United Group пласира облигации за 1.73 млрд. евро

С тях собственикът на "Виваком" ще рефинансира част от дълга си, който в момента е около 4.3 млрд. евро

Бояна Мияилович, изпълнителен директор на United Group за връзки с инвеститорите и стратегически анализи
Бояна Мияилович, изпълнителен директор на United Group за връзки с инвеститорите и стратегически анализи
Бояна Мияилович, изпълнителен директор на United Group за връзки с инвеститорите и стратегически анализи    ©  United Group
Бояна Мияилович, изпълнителен директор на United Group за връзки с инвеститорите и стратегически анализи    ©  United Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на "Виваком" и "Нова телевизия" United Group пласира облигации за 1.73 млрд. евро, предназначени предимно за рефинансиране на част от дълга ѝ. В официално съобщение от компанията обявиха: "Постъпленията ще бъдат използвани за погасяване на съществуващите обезпечени облигации с падеж през 2026 и 2029 г., съществуващите облигации с опция за капитализиране на лихвата с падеж през 2025 г. и револвиращи заеми. По този начин ефективно ще се удължи падежът на рефинансираните облигации от 2025 и 2026 г., ще се намалят разходите за лихви по рефинансираните облигации от 2029 г. и ще се консолидира капиталовата структура на UG."

През миналата година UG продаде за 1.22 млрд. евро телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения на саудитската TAWAL, като всички приходи от тази сделка бяха използвани за намаляване на задълженията. Така бяха изплатени издадените от компанията привилегировани обезпечени облигации с номинал от 525 млн. евро с падеж през 2024 г. и привилегировани обезпечени облигации с номинал 550 милиона евро с падеж през 2025 г.

Пред "Капитал" Бояна Мияилович, изпълнителен директор за връзки с инвеститорите и стратегически анализи, заяви, че след сегашното рефинансиране и сделката за кулите общият дълг на United Group с всички компании под шапката на групата "в момента е приблизително около 4.3 млрд. евро". От компанията посочват и "позитивната пазарна среда" като причина за рефинансирането сега. "За дълговете до 2029 г. също успяхме да намалим значително лихвата, която беше 4.875%. Рефинансирахме ги при 4.25%, което считаме за голям успех, имайки предвид настоящите макроикономически условия. Общо ще имаме малко по-високи лихви заради облигациите от 2025 и 2026 г., които удължаваме и те имат малко по-висок лихвен процент. Това значително се компенсира от по-ниския лихвен процент за облигациите от 2029 г.", заяви Мияилович пред "Капитал". Според нея не бива да се забравя, че пазарните условия са напълно различни сега. "Само за пример - когато придобихме Vivacom, по-голямата част от придобиването беше финансирано с облигации, които имаха фиксиран лихвен процент от 3.1%. Няма начин да получим такива условия сега", допълва директорът за връзки с инвеститорите и стратегически анализи на UG.

Новите емисии дълг са оценени с рейтинг B2 от Moody's, което е е в спекулативната част на скалата ѝ - пет степени под инвестиционен клас. Агенцията потвърждава същия рейтинг и за самата група със стабилна перспектива. Анализаторите ѝ отчитат като позитивно проактивното адресирани на наближаващите падежи и очаквания положителен ефект върху ликвидността. Очакванията на Moody's са оперативното представяне да остане солидно като приходите и EBITDA запазят органични ръстове в средата на едноцифрените проценти. Агенцията може да повиши рейтинга, ако компанията понижи ливъриджа си под 4.75 пъти дълг към EBITDA (според методологията на Moody's) спрямо очаквани след рефинансирането около 5.5. Натиск към понижение може да окаже покачване и задържане на показателя над 5.75.

През миналата година главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг обяви пред "Капитал", че групата иска да инвестира още 600 млн. евро в България за три години, с които да развие бизнеса си тук. От компанията сега заявиха, че рефинансирането на дълга няма да се отрази на тези планове. "Транзакциите през миналата година освободиха паричен поток за по-нататъшни инвестиции - ние се освободихме от кулите и намалихме дълга си. Фокусирани сме върху устойчив растеж, но самата транзакция на рефинансиране от миналата седмица няма пряко въздействие върху него. Движим се по план с инвестициите си в България", допълни Бояна Мияилович.

Все още няма коментари
Нов коментар