НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Господството на Big Tech нарушава логиката на пасивнoто инвестиране

И доставчиците на индекси, и мениджърите на фондове трябва да се приспособят към властването на едва няколко фирми на пазара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Не търсете игла в купа сено. Просто купете сеното!" Това пише Джак Богъл, който основа Vanguard Asset Management през 1975 г. и въвежда индексните инвестиции на масовия пазар. Следващите десетилетия доказват, че наистина е бил прав. "Пасивните" стратегии, които проследяват пазарните индекси, вместо да се опитват да ги победят, сега управляват близо една трета от активите, притежавани от глобалните взаимни фондове. Тъй като борсовият индекс според размера на компанията е само средната стойност на представянето на основните собственици на акции, за инвеститорите е невъзможно да го победят като съвкупност. В дългосрочен план дори професионалните фондови мениджъри не могат да го направят.

И все пак днешната купа сено е станала необичайно тежка. От началото на годината седемте най-големи корпоративни гиганта в Америка - Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla - оставиха останалата част от борсата зад гърба си. Зашеметени от AI оптимизма, инвеститорите са повишили комбинираната стойност на тези фирми с 69%, много по-голямо увеличение от това, наблюдавано при по-широките индекси. "Великолепната седморка" сега представлява 29% от пазарната стойност на S&P 500 и цели 61% от Nasdaq 100 спрямо съответно 20% и 53% в началото на годината.

Това поставя инвеститорите в индекси в затруднено положение. От една страна, притежаването на акции, които са се справили толкова добре, че доминират в портфолиото ви, е приятен проблем. От друга страна, е някак неудобно. В края на краищата част от привлекателността на логиката "купувай купа сено" се крие в ползите от диверсификацията за намаляване на риска. Сега обаче купуването на Nasdaq 100 изглежда по-малко като разпръскване на залозите и много повече като поставяне на залози върху няколко горещи компании, чиито цени вече са скочили. Една предполагаемо пасивна стратегия за инвестиции се е превърнала в неудобно подобие на активен подбор на акции.

Поради това Nasdaq взема мерки, за да облекчи неудобството. Както отбелязва Камерън Лилжа, който управлява индексните операции на компанията, Nasdaq 100 е с "модифицирана пазарна капитализация". Това означава, че тежестите, присвоени на акциите на фирмите, обикновено са пропорционални на общата им пазарна стойност, но тези на най-големите фирми могат да бъдат намалени, ако представляват твърде голяма част от индекса.

Конкретно, ако комбинираната тежест на акциите, които представляват повече от 4.5% от индекса, надвишава 48%, както е в момента, методологията на Nasdaq предписва "специално преразпределение", за да го намали на 40%. Това е създадено, казва г-н Лилжа, за да се гарантира, че фондовете, които проследяват индекса, съответстват на регулаторните правила за диверсификация. И така, от 24 юли Nasdaq намали влиянието на седемте си най-големи фирми (и, обратно, увеличи това на останалите 93).

Резултатът е един по-балансиран индекс, но също така ще повдигне и някои трудни въпроси за това колко пасивно всъщност е "пасивното инвестиране". Най-големият фонд, проследяващ Nasdaq 100 - qqq Trust на Invesco, инвестира повече от 200 млрд. долара (приблизително колкото е стойността на Netflix, 14-ата по големина фирма в индекса). След преразпределението той ще трябва бързо да продаде големи количества акции в най-големите си позиции и да купи повече от по-дребните. Трудно е да се твърди, че това е просто следване на пазара, а не на ръба на влияние върху него.

Необходимостта от възстановяване на баланса също подчертава критика към инвестирането в индекси: че това наистина е форма на игра на инерция. Влагането на пари във фонд, който ги разпределя според пазарната стойност на фирмите, задължително означава закупуване на повече от акциите, които са се представили добре. Обратно, съхраняването на пари в такъв фонд означава да не се прибират печалбите от по-добре представилите се, а да продължите да ги държите, докато те стават по-големи. Дори ако преследването на победители често е доходоносна стратегия, тя не е изцяло пасивна.

Междувременно, докато фондовият пазар на Америка става все по-концентриран, някои виждат възможност. На 13 юли Invesco обяви фонд с "равни тегла" в Nasdaq 100, като инвестира 1% от активите си във всеки от компонентите на индекса. Този вид стратегия ще се хареса главно на частни инвеститори, които, за разлика от професионалните мениджъри на фондове, могат да си позволят да бъдат "индекс агностици", казва Крис Мелър, един от тези, които наблюдават старта на фонда. Тази година успехът на най-големите компании би оставил инвеститорите в такъв фонд малко назад. Но тенденциите като тази периодично се обръщат - както стана през 2022 г., когато гигантите се сринаха (вижте графиката). Г-н Мелър предполага, че новият фонд може да събере десет процента от активите на стандартния му аналог. И поне неговите администратори ще продължат да печелят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cookiejar avatar :-|
    cookiejar
    • + 1

    Лично не виждам скока на тек акциите като тенденция, която може да се обърне. По-скоро това е регресия към средната стойност и тези акции си възстановиха загубеното през 2022.

    Нормално е в началото на нов бичи пазар той да е воден от най-силните акции, тъй като инвеститорите още са наплашени от мечкара и пазара трябва да изкачи стената на притеснението преди да яхне бика.

    Накрая бих добавил, че има една група инвеститори от Греъм и Додсвил, които стабилно побеждават борсовия индекс от десетилетия. Говоря за Уорън Бъфет, Валтер Шлос, и т.н. Именно Уорън и конпания са много добро доказателство за несъстоятелността на Хипотезата за ефикасния пазар.

    Нередност?
Нов коментар