Газлийкс

Петко и елфите, които осветяват българския интернет

Българската онлайн общност BG Elves, подкрепяща Украйна, картографира българския интернет

Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора
Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора
Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора    ©  BG Elves
Петко Петков се мести в Киев през 2022 г. Преди това живее в Стара Загора    ©  BG Elves
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Българската група BG Elves, подкрепяща Украйна, картографира българския интернет.
  • Целта е да се хвърли светлина върху организираната руска пропаганда.
  • Онлайн общността разпространи документите за "Турски поток", изтекли от имейла на руски политик.

"Ние се борим с тролове, затова се кръстихме елфи", отговаря Петко Петков на въпроса защо нарича себе си и колегите елфи, както и защо името на групата им е BG Elves. Петков е различен от повечето хакери, които се занимават с обществени дела. На първо място той застава с лицето си и често публикува това, което прави, в социалните мрежи, където е и основното му бойно поле. Разговорът с него е на включена камера и със споделен екран. На второ място, той далеч не е само онлайн боец. Петков съвсем буквално живее това, в което вярва - борбата срещу руската окупация на Украйна офлайн и на живота онлайн. Аргументът "като толкова ги подкрепяш, защо не отидеш там" не работи срещу Петков, защото от две години насам той живее в Киев.

Допреди няколко години такова стечение на обстоятелствата би изненадало дори самия Петков. Преди да избухне войната, той е известен предприемач и програмист от Стара Загора. Няколко дни преди Русия да нахлуе в Украйна, Петков се намира в Брюксел, където един разговор променя живота му. Силно разтревожена жена, която е убедена, че Русия ще нападне Украйна, го кара да задълбае в четенето за случващото се. Следва бързо прибиране до родната Стара Загора и обикаляне из граничните пунктове на Украйна. Петков прекарва цели седмици на границата между Украйна и Унгария и постоянно следи къде има нужда от помощ при евакуация, като формира и мрежа от доброволци.

Истинското призвание на Петков е другаде - в интернет. Той се занимава с програмиране още от дете, като от това идва и основния му доход. В момента той работи отдалечено за американска компания. Работата му като системен архитект се оказва ценно познание за дейността, с която се е захванал.

Петков и групата BG Elves (която предпочита да се нарича "общност от експерти по киберсигурност, комуникация и борба с дезинформацията") станаха по-широко известни с публикуването на документи от руски политици във връзка с "Турски поток", които показват как Русия е поела контрола над третото правителство на Бойко Борисов и е направила проекта в разрез с българските закони и изцяло според собствените си желания. Това обаче е по-скоро странична дейност на групата, която работи основно по разплитането на българския интернет, картографирането му и използването на тази информация, за да покаже как се разпространява организирано руската пропаганда. Или с други думи, да се осветят троловете.

Кълбото прежда, наречено интернет

Картата на българския интернет изглежда като огромно кълбо от точки, всяка от които е свързана с поне една от другите точки. Отделните цветове и знаци означават различен вид обект - например Facebook група, страница, сайт, Telegram канал или пък видео в YouTube. Когато от едно място има постоянен висок трафик към друго място, това му печели място на картата и след това се смята неговата тежест. Друга карта показва общите администратори на хиляди български групи. В нея личи, че десетки политически групи всъщност имат няколко на брой администратори. По този начин например доста лесно могат да се изолира мрежата от неофициални Facebook групи на ГЕРБ, както и поне няколко плетеници от антиевропейски групи.

Голяма част от картата е безобидна, неполитическа - например връзки на групата на радио Z-Rock към сайтове на рок групи. Работата на Петков и елфите е да търсят местата в кълбото от прежда, където нещата не са безобидни или пък има нелогично държание сред големи групи хора. "Ето тук например за мен е ясно какво се случва", казва Петков и посочва на картата групата "Приятели на В. В. Путин в България, Европа и Света", от която има постоянен трафик към fsb.ru, tvzvezda.ru и още няколко руски домейна.

Дава и друг пример. Още преди началото на инвазията в Украйна няколко групи с имена като "БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОБИЧА РУСИЯ", "АЗ ПОДКРЕПЯМ КОРНЕЛИЯ НИНОВА", "НЕ ВИЖДАМ НИЩО ЛОШО В КОМУНИЗМА" и "Владимир Путин - носител на Нобеловата награда за мир" споделят масово сайта donbasstoday.ru, който налага тезата, че в Донецк и Луганск се случва "геноцид" - твърдение, което беше отхвърлено дори от Евгений Пригожин, лидера на "Вагнер", малко преди да бъде убит. След февруари 2022 г. споделянето на този сайт изведнъж спира. На негово място се появяват други сайтове със сходно съдържание.

Създаването на такава карта отнема време и усилия. Част от данните идват от израелската компания Bright Data, която "скрейпва" (букв. "стърже") интернет и превежда данните от него в четим вид, който може да се ползва от специалисти. Дейността на подобни компании не е любима за Meta, компанията - майка на Facebook, която доскоро водеше дело срещу нея, но след загуба на първа инстанция пред американски съд през февруари 2024 г. се отказа от всичките си претенции. Показателно е, че преди делото самата Meta е била клиент на Bright Data.

Други инструменти включват TrollHunter, който взима картата на даден сайт и следи коя статия от кои профили е споделена. "Това се случва в реално време и съответно могат да се видят странни активности, например изведнъж хиляди профили да споделят новина от нов или слабо посещаван сайт", казва Петков. Общо според него за тази цел се ползват над 20 инструмента.

"Защото е много яко"

В началото на годината Петков пусна публично през профила си във Facebook кратко видео с кадри от картата, която преди това можеше да бъде видяна само от ограничен брой хора вътре в групата на елфите. Подобен ход е рисков, защото "продуктът" на BG Elves не се прави за широката публика. Това поставя логичния въпрос защо Петков го е споделил.

"Първо, защото е много яко. Второ, аз съм системен архитект и разбирам голяма част от материята, но не разбирам всичко. Такъв е случаят и с останалите в екипа - всеки разбира от нещо, но никой не разбира от всичко. Затова, когато пусна един подобен клип, събирам свежи погледи от хора, които знаят какво виждат и предлагат как може да го обогатим", казва Петков.

Идеята сработва и към екипа се присъединяват още около осем души, които дават идеи откъде може да се набави допълнителна информация за запълване на картата (или "кълбото от косми", както го нарича Петков). В момента екипът на елфите е около 30 души, които отговарят за техническата част, и общо 300, които са ангажирани с различни дейности - работа с инструментите, събиране и анализ на данни, проверка на факти. Всички от тях работят като елфи про боно.

Има и трета причина: да го видят враговете. Малко след като пуска видеото с картата, "имаше и атаки срещу нас, от които успяхме да засечем няколко хора. Това са едни келеши, на около 20-30-годишна възраст, които искат да бъдат гангстери, но всъщност са онлайн мишки." Рискът също е покрит - това, което Петков пуска, всъщност е визуализация на стари данни, което води и до същественото уточнение какви данни и от кога се анализират.

"Ние имаме извадка за 13 месеца, всеки месец е отделна извадка. Това ни позволява да виждаме хронологично как се движи споделянето на съдържанието. Данните ни са до вчерашния ден", казва Петков. "Така можем да засечем например, че в един момент клъстер от няколко Facebook групи, които сочат едни към други, започват да споделят различни сайтове. Те обаче са един и същ сайт, копия едни на други, с различни домейни. Сменя се само логото и името горе, всичко останало е същото."

Хора в затвора

Когато става дума за крайната цел на дейността на елфите, Петков е прям. "Крайната цел е хора в затвора", казва той. "Много от тези хора, които ние вече знаем кои са, са за бой. Аз обаче не ходя да се бия с хора, затова правя каквото мога, за да си получат заслуженото."

Той добавя, че от началото на войната се забелязват два вида хора, които споделят масово пропаганда. Едните са организирани - те се събират в Telegram групи и канали и правят "рейдове", като атакуват даден потребител с доклади и коментари, споделят заедно едно и също съдържание и т.н. Другите са неорганизирани. Те правят сайтове, за да печелят от реклами, след което продават суичъри и тениски.

Петков казва, че неорганизираните "са също толкова вредни", но в крайна сметка не са от интерес за него или елфите. Вместо това фокусът пада върху организираните хора, и то не тези, които правят рейдове срещу потребители в интернет, а такива, които са извършвали кибертероризъм, без значение дали го знаят.

Според Петков BG Elves имат информация за български граждани, които са помагали на руската хакерска група NoName да спира достъпа до български правителствени сайтове през 2022 и 2023 г. чрез DDoS атаки (атаки с фалшив трафик, чиято цел е сайтът да не може да бъде достъпен - бел. авт.), което българското законодателство третира като терористична дейност. За тази цел според Петков в екипа на елфите има и хакер, който е представител на българските власти.

"И това вече е тероризъм, DDoS атаката е тероризъм. За това може да лежиш и години - разбира се, ако има кой да си свърши работата и ако може да го докажеш. Идеята ми е, че всъщност тази дейност, този кибертероризъм, е ето тук, на тази карта. Трябва просто да я намерим", завършва Петков.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    Генералната заповед на Буци е "Тия 6,5 милиона жътвари, изкопчии, сеячи, дървари... треъ ъ ги кендзиме у модзъко яко"

    Нередност?
  • 3
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 7

    Браво на момчето

    Нередност?
Нов коментар