"Виваком" официално поема към поглъщане на "Булсатком"*

Двата оператора ще държат около 60% от пазара на тв доставка, като сделка с такава концентрация трябва да е проблем за КЗК

Спас Русев във времето, когато беше част от "Виваком" и преди да купи "Булсатком"
Спас Русев във времето, когато беше част от "Виваком" и преди да купи "Булсатком"
Спас Русев във времето, когато беше част от "Виваком" и преди да купи "Булсатком"    ©  Надежда Чипева
Спас Русев във времето, когато беше част от "Виваком" и преди да купи "Булсатком"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* в четвъртия абзац е добавен коментарът на United Group, получен в писмо до "Капитал"

Вече е официално: собственикът на "Виваком" United Group иска да стане собственик на конкурента си "Булсатком". Всъщност връзката между двата телекома стана публична още преди година, когато Спас Русев купи "Булсатком" със заем от United. Сега офертата е заемът да се превърне в собственост.

Вече почти година местният антимонополен орган КЗК не се произнася проблем ли е било това финансиране. Сега комисията трябва да излезе с решение по сделката до пет седмици или месеци, ако започне задълбочено проучване.

Но дори без обстоен анализ видимо телеком конкуренцията в България ще се свие силно. Става въпрос за обединение на №1 и №2 на пазара на платена телевизия. Ако сделката бъде разрешена, за много потребители опцията за доставчик ще бъде сведена до две компании - новото обединение и "А1 България". Силно ще се ограничи конкуренцията и при интернет офертите.

В моментната ситуация КЗК все още се контролира от комисари, приближени до Бойко Борисов и Делян Пеевски. По информация от няколко източника на "Капитал" двамата са дали подкрепа за покупката на основния акционер в United Group Драган Шолак. Доказателства няма как да се намерят, показателно ще е решението на КЗК. "Не коментираме слухове. United Group и нейните акционери винаги действат в съответствие със закона и никога не упражняват незаконно влияние върху държавни органи", обявиха в отговор от групата пред "Капитал". Сделка в този формат би била притеснителна и защото собственикът на "Виваком" United Group е собственик и на най-голямата българска медийна група в момента - "Нова броудкастинг груп". При придобиването й в нея бяха включени и всички медии, официално притежавани от Делян Пеевски.

Сделката и опозицията

През последните две години компаниите в българския телекомуникационен сектор забравиха мира и привидната си дружба от началото на века докъм 2020 г. и навлязоха в няколко открити конфликта. Първо спориха за 5G честотите, после за придобиването на регионални оператори, накрая и за най-големия тогава тв доставчик - "Булсатком". Отделните битки изискваха и отделни съюзи или пактове за ненападения между различните телекоми. Но последната новина заплашва избухването на тотална война срещу един от операторите - "Виваком". И противоречи на всякаква конкурентна логика. В съобщение до КЗК и до медиите собственикът на "Виваком" United Group, обяви, че придобива "Булсатком" и очаква одобрение от регулаторите.

Подобна сделка трудно може да покрие антимонополните изисквания. Дългогодишният лидер "Булсатком" вече е номер две на телевизионния пазар, изместен именно от "Виваком". Заедно двете компании ще държат около 60% от пазара на телевизия по абонати (610 хил. на "Булсатком" и 646 хил. за "Виваком" ) и 37% от пазара на фиксиран интернет. Не е ясно как тази сделка ще бъде одобрена от КЗК, която обаче има немалко случаи на противоречащи на пазарните правила решения.

Официалните коментари

"Придобиването на "Булсатком" е поредният важен етап от дейността на United Group в България, ключов пазар за нашата стратегия за растеж. Затвърждаваме нашия ангажимент да предлагаме на българските потребители най-качествените продукти и услуги и ще продължим да инвестираме в инфраструктура, технологии и съдържание", казва в официалното съобщение Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group.

Новината за сделката с "Булсатком" противоречи и на досегашните коментари и от страна на "Виваком", и от страна на досегашния собственик на "Булсатком" Спас Русев, който придоби оператора през 2022 г. с финансиране именно от United Group. Срещу него UG купи базовите станции и оптичната мрежа на тв и интернет доставчика, като заяви, че "Булсатком" ще може да продължи да я ползва, като плаща наем за нея. Самият Русев пък заяви, че иска да развива "Булсатком" като самостоятелен и независим оператор. В прессъобщението на UG липсва негов коментар, бизнесменът не коментира и след това.

Неофициално от другите два големи оператора - "А1 България" и "Йеттел България", заявиха, че със сигурност няма да стоят безучастни и ще оспорват сделката. Това ще е поредната битка, тъй като те още оспорват покупката на "Булсатком" от Русев, защото е била финансирана от United Group.

Очаквайте подробности

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 1
    • + 4

    КЗК (собственост на ГЕРБ и ДПС) направи такива престъпления престъпления в полза на определени съмнителни фирми в България, които в нормална държава биха вкарали председателя на тази комисия в затвора за много дълго време. В нашата задунайска губерня обаче никой не може да свали тази лелка-мафиот от председателското място в КЗК.

    Нередност?
  • 2
    nxd16995446741203273 avatar :-|
    Ник
    • - 1
    • + 3

    Според мен има някакъв монопол,защото цените на кабелна и Интернет са еднакви при всички мобилни оператори + обвързване с 2 годишен договор.

    Нередност?
  • 6
    shtekman avatar :-|
    shtek

    До коментар [#1] от "sqw":

    ми да ги оправи сега правилната власт

    Нередност?
Нов коментар