5G мрежите са магистралата за развитие на иновации

Андраш Пали, главен технически директор на Vivacom

5G мрежите са магистралата за развитие на иновации
5G мрежите са магистралата за развитие на иновации
   ©  Vivacom
   ©  Vivacom
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил Андраш Пали зае поста главен технически директор на VIVACOM и член на управителния съвет през март тази година. Той ръководи дирекции "Архитектура, планиране и изграждане на мрежата", "Експлоатация и поддръжка на мрежата", както и "IТ инфраструктура и поддръжка" и СТО структурите. Роден е в Будапеща, Унгария, и има близо 30-годишен опит в областта на телекомуникациите. Кариерата му стартира в Унгария и се развива в телекоми от цял свят. Бил е главен технически директор на Telemach Mobil - Словения, Ncell Axiatia - Непал, Digital Pacific - Папуа Нова Гвинея. Завършил е висшето си образование в Óbuda University, Будапеща.

Защо 5G е важна технология за бъдещето на телекомуникациите и иновациите?

Всъщност 5G е не само технология на бъдещето, но и на настоящето. Да, тепърва предстои да видим разгръщането на пълния й потенциал в много сфери на живота и в редица сектори, но бъдещето вече е тук и всеки ден сме свидетели на това как с помощта на новите технологии то става по-добро. 5G мрежите са магистралата за развитие на иновации и за същностна промяна в начина, по който работим, учим и се забавляваме. Ключови предимства при тях са многократно увеличеният капацитет на мрежата, което гарантира постоянно качествена връзка, независимо от натовареността - ползите са особено видими на публични места, където се събират много хора едновременно, като концерти, спортни събития, както и съвсем ново изживяване при мобилния гейминг. По-ниското времезакъснение (латентност) при осъществяването на връзката от своя страна отваря врата за автоматизацията на редица производства, масовото въвеждане на автономни роботи и машини, включително автомобили, развитието на изкуствен интелект и приложения. Технологията e и задължителна инфраструктура на концепцията за умните градове, която е предизвикателство за мрежите с нарастващия брой устройства, изискващи свързаност. Точно тук имаме драстична разлика - 5G ни позволява да адресираме около 1000 пъти повече едновременно свързани устройства на единица площ. Вече сме свидетели как на много места пилотно се въвежда умно сметосъбиране, паркиране, системи за сигурност, енергопотребление, образование, земеделие и виждаме ползите от тях. Ние си партнираме с общини, институции и различни компании, с които заедно разработваме иновативни проекти с конкретни резултати както за бизнеса, така и за обществото. Последното поколение мрежи са и пътят към ускоряването на дигитализацията на публичния сектор, имат роля и при зеления преход, способствайки за значително намаляване на екологичния отпечатък на компаниите, докато същевременно те увеличават производителността си.

В България вече има 5G услуги, а мрежата на Vivacom е с най-голямо покритие. Къде се намира според вас България като развитие на тази технология и какво следва? Ускорената дигитализация и изисквания на клиентите и пазара стимулираха масовото навлизане на технологията. През април тази година Vivacom спечели лиценз за честотна лента 3700 - 3800 MHz, но още в края на 2020 г. успяхме да стартираме първата търговска 5G мрежа в България - в 27 областни града в страната, където потреблението е най-високо. За целта използвахме обстоятелството, че 5G може да бъде внедрена на различни честотни обхвати, и избрахме една от най-добрите и иновативни световни практики, прилагана от оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T, а именно - да използваме честотите за 4G и технологията за динамично споделяне на спектъра между 4G и 5G, в зависимост от потреблението към момента. Сега вече използваме три честоти за 5G - 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz. Това позволява да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти. По този начин предложихме на нашите потребители и партньори мрежа от пето поколение с най-голямото покритие в България. В този смисъл, що се отнася до развитието на 5G мрежата на Vivacom, в България имаме добра практика на световно ниво. Заедно с това, разбира се, идват и постоянни инвестиции и усилена работа за непрекъснато надграждане и развиване на тези услуги, както и за обогатяване на портфолиото ни от съвместими с мрежата устройства.

Какви са инвестициите на Vivacom в 5G и какви са плановете ви през следващите няколко години за развитие?

За компанията се явява приоритет не само да предлагаме най-новите и модерни услуги на пазара, но и те да са максимално и масово достъпни за нашите клиенти и партньори. Надграждането и разрастването на инфраструктурата и покритието на нашата 5G мрежа е основен фокус, продиктуван от необходимостта - пазарна, икономическа, социална, технологична - да сме релевантни и да оправдаем доверието. За целта за 2021 г. планираме да инвестираме почти 120 милиона евро в инфраструктурата на компанията.

Както показват проучванията на потребителските нагласи спрямо 5G, 79% от българите заявяват, че биха искали да използват мрежа от пето поколение в ежедневието си. Тематично изследване на агенция "Прагматика", реализирано в края на юли, констатира, че определящ критерий за оценка на мрежите от пето поколение не е спецификата на технологията (96% от запитаните например не правят разлика между C-band и DSS), а удовлетворителният резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на връзката. В същото време 61% от тях изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него.

Всичко това кореспондира с нашата стратегия спрямо развитието и достъпа до 5G, като от началото на септември 5G вече е част от всички мобилни абонаментни планове на Vivacom без допълнително заплащане. В добавка разширяваме и портфолиото от 5G съвместими устройства, включвайки разнообразни модели - от премиум сегмента до средния клас.

Адресираме и друго изискване на модерните потребители - да имат достъп до първокласни телеком услуги, където и да се намират: покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за две трети от българските потребители (66%). Така към днешна дата сме операторът с 5G мрежата с най-голямо покритие в страната, като нашите настоящи и бъдещи клиенти могат да се възползват от по-високата скорост, големия капацитет, ниската латентност и сигурността на 5G в над 200 населени места и курорти.

Какви други потребителски нагласи спрямо 5G констатирате в практиката си и от направените изследвания?

Проучването на "Прагматика" показва, че докато преобладаващата част от потребителите биха използвали при възможност 5G, то едва 11% от запитаните са се срещали или използвали тази технология, въпреки че са потребители на смартфони. Това ясно очертава огромно поле за масовото навлизане на мрежите от пето поколение. Любопитно е и за какво хората споделят, че биха ги използвали - търсене на актуална информация (53% от запитаните), достъп до социални мрежи (50%) и гледане на видео онлайн (49%) са трите основни дейности, а най-малък процент биха стриймвали и качвали видеосъдържание (едва 14%). Еволюцията на петото поколение обаче вероятно тепърва ще променя тези нагласи, стимулирайки появата на всевъзможни нови услуги, за които не сме и помисляли.

Като цяло българските потребители са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите, за което съдим по това, че относно 5G скоростта не е определящ критерий - за сметка на покритието и стабилността.

В първоначалния етап от представянето си в България 5G предизвика голям обществен интерес и дебати, но в контекста на пандемията новите технологии не само доказаха своето важно място в живота ни, но и потенциала си да ни позволят бърза и ефективна адаптация спрямо различни предизвикателства. Тепърва предстои да видим още много ползи от 5G мрежите - и за крайните потребители, и за бизнеса и институциите, като, правейки ги масово достъпни, Vivacom ускорява и подпомага този процес.

1. Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

2. Проучването може да бъде намерено на: https://www.vivacom.bg/bg/files/16859-infographic-5g-research.pdf

Все още няма коментари
Нов коментар