🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Virgin Orbit на Ричард Брансън изпадна в несъстоятелност

В края на миналия месец компанията обяви съкращаването на около 85% от служителите си, тъй като не успя да подсигури необходимото финансиране

По-рано тази година компанията не успя да завърши първото в историята изстрелване на сателит от територията на Великобритания
По-рано тази година компанията не успя да завърши първото в историята изстрелване на сателит от територията на Великобритания
По-рано тази година компанията не успя да завърши първото в историята изстрелване на сателит от територията на Великобритания    ©  Reuters
По-рано тази година компанията не успя да завърши първото в историята изстрелване на сателит от територията на Великобритания    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Virgin Orbit подаде молба за защита от кредитори в САЩ, след като компанията за изстрелване на сателити не успя да осигури необходимото ѝ финансиране, за да се възстанови след неуспешното изстрелване на ракета в началото на тази година. Базираната в Калифорния компания е подала молбата за защита от фалит в Съда по несъстоятелността на САЩ в окръг Делауеър, като се стреми да продаде своите активи. Компанията добави, че Virgin Investments, подразделение на Virgin Group, ще предостави 31.6 млн. долара нови средства на Virgin Orbit, за да финансира операциите, докато търси купувач.

"Въпреки че положихме много усилия, за да подобрим финансовото си състояние и да осигурим допълнително финансиране, в крайна сметка трябва да направим това, което е най-добро за бизнеса", заяви Дан Харт, главен изпълнителен директор на Virgin Orbit, която е създадена от милиардера Ричард Брансън. "На този етап вярваме, че процесът по Глава 11 е най-добрият път за намиране и финализиране на ефективна и максимално изгодна продажба."

"Ние вярваме, че авангардната технология за стартиране, която този екип създаде, ще се хареса на купувачите, докато продължаваме процеса на продажба на компанията", заяви Дан Харт.

В подадената до съда молба компанията посочва активи на стойност около 243 млн. долара и общ дълг 153.5 млн. долара към 30 септември. Virgin Orbit се отдели от компанията за космически туризъм на Ричард Брансън Virgin Galactic през 2017 г. Тя излезе на борсата Nasdaq през декември 2021 г., набирайки 255 млн. долара по-малко от очакваното, пише Reuters.

Неуспешно изстрелване

За разлика от свои конкуренти, които изстрелват ракетите си от земята, стратегията на Virgin Orbit е това да става по време на полет от модифициран самолет Boeing 747. В началото на януари тази година компанията даде началото на шестата си мисия от английския град Нюкий, графство Корнуол. Плановете на компанията за първата ѝ мисия извън САЩ са били да изведе девет малки спътника в ниска околоземна орбита, но ракетата не успява да достигне орбита.

Според Мат Арчър от Британската космическа агенция първата фаза на изстрелването е извела ракетата в Космоса, но втората фаза е имала "техническа аномалия и не е достигнала необходимата орбита".

Virgin Orbit съобщи през февруари, че горивният филтър на двигателя за втората фаза на изстрелването се е разместил, поради което горивната помпа след него "е работила с понижена ефективност", което е намалило количеството гориво, достигащо до двигателя. Това от своя страна е довело до неговото прегряване и повреда на компоненти "надолу по веригата и в близост" до двигателя, което е причинило преждевременно му спиране.

Все още няма коментари
Нов коментар