Приходите и печалбата на Apple през тримесечието надхвърлиха очакванията

Постъпленията от услуги и преносими устройства нарастват

Продажбите на Apple за изминалото тримесечие по региони отчитат ръст на годишна база само в Европа и Китай.
Продажбите на Apple за изминалото тримесечие по региони отчитат ръст на годишна база само в Европа и Китай.
Продажбите на Apple за изминалото тримесечие по региони отчитат ръст на годишна база само в Европа и Китай.    ©  Reuters
Продажбите на Apple за изминалото тримесечие по региони отчитат ръст на годишна база само в Европа и Китай.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple се оказа устойчива през последното тримесечие, тъй като броят на абонатите, които плащат за редица цифрови услуги, надхвърли 1 млрд. в световен мащаб, което спомогна за увеличаване на печалбата спрямо предходната година, въпреки че общите приходи намаляха. Най-голямата компания в света по пазарна оценка обяви, че общите приходи са намалели с 1% до 81.8 млрд. долара през тримесечието, приключило през юни, което е трети пореден спад на годишна база, но леко надхвърля прогнозите за 81.7 млрд. долара, според Refinitiv.

Въпреки това нетната печалба се е повишила с 2.3% до 19,9 млрд. долара, което е доста повече от прогнозите на Уолстрийт, според които тя ще намалее с 3.6% до 18.7 млрд. долара. Печалбата на акция също е скочила с 5% до 1.26 долара, което е повече от прогнозите за 1.20 долара.

Акциите на Apple, които поскъпнаха с над 50 % тази година, за да надхвърлят 3 трлн. долара, спаднаха с 2.2 % в следборсовата търговия. Компанията прогнозира, че сегашното тримесечие може да бъде четвъртото поред с отслабващи продажби. Според ръководители на компанията продажбите на iPhone ще се подобрят през четвъртото тримесечие на фискалната година, но не са предоставили информация с колко.

"Данните за iPhone и iPad бяха слаби", казва пред Financial Times Дейвид Вагнер, портфолио мениджър в Aptus Capital Advisors. "Остават някои хардуерни насрещни ветрове, които могат да ни дадат представа за цялостното състояние на потребителите в момента."

Общите продажби на компанията за изминалите три тримесечия на текущата фискална година отчитат спад от около 3.4% до 293.8 млрд. долара. Брутния марж за тримесечието е бил 44.5% спрямо експертни прогнози от 44.2%.

Деветмесечната печалба на Apple обаче отчита значителен спад от близо 6.4% до 74 млрд. спрямо близо 79.1 млрд. за същия период на фискалната 2022 г.

Спад на продажбите

Продажбите на Apple за изминалото тримесечие по региони отчитат ръст на годишна база само в Европа и Китай - съответно 4.8% и 7.9% до 20.2 млрд. и 15.7 млрд. долара. Продажбите в Америка са спаднали с почти 5.6% до 35.38 млрд., докато тези в Япония и останалата част от Тихоокеанска Азия отчитат значителен спад от съответно близо 11.5% и 8.4% до 4.8 млрд. и 5.6 млрд. долара.

Приходите от услуги и преносими устройства на Apple отчитат ръст от съответно 8.2% и 2.5%, достигайки 21.2 млрд. и 8.28 млрд. долара. Продажбите на iPhone са спаднали с 2.45% на годишна база до 39.67 млрд. долара. Продажбите на Mac и iPad отчитат значително по-голям спад от съответно 7.34% до 6.84 млрд. и 19.8% до 5.8 млрд. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар