🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рохит Чаухан, Mastercard: Ако мислите на дребно, ще правите малки неща с AI

Вицепрезидентът за AI и решения за сигурност в Mastercard пред "Капитал"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Профил

Рохит Чаухан е изпълнителен вицепрезидент за изкуствен интелект и решения за сигурност в Mastercard, където отговаря за внедряването и разработката на всякакви AI решения. Преди сегашната си роля е отговарял за управлението и анализа на данни в групата. Присъединява се към Mastercard през 2006 г. от M&T Bank. Има бакалавърска степен по инженерни науки от Университета в Джабалпур, магистърска степен по компютърни науки и МВА от State University of New York в Бъфало.

Какви са предимствата от внедряването на AI в Mastercard?

Ако се върнем в миналото към въвеждането на електричеството, ще видим как тогава много неща и процеси е трябвало да бъдат преосмислени изцяло, за да се получи най-добрият ефект от електричеството като нова възможност. Нуждите на човека са едни и същи, просто токът е спомогнал те да бъдат задоволени далеч по-ефективно и успешно. По същия начин изкуственият интелект е нова сила, подобна на електричеството - технологията ни помага да вършим много неща далеч по-интелигентно, бързо и ефективно.

В Mastercard може да бъдем считани за един от ранните внедрители на AI, защото използваме технологията от години за предотвратяване на зловредни операции и транзакции. Средно на ден виждаме над един милиард транзакции и тъй като тези данни обучават AI, ние определено бяхме един от първите играчи, които внедриха и изкуствения интелект за анализ на данни. В същото време това е наистина сложен модел, при който искате да отхвърлите всяка възможна измамна транзакция, но пък да оставите законните транзакции да преминават безпроблемно.

Днес ползите от AI далеч надхвърлят откриването и засичането на измами и поради това прилагането на изкуствения интелект в Mastercard се превърна в приоритет. Тук е и моята роля като вицепрезидент за AI: ако това е новото електричество, искаме то да тече във всяко подразделение в Mastercard и всеки отдел да може да се възползва от него.

През последната година AI стана още по-модерна фраза и заради възхода на генеративните AI модели (Generative AI). По какви проекти работите в Mastercard в тази сфера и къде виждате възможни случаи за използването им?

В Mastercard внедряваме AI също, за да намалим погрешно отказаните плащания в е-търговията (когато транзакцията е отказана автоматично), да прогнозираме бъдещ бизнес и дори да предвидим кои сървъри може да се повредят, преди да го направят. Но в същото време генеративният изкуствен интелект може да ни помогне да правим неща, които в миналото са били невъзможни. Бих разделил възможните примери на използването му в три категории: генеративният AI може да ни помогне за повишаване на ефективността, да подобри вече съществуващите ни модели и предложения и не на последно място - да правим именно неща, невиждани досега.

В сферата на ефективността бих посочил дигитални асистенти или чатботове, които вече имат способността да се учат и да разбират контекста в разговора и да реагират по най-подходящия начин, а не да дават автоматизиран готов отговор, както правеха в миналото. Що се отнася до подобряването на вече съществуващите ни модели, бих посочил не толкова далечно бъдеще, където взаимодействията с приложението за мобилно банкиране например не се управляват от менюта, а също вървят като разговор. От невижданите досега модели бих посочил възможността АI да изпълнява ролята за повече хора на виртуален частен банкер (което традиционно досега беше достъпно основно за по-заможните клиенти). Хората ще могат да разговарят и да получават синтезирана информация и точни отговори и финансови съвети.

Това означава ли, че ще може да замени хората?

Не, и тук приемам генеративния изкуствен интелект като възможност. Той ще може да бъде използван например за обучението на служителите в банковите и финансовите услуги и да им помага в персонализирането на потребителското изживяване, както и да намали времето на имплементация на нов продукт или услуга чувствително, като информира и следи за процесите. Това е огромна възможност.

И не на последно място - да се върнем към измамите. Друг възможен пример за използването на Generative AI е в генерирането на синтетични данни при изграждане на модели за измами. Измамите могат да бъдат най-различни и когато се опитваме да анализираме определени видове от тях, понякога не разполагаме с достатъчно данни. За да обучат стабилен модел, финансовите институции се нуждаят от огромен обем информация. Ето тук идва на помощ генеративният AI, който създава голям брой допълнителни транзакции, които изглеждат точно като измамните транзакции и по този начин обучава системата. Така и банките могат да се подготвят за засичането на нови невиждани досега злоупотреби.

В същото време не може ли да бъде използвана технологията и за зловредни цели?

Да, тук бих посочил възможните недостатъци на технологията - може да е послужи като стероиди за зловредните играчи. Попаднала в неподходящите ръце, тя примерно може да бъде използвана за създаването на тъй наречените deep fakes, с които да мами хората и да разпространява дезинформация. Аз лично вярвам и ще посоча трите закона на роботиката на Айзък Азимов, според които 1) Робот не трябва да наранява човек или чрез бездействие да позволява на човек да пострада.; 2) Робот трябва да изпълнява заповедите, дадени от хората, освен ако тези заповеди не са в противоречие с Първия закон.; 3) Робот трябва да защитава своето собствено съществувание, доколкото такава защита не е в противоречие с Първия или Втория закон.

Мнозина се опасяват от все по-широкото използване на изкуствения интелект и като отражение върху заетостта, и като развитие на технологията. Вие от оптимистите ли сте или от песимистите?

Бих казал, че единственото ограничение е нашето въображение. Ако мислите на дребно, ще правите малки неща с AI. Ако мислите мащабно, ще предоставите супериновативни решения, които ще променят живота ни. С изкуствения интелект работите върху бяло платно, което е безгранично. Дори в сегашната си все още зараждаща се форма тази мощна технология обещава невероятни възможности, когато се комбинира с човешки надзор. Безопасното използване зависи от нашите колективни действия като глобална общност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар