Започна вторият курс на глобалната обучителна програма Women in tech

Първите завършили курсисти получиха своите сертификати по време на събитие

Започна вторият курс на глобалната обучителна програма Women in tech
Започна вторият курс на глобалната обучителна програма Women in tech
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 12 април 2024 във Висшето училище по телекомуникации и пощи се раздадоха сертификатите на първите 40 жени, завършили първия курс по обучителната програма Women in tech, която се реализира съвместно с Министерството на труда и социалната политика, ВУТП и "Хуауей Технолоджис България". В същия ден още 45 жени, записали се за програмата, започнаха обучението си, което ще им донесе нови знания и възможности за реализация.

Програмата Women in tech на "Хуауей" предоставя възможност на безработни жени или тези, които търсят преквалификация, да посещават напълно безплатни курсове за придобиване на основни дигитални умения. Women in tech не се отнася само до цифровите умения. Всеки месец жените, записани за курсовете, ще имат възможност да се срещнат с един от посланиците на програмата - успешна жена от правителството и бизнеса.

През април посланикът на програмата д-р Жанет Захариева, главен съветник на УС на Vivacom, поздрави завършилите за успеха и положените усилия, както и окуражи новопостъпилите с думите: "Ролята на новите комуникационни технологии е да ни свързват, не да ни разделят. Усвоявайки новите умения, курсистките разбират, че предизвикателствата на дигиталния свят изглеждат непреодолими само когато не си направил усилие да се справиш с тях. Надявам се, че след завършването на обучението те не само ще имат повече увереност и знания, но и ще бъдат най-ревностните посланици на програмата Women in tech. Увеличаването на дела на жените, които имат дигитални умения, е ключово както за икономиката и заетостта, така и за социалния и личния живот. Както казва поговорката - "Когато жената учи, знания получава цяло поколение" (When you teach a girl, you teach a generation)".

Проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), сподели: "В динамичното време на "Индустрия 4.0" и в ситуация, в която "Индустрия 5.0" вече чука на вратата ни, ще ни се налага не само да се преквалифицираме, а многократно да сменяме професиите си. В тези силно дигитални времена най-подготвени ще са не само най-адаптивните, но и тези, които имат желанието да се надграждат непрекъснато, през целия си живот. Затова съм изключително благодарна на партньора ни - технологичния гигант "Хуауей", за инвестицията, която направи в тези обучителни курсове. Така ВУТП и "Хуауей" обединиха усилия и инициираха тази социално отговорна инициатива, която има своята принадена стойност за обществото ни. Всеки трети българин е дигитално неграмотен. При жените този процент е по-висок. Тези курсове са опит да занижим този процент, който е много по-висок от средния за Европа. Нашите курсистки са нашите посланици на тази благородна инициатива. Те поставиха първата тухла от изграждането на сградата на своите дигитални умения и компетенции. С труд, упоритост и желание ще надграждат тухла по тухла, за да имат квалификацията, която ще им позволи професионално развитие и по-добра реализация."

"Хуауей" вярва, че в дигиталната ера жените са важна част от технологичната индустрия. В България има голям процент жени на ръководни постове. В същото време обаче все още има празнина, когато става въпрос за притежаване на основни цифрови умения. Чрез достъп до професионално обучение и подобряване на цифровите умения на жени по целия свят "Хуауей" се стреми не само да допринесе за постигането на целите на ООН за устойчиво развитие, но и да стимулира растежа в ИКТ индустрията.

"Ние сме ангажирани да създаваме възможности за подкрепа на жените, за да постигнем изграждането на приобщаващо общество, което да обхване многообразието. Този ангажимент се разкрива в много инициативи, които "Хуауей" развива по целия свят в подкрепа на професионалното и личностното развитие на жените, както и предприемането на конкретните действия за подобряване на тяхното участие и принос в технологичния сектор и цифровата икономика като цяло", споделя генералният мениджър на компанията Ли Шаоуей.

За Huawei

Основана през 1987 г., Huawei е водещ световен доставчик на инфраструктура за информационни и комуникационни технологии (ICT) и интелигентни устройства. Компанията има повече от 197 000 служители и работи в над 170 държави и региони, обслужвайки повече от три милиарда души по света.

Визията и мисията на Huawei е да предостави цифрови технологии на всеки човек, дом и организация за един напълно свързан, интелигентен свят. За тази цел компанията стимулира повсеместната свързаност и насърчава равния достъп до мрежите; компанията има за цел да предостави облачни услуги и изкуствен интелект до четирите краища на земята, за да осигури превъзходната изчислителна мощ там, където е необходима; Huawei изгражда цифрови платформи, за да помогне на всички индустрии и организации да станат по-гъвкави, ефективни и динамични; предефинира потребителското изживяване с помощта на изкуствен интелект, като го прави по-персонализирано за хората във всички аспекти на живота им, независимо дали са у дома, в офиса или в движение.

За повече информация посетете Huawei на www.huawei.com или ни последвайте на:

  • http://www.linkedin.com/company/Huawei
  • http://www.twitter.com/Huawei
  • http://www.facebook.com/Huawei
  • http://www.youtube.com/Huawei