🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на "Турски поток"

Изтекли нови документи показват как газопроводът се е случил изцяло под диктовката на "Газпром" и властите в Москва

От геополитическа гледна точка изграждането на "Турски поток" през България даде възможност на Русия да нападне Украйна без да губи опциите си за доставки на газ в Сърбия и Унгария, което върви и с политическо влияние.
От геополитическа гледна точка изграждането на "Турски поток" през България даде възможност на Русия да нападне Украйна без да губи опциите си за доставки на газ в Сърбия и Унгария, което върви и с политическо влияние.
От геополитическа гледна точка изграждането на "Турски поток" през България даде възможност на Русия да нападне Украйна без да губи опциите си за доставки на газ в Сърбия и Унгария, което върви и с политическо влияние.    ©  Правителствена Служба
От геополитическа гледна точка изграждането на "Турски поток" през България даде възможност на Русия да нападне Украйна без да губи опциите си за доставки на газ в Сърбия и Унгария, което върви и с политическо влияние.    ©  Правителствена Служба

В периода 2018-2020 г., по време на последното правителство на ГЕРБ, Русия е била взела на ръчно управление енергийния сектор на България. С натиск от Москва е допуснато нарушаването на българското законодателство и пренебрегването на националните и европейски интереси, за да се изпълни желанието на руския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна. Става въпрос за продължението на "Турски поток", за което България плати 3 млрд. лв.

Били са разработени различни варианти, за да може "Газпром Експорт" да поеме контрол върху проекта, а "Газпромбанк" да го финансира, но да се запази формалния победител в търга - саудитския консорциум Arkad. Това се потвърждава от нова порция изтекли нови документи, разпространени от InformNapalm и разкодирани от български хакери. Те са от пощата на Евгени Зобнин - който официално заема само длъжността помощник на руския политик Александър Бабаков. Но в детайли показват как са се воделите преговорите между руснаците, арабите и българската страна, как Русия агресивно налага сроковете за изпълнение, осигурява финансирането и прокарва интересите си в България.

През лятото екип на Антикорупционния фонд (АКФ) разкри информация и снимки от хакнатата поща на Александър Бабаков, който е санкциониран няколко пъти от 2014 г. насам заради руската агресия в Украйна и посочван за един от хората, които са организирали тайното финансиране на политически организации в редица страни. От тях стана ясно, че на 1 юли 2019 г. в Истанбул "българската, руската и арабската страна" са договаряли как точно да бъде изграден "Турски поток" през България.

Нагласената процедура

Основна част от документите, с които разполага и "Капитал", представляват сводки за хода на преговорите по проекта за продължаване на "Турски поток" през България (сами по себе си недопустими според Закона за обществените поръчки), които са се водили през лятото и есента на 2019 г. Има и последващи справки за напредъка по изграждането на газопровода, включително визуални схеми за контрола и финансирането.

Повод за всичко това изглежда е неочакваното за руснаците развитие на поръчката за изграждането на "Турски поток" през България. Тя бе обявена дни преди Коледа през 2018 г. и на 3 април 2019 г. възложителят "Булгартрансгаз" класира на първо място в търга саудитския консорциум Arkad, тъй като цената му беше много по-ниска. Но вместо да сключи договор с него, на 28 май държавната компания реши едностранно да го отстрани и да избере втория - свързано с Русия обединение, което от своя страна, противно на всички правила, дори промени ценовата си оферта след подаването и отварянето ѝ

Става дума за обединение "Газово развитие и разширение в България". В което с 50% дял бе люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт", подставено лице на "Тръбна металургична компания" - TMK Holding и TMK Steel Holding. Освен това юридическият директор на ТМК Андрей Зимин бе в управителния съвет на "Комплишънс дивелъпмънт".

Казусът стигна до Комисията за защита на конкуренцията, след като саудитският кандидат подаде жалба, и в края на юни антимонополният орган отмени решението на "Булгартрансгаз" като незаконосъобразно - обратното просто би взривило системата на обществените поръчки в страната.

Последва контражалба от "Газово развитие и разширение в България" до Върховния административен съд, като делото бе насрочено за 24 септември 2019 г. Преди него обаче се провеждат няколко срещи в София и Истанбул, за да се договори включването на руснаците и спирането на делата. Основната цел, която става ясна от изтеклите документи, е газовото трасе да заработи възможно най-скоро, очевидно, за да се заобиколи Украйна.

Враговете на проекта

В доклада за срещата на 31 юли 2019 г. в София пише, че на българската страна са представени следните точки:

  • Предишната (първоначална) схема, в която консорциума на ТМК е главен изпълнител на "Булгартрансгаз", е готова за изпълнение и има одобрението на банките, въпреки своята сложност и нестандартност.
  • Новата схема, в която консорциум Arkad е главен изпълнител на "Булгартрансгаз", а консорциумът на ТМК е подизпълнител на Arkad, е още по-сложна и не е потвърдена от банката (бел. ред. "Газпромбанк"), главно поради правните рискове от признаването на схемата за незаконна.

За осъществяването на новата схема се казва, че има три възможни реалистични сценария за изпълнение на проекта:

  • ТМК подписва с Arkad само споразумение за доставка на тръби и кранове, след което е подписан EPC договор (за инженеринг, доставки и строителство), а отговорността за изграждането на целия газопровод и сроковете е на Arkad, всъщност на българската страна, тъй като Arkad, очевидно, няма ресурси за самостоятелно изпълнение на проекта. Тази схема е напълно легитимна, но създава рискове от незавършване на строителството в срок;
  • TMK променя състава на консорциума, като изключва "Бонати" и "Макс Щрайхер" от него, с което се гарантира легитимността на схемата, в която Arkad е главен изпълнител на "Булгартрансгаз". В този случай е необходимо значително време за (а) повторно съгласуване на новия състав на консорциума с банката, както и (б) постигане на споразумения с нови партньори в консорциума.
  • Консорциумът от TMK, "Бонати" и "Макс Щрайхер" отново става победител в търга (чрез съд или по друг начин) и подписва EPC договор с "Булгартрансгаз", при което е възможно саудитски компании да участват като подизпълнители. Тази опция е оптимална по отношение на времето на проекта и привличането на финансиране за него.

Казва се още, че в "настоящата ситуация българската страна трябва да повлияе на арабската страна както на корпоративно, така и на политическо ниво и да направи позицията си по-гъвкава, както и да модерира преговорния процес между ТМК и Аркад".

От българска страна е получен коментар, че "схемата, в която консорциумът от ТМК, "Бонати" и "Макс Щрайхер" има договорни отношения с Arkad (подизпълнители, услуги и т.н.), е в противоречие със закона, което със сигурност ще бъде използвано от враговете на проекта. Схемата, при която TMK продава само тръби и кранове на Arkad, обаче е в съответствие със закона. Освен това се оказва, че българската страна е готова да повлияе на арабската страна и смята, че има възможност за постигане на споразумения и започване на изпълнението на проекта.

Финални договорки

Незаконните по същество преговори за уреждане на изпълнението и финансирането продължават и през август 2019 г., като в документ, който обобщава напредъка през септември същата година се казва, че по време на среща между "министър-председателя на България Б. Борисов и представителя на фирма Arkad Лина Нуреддин на 28 август българската страна е заявила, че би желала Arkad да бъде победител в търга, и този проект може да бъде първият в разширяването на сътрудничеството между България и Саудитска Арабия в различни области". Казано е още, че решението на ВАС (бел. ред. - по жалбата на ТМК срещу избора на Arkad за изпълнител) според българската страна, при всички случаи ще бъде в полза на Arkad, но ще се губи време.

Решението, което българската страна дава тогава е да предложи на Arkad да предаде строителните работи на ТМК и така руската страна да носи отговорност за неспазване на сроковете за строителство, които са невъзможни за постигане към онзи момент.

Развръзката идва на 14 октомври 2019 г., по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Саудитска Арабия. Тогава именно е постигнато принципно съгласие за прехвърляне на контрола върху проекта за газопровод през България от консорциума Arkad към руската страна, представлявана от ТМК.

Като последващо действие от тези преговори, на 18 ноември 2019 г. е подписано обвързващо споразумение за управление. Като компенсация за това Русия изплаща първо 50 млн. долара, а след това още 35 млн. долара на саудитците.

Смяната на контрола върху Arkad и поемането на всички дейности по проекта, включително финансирането, се потвърдиха документално през втората половина на 2020 г.

От изтеклата кореспонденция става ясно и как са били одобрени от Булгартрансгаз" руските и беларуски подизпълнители по проекта с цел намаляване на рисковете от оспорване на схемата за изпълнение. Причината е, че в документите за търга Arkad не е декларирал подизпълнители и следователно е необходимо одобрението на всеки от участващите и планираните да се привлекат такива, в противен случай съществува висок риск от признаване на схемата за изпълнение на проекта за незаконна.

Ползи само за Русия

Откакто "Турски поток" работи в България (началото на 2021 г.) той носи преки ползи само за Русия - осигурява коридор на руския газ към Сърбия и Унгария, като заобикаля Украйна, и поставя в известна зависимост българската енергетика. От финансова гледна точка транзитните такси, които "Газпром" плаща, едва ще покрият инвестиционните разходи в следващите 15 години. А дотогава няма никаква сигурност, че проектът въобще ще се използва предвид войната на Русия и новите политики за енергийна независимост на ЕС.

Като премиер Бойко Борисов упорито защитаваше газопровода с мотива, че с него България ще запази позициите си на газоразпределителен център, но истината е, че страната не може да преразпределя руския газ и няма как да ползва тръбата за пренос на алтернативен газ.

За българските потребители пък продължението на "Турски поток" няма никакво значение - той няма разклонение към националната мрежа, а и да имаше, "Газпром" не дава транзитният газ да се ползва за други цели.

Цялата история за скритата цена на "Турски поток", включваща жертви, екокатастрофи и помощ от армията, е описана от "Капитал" още през април 2021 г.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier
    • - 2
    • + 48

    Ще окаушат ли Бойко най-накрая? Този анти българин.

    Нередност?
  • 3
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • - 3
    • + 46

    За този путински газопровод Борисов трябва да бъде съден за държавна измяна, в полза на чужда, вражеска държава!
    Да не говорим за милиардите български пари, които мутрата похарчи и земята, която унищожи по трасето!
    Съд за Бойко Борисов и всички участници в предателството!

    Нередност?
  • 4
    jrf1462819390242129 avatar :-|
    Hristo Blagoev
    • - 4
    • + 31

    Напълно съгласен с коментара на JJ (#3).
    Русороб №1 в България е Банкянския Бащица и след тобва цялата останала плеада родоотсъпници от типа на пРезидента. Да не забравяме и преговаращата по тази национална измама - Теменужник Петкова.
    Съд трябва да има и той трябва да бъде за национална измяна.

    Нередност?
  • 5
    claymore avatar :-|
    Norman Granz
    • - 2
    • + 18

    Защо Бойко Борисов още не е арестуван и осъден на доживотен затвор за държавна измяна?!

    Нередност?
  • 8
    beky avatar :-(
    1999
    • - 11
    • + 5

    След подобни "статии" наистина се налага да са обяснява, че нямаш сестра...

    Нередност?
  • 9
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 10
    • + 4

    Да добавя само за останалите опорки, защото пропагандата е доста гнусно нещо и много ме изнервя да я чета тук, където би трябвало да е убежище от подобна гнус! Тръбата е българска и ще си остане тук десетилетия и ще носи пари без значение от къде идва газа, това че е българска значи, че може да се строят нови станции и по нея газ може да минава на където решим ние! Парите са руски, неприятелски и газа също, но ако и когато няма нужда от него, по нея ще потече друг. Каквото и да се случи милионите са за нас, а рисковете за руснаците. Проекта носи значителни финансови ползи преди всичко за България при НулеВ риск и никакви негативи, независимо от идеологическите глупости прокламирани в статията. Нещо повече - това е лост към Шенген, който бавно, но сигурно ще ни побутне на там!

    Нередност?
Нов коментар