🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата смекчава режима за обновяване на телеком базовите станции

Нови законови промени може да ускорят изграждането на мобилни мрежи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Народното събрание е приело на първо четене законопроект за изменение и допълнение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който предвижда осезаемо по-лек режим за обновяване и дооборудване на базовите станции на телекомуникационните оператори в страната. Те отговарят за покритието на мрежата в България, а промените може да доведат както до по-добро разпространение на вече съществуващата 4G технология в България, така и по-бързо изграждане на мрежата от пето поколение, по-известна като 5G.

Според промените в закона вече няма да се изисква разрешение за строеж за "поддръжка, дооборудване или подобряване на елементи на приемо-предавателни станции, както и тяхната подмяна или допълнение чрез монтаж или демонтаж на радиопредавателната система, в случай че не се налага извършването на изкопни работи и не се променя съществено конструкцията, видът на конструктивните елементи или натоварванията на съответните съоръжения". Предложението е внесено от Спас Панчев, който в момента е независим депутат, а преди това беше в парламентарната група на БСП.

Телекомите са доволни

И трите големи телекома в България - БТК, "Теленор" и А1, изглеждат доволни от предложенията, които ще улеснят значително работата им по обновяване на мрежата и въвеждане на 5G стандарта. То започва с дооборудване на вече съществуващите базови станции, преди да премине към създаването на нови такива - част, която не се покрива от измененията в закона.

"Ако промените не бъдат извършени сега, разгръщането на мрежите от ново поколение ще бъде невъзможно. Настоящият режим изисква за всяко преоборудване на мобилна станция да се вади изцяло ново разрешение за строеж трета категория. В тази категория са строежи като ВЕЦ и сгради с РЗП 5000 кв.м", коментираха от БТК пред "Капитал". Според телекома процедурата е дълга, скъпа и сложна, "отнема между 6 и 24 месеца и коства излишен финансов и човешки ресурс, който може да бъде насочен към иновации и нови услуги вместо към административни производства".

От "Теленор" посочват, че макар промените да са голяма крачка напред, те не покриват всички нужди на телекомите за по-лека регулаторна рамка при изграждането на 5G мрежа.

"Предложените и гласувани на първо четене промени в ЗУТ са само една от стъпките, които трябва да бъдат направени, за да могат българските мобилни оператори да пристъпят към широко развитие на комерсиална 5G мрежа. С тези промени ще се даде възможност за улесняване и ускоряване на подобренията и предлагането на 5G услуги чрез съществуващите съоръжения, но за да могат българските потребители да се възползват от технологията от ново поколение, ще бъде необходимо да бъдат изпълнени и още няколко добре известни условия", казват от "Теленор".

Според "А1 България" облекчаването на условията по поддържането на настоящата мрежа и оптимизиране на процесите по надграждането са необходимо условие, за да може да се случат големи инвестиции в сектора. "В настоящото законодателство изграждането на една базова станция отнема повече от година, което е изключително дълъг период. И тук не говорим само за нови базови станции. Всички оптимизации - подмяна или добавяне на оборудване, изискват да се повтори разрешителният режим като за изграждане на нов строителен обект", казват от "А1 България" пред "Капитал".

Следваща стъпка - радиочестотният спектър

Според операторите промените не покриват всички нужди на сектора, за да може България да въведе 5G технологията възможно най-бързо. Следващата стъпка от страна на държавата най-вероятно ще бъде сваляне на цените за ползването на радиочестотния спектър. Според "Теленор" тя трябва да бъде съобразена с цените в останалите страни от Европа.

"Действащите в момента цени са твърде високи в съотношение с цените за ползване на спектър в останалите страни в ЕС. Предложението за такава нова тарифа има и е подкрепено както от КРС, така и от операторите, но все още се чака одобрението на правителството. В този смисъл за "Теленор" промените в ЗУТ са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни, за да можем да пристъпим към разгръщане на 5G мрежа", добавят от телекома.

Все още няма коментари
Нов коментар