🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

United Group купува и гръцкия телеком Wind Hellas

Групата продължава поредицата придобивания на Балканите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комуникационният конгломерат United Group, който в България притежава БТК и "Нова телевизия", е пред придобиване на гръцкия телеком Wind Hellas, съобщиха от компанията. Групата, която е мажоритарна собственост на базирания във Великобритания фонд BC Partners, е получила съгласие от страна на собственика на Wind Hellas Crystal Almond Holdings . Сделката трябва да бъде одобрена от гръцките регулатори. При успешно решение United Group очаква транзакцията да бъде финализирана през 2022 г.

Това е поредното придобиване за United Group на Балканския полуостров, където групата е собственик на различни телекомуникационни и медийни компании в Сърбия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Гърция и България.

Wind Hellas има 4.2 млн. потребители в страната и за 2020 г. отчита 509 млн. евро приходи. Компанията е вторият по големина телеком в Гърция след Cosmote и преди Vodafone Greece.

Балкански шопинг

Стратегията на United Group в Гърция наподобява силно и тази в България, а и на други пазари. От юли 2020 г. компанията е официален собственик на БТК, а в края на годината придоби и "Нова телевизия". През миналото лято United Group закупи и Forthnet, доставчик на интернет и телевизия в Гърция, който работи под бранда Nova.

Според съобщението на United Group, сега целта е да бъдат комбинирани функциите на Wind и Nova, така че да бъде създаден "силен интегриран оператор, който ще е втори в страната в предоставянето на широколентов интернет и телевизионни услуги".

"Придобиването и интегрирането на силен местен телеком и медиен бизнес в нашата платформа е основна част от европейската стратегия за растеж на United Group. Гърция е ключов пазар за нас и с придобиването на Wind ще можем да създадем водещ интегриран оператор и да допринесем за развитието на гръцкия телекомуникационен сектор чрез инвестиции в мрежова инфраструктура, съдържание, технологии и иновативни продукти и услуги, ставайки водеща сила в цифровизацията на страната", казва в изявление Никос Статопулос, партньор в BC Partners и председател на United Group.

Това е втората голяма сделка на United Group в рамките на малко повече от месец. През юли компанията купи и 54.3% от хърватската Optima Telekom, доставчик на интернет и телевизия в страната, където групата е собственик и на телекома Telemach. Подходът на United Group се уеднаквява в различните пазари и България не е изключение. От началото на годината United Group, чрез БТК, закупи местните доставчици на интернет и телевизия "Нет1", "Комнет", "Нетуоркс-България" и N3.

Все още няма коментари
Нов коментар