🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плащанията с карта са се удвоили от началото на пандемията

През 2022 г. те достигат 25 млрд. лв., а средната транзакция е за около 66 лв.

Около три четвърти от плащанията с карта минават през ПОС терминал, останалите - по интернет
Около три четвърти от плащанията с карта минават през ПОС терминал, останалите - по интернет
Около три четвърти от плащанията с карта минават през ПОС терминал, останалите - по интернет    ©  Unsplash.com
Около три четвърти от плащанията с карта минават през ПОС терминал, останалите - по интернет    ©  Unsplash.com
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Извършените плащания с банкови карти в България са се увеличили с 40% миналата година.
  • Голямата част от транзакциите с карта - около три четвърти - миналата година са осъществени на място в търговските обекти чрез ПОС терминал.
  • Истинският бум на безналичните плащания настъпи с пандемията.

Банковите карти и електронните плащания бавно си проправят път в България през последното десетилетие, постепенно измествайки парите в брой. Истинският бум на безналичните плащания обаче настъпи с пандемията, като само за последните две години сумата на транзакциите се е удвоила. Извършените плащания с банкови карти в България са се увеличили с 40% миналата година, а електронните преводи - с близо 32%, показва статистика на Българската народна банка.

Заради ковид мерките много бизнеси насърчаваха клиентите да плащат безконтактно, а онлайн търговията набра скорост, докато хората стояха затворени в домовете си. С отшумяването на ковид обаче преходът не само че не губи инерция, а почти запазва рекордните темпове от 2021 г., показват най-новите данни на БНБ.

За импулса през последните години допринесоха и новите играчи на терена на финансовите услуги. Финтех компаниите отключиха надпревара в сектора, а за да не изостават, утвърдените банки също се впуснаха да предлагат на клиентите си по-бързи и удобни начини за извършване на ежедневни покупки.

През 2022 г. операциите с карта достигат 25 млрд. лв., показва статистиката. За сравнение - през 2014 г., откогато има налични данни, сумата е била едва 4.5 млрд. лв. Голямата част от транзакциите с карта - около три четвърти - миналата година са осъществени на място в търговските обекти чрез ПОС терминал. Останалите малко над 6 млрд. лв. са преминали през интернет доставчици. През 2021 г. и 2022 г. именно интернет картовите плащания най-рязко са се увеличили - с по над 50% във всяка от годините, донякъде благодарение на все още сравнително малкия си размер.

Прави впечатление обаче, че докато по стойност картовите плащания растат с 40%, броят им се увеличава с 32%. Разликата подсказва, че средно размерът на транзакциите се е увеличил, което донякъде е обяснимо предвид високата инфлация миналата година. Все пак по-голямата част от ръста идва от по-масово използване на карти, а не от малко на брой, но големи суми. По груби сметки средната транзакция с карта е на стойност около 66 лв. Сумата при покупка във физически обект е малко по-ниска, а по интернет - по-висока.

Според проучване на Европейската централна банка миналата година плащанията с банкови карти в еврозоната за първи път са задминали по обем тези в брой.

Електронните банкови преводи също продължават да завземат територия в България, като са се увеличили с 32% миналата година и представляват близо 70% от преводите, или 786 млрд. лв. Те от години надхвърлят хартиените нареждания, поне по стойност. По брой транзакции обаче традиционните хартиени документи продължават да доминират, тъй като данните показват, че средно те се използват за по-малки суми - около 1500 лв., докато при електронните средният превод е за близо 5600 лв.

Как да изберем дигитален портфейл и какви са предимствата може да разберете тук и тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    andersen_1999 avatar :-?
    Андерсен

    Всеки търговец, който работи пряко с клиенти, трябва да бъде задължен да има ПОС терминал. Така още повече бизнеси ще излязат на светло.

    Нередност?
Нов коментар