🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

United Group е пред покупка на над 51% от "Телелинк бизнес сървисис груп"

Цена не е обявена, но борсовите котировки технологичната компания оценяват подобен дял на над 100 млн. лв.

Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.    ©  БФБ
Основателят на "Телелинк" Любомир Минчев (третият от ляво надясно) притежава 67% от компанията.    ©  БФБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е коригирана в частта за офертата - коректното е, че тя "не е обвързваща", 10 ноември, 11.40 часа

Комуникационният конгломерат United Group продължава с намеренията си за покупки в България, като е пред потенциално придобиване на мажоритарен дял в търгуваната на Българската фондова борса (БФБ) технологична компания "Телелинк бизнес сървисис груп" ("ТБС груп"). Подадената оферта не е обвързваща и е през дъщерното дружество на групата - регистрираното в Люксембург Slovenia Broadband и е за най-малко 51% от "ТБС груп", става ясно от съобщение до БФБ. "Телелинк бизнес сървисис" се занимава с услуги за корпоративния сектор в различни направления - изграждане на мрежи за телекоми, центрове за данни, информационна сигурност и др. Сделката е логична, защото една от покупките на UG в България - най-големият оператор по приходи БТК, е сред основните клиенти на "ТБС груп".

На форсирани обороти

Съобщението на "Телелинк БС" идва по-малко от седмица след като основният собственик с дял от 67% Любомир Минчев обяви, че той и други двама по-малки акционери - Иво Евгениев и Спас Шопов с по 4%, са готови да предложат за продажба на БФБ мажоритарен пакет от акции в размер на над 50%, считано от началото на 2022 г. Според Минчев стратегически инвеститор би подпомогнал и разширяването на съществуващи и завоюване на нови пазари както в Балканския регион, така и във все по-перспективните корпоративни сегменти на западноевропейския, северноамериканския и глобален пазар.

Цена не е обявена, като в съобщението се посочва, че предстои due diligence от кандидат-купувача. В момента 51% от компанията се оценяват на малко над 100 млн. лв., изчисление на база пазарната капитализация на компанията към вторник - 201.25 млн. лв. От началото на годинат тя се е повишила с 33%. "Телелинк БС" излезе на фондовата борса през юни миналата година, когато Минчев, Евгениев и Шопов започнаха да продават част от акциите си, а посочената цел беше да пуснат до 30% от капитала за търговия.

Досега общо те са продали 21% в три транша - първият беше през юни 2020 г. за 7.86% на цена от 7.60 лв. за акция за общо 7.5 млн. лв. Няколко месеца по-късно през септември бяха продадени още 6.14%, но вече по цена от 11.10 лв. за акция на проведения втори транш, а през юни 2021 г. - нови 7% при цена 13.50 лв. Във вторник след новината акциите на компанията поскъпнаха с 1.3% до 16.1 лв. за акция.

Към полугодието консолидираните продажби на компанията, която има девет дъщерни дружества предимно на Балканите, са 98.3 млн. лв. при 65 млн. лв. за същия период на 2020 г. Нетната печалба расте с 26.4% до 8.1 млн. лв. За деветмесечието засега има само индивидуален отчет, който не е показателен за дейността на холдинга тъй като там влизат почти само приходите от дивиденти от дъщерните компании. Те нарастват с почти 5 млн. лв. до 13.5 млн. лв., а индивидуалната печалба е 12.7 млн. лв.

Най-активният купувач

Ако бъде одобрена, сделката ще е поредната на United Group в България. Само за две години сключи споразумение през 2019 г. да придобие БТК и неин стана официален собственик, а в края на 2020 г. придоби и "Нова телевизия", както и вестниците на Делян Пеевски и свързваните с него радиа и "Канал 3". През тази година пък чрез БТК, United Group закупи местните доставчици на интернет и телевизия "Нет1", "Комнет", "Нетуоркс-България" и N3.

United Group панира да направи сделката за "ТБС груп" през поделението си Slovenia Broadband, което не е изненада предвид че през него преминават повечето ѝ инвестиции в България. Преди това групата използваше същото подразделение при покупката на хърватската NOVA TV през юли 2018 г. от CME за 86.4 млн. евро. Slovenia Broadband участваше и в наддаването за друг местен бизнес на СМЕ - този в Словения, но сделката не се случи.

С евентуалната покупка на "ТБС груп" United Group ще укрепи още повече позициите си в региона. Извън българските активи, през тази година групата, която е мажоритарна собственост на базирания във Великобритания фонд BC Partners, направи две големи сделки - на гръцкия телеком Wind Hellas и мажоритарен дял в хърватската Optima Telekom, доставчик на интернет и телевизия.

Сделката по някакъв начин събира отново и Спас Русев и "ТБС груп". Бизнесменът е съосновател на "Телелинк" от преди от нея да се обособи това звено и да бъде листвано на борсата. Той излезе от нея, след като продаде дела си на Любомир Минчев през 2012 г., като след това се впусна в серия инвестиции в хотели и в авантюрата по овладяване на контрола в БТК, за която се водеше война след краха на КТБ и отслабените позиции на тогавашния й собственик Цветан Василев. През миналата година като основен акционер той продаде БТК на United Group, но остана в новия надзорен съвет на телекома.