикации, че китайският президент ще продължи визитата си и след Москва ще отиде в Париж и/или Берлин. Е не отиде, вместо това се възползва да покаже сила и накара Урсула да му дойде лично, барабар с Макрон. Германия за пореден път е с избити зъби и хваната изкъсо от САЩ, французите няма как да го играят лидер, а Урсула не може да гъкне без от Вашингтон да я пернат през устата - справка като без да иска спомена реалните украински загуби към края на 2022 г. Европа не може да направи нищо повече, вече пое по пагубния път - без евтини руски горива, а съвсем скоро и без китайската манифактура и пазар. Защото Тайван вече е сложен във фурната.

    PS Само за Корейската война не си прав Докторе - там ООН се намесват с Резолюция 84. По това време, Китай е представян в Ню Йорк от Тайван, а СССР не присъства на заседанието на СС, защото... бойкотира заседанията, поради участието на Тайван в него.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Точно така е. Благодаря за уточнението.
    Моля читателите да не вземат пред вид подточка а).
    Извинявам се за увлечението.

    Нередност?
  • 6
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    само дето се окза че Европа чудесно се справя и без руски газ, който освен всичко е и скъп. И не виждам какво толкова харесвате в тия дребни, нещастни диктаторчета - Си, Орбан, Путин и Ердоган. Целият свят емигрира в ЕС и САЩ. Не при такива диктаторчета като вече изброените. Защо ли? Въпросът е риторичен.

    Нередност?
Нов коментар