🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IBM купи съоснованата от българи Pliant.io

Това е втори бизнес на Веселин Бакалов, който става собственост на щатския гигант

Веселин Бакалов, съосновател на Pliant.io
Веселин Бакалов, съосновател на Pliant.io
Веселин Бакалов, съосновател на Pliant.io    ©  Личен архив
Веселин Бакалов, съосновател на Pliant.io    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съоснованата от българите Веселин Бакалов и Димитър Благоев компания за автоматизация Pliant.io бе придобита от IBM. За момента Pliant.io ще продължи да работи като отделен бизнес. Сумата по сделката не е публична. Пред "Капитал" Бакалов коментира, че IBM и Pliant.io са започнали да работят заедно през втората половина на 2022 г. "С развитието на това партньорство и оценката на стратегическата стойност на технологията от страна на IBM стигнахме до придобиване", каза още Бакалов.

Компанията има и екип в България, който работи през дружеството "Плиант солюшънс". Приходите му за 2022 г. са 1.7 млн. лв., а броят на наетите - 16 в началото на тази година.

Pliant.io разработва платформа за интегриране на софтуерни услуги за автоматизация. Компанията залага на подхода с минимално писане на код (low-code) от страна на клиентите. Компанията е основана през 2017 г., а бизнес моделът й е под формата на абонамент.

Сделката е важна и за българската екосистема, защото в Pliant.io има дял и фонда BrightCap Ventures, който инвестира в нея през 2020 г. Общо компанията бе набрала 12.5 млн. долара, преди да бъде купена от IBM.

Любопитно е, че това е втора компания, основана от Веселин Бакалов, която става собственост на IBM. През 2005 г. той създава друга софтуерна фирма - SevOne, заедно със съпругата си Таня Бакалова. През 2019 г. тя бе придобита от Turbonomic, след което през 2021 г. IBM купи самата Turbonomic. Поглъщането на Pliant.io е поредната сделка за IBM от 2020 г. насам, когато начело на щатската група застана Арвинд Кришна. За последните четири години американският гигант е придобил над 40 компании.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар