🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Карго поделението на DHL строи нова база за 9 млн. лв. до летището

Куриерското звено на германските пощи преди три години също инвестира в нов обект до новия терминал

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Логистичното поделение на DHL започна изграждането на нова база в близост до летище София.

Проектът трябва да бъде завършен до ноември 2021 г. и ще се простира на 12 309 кв.м. Инвестицията е над 9 млн. лв. Πpoeĸтaнт нa нoвaтa лoгиcтичнa бaзa e "Eнepгoпpoeĸт", a cтpoитeл - "Бapaж гpyп".

DHL работи с две дружества на българския пазар - куриерът "Ди Ейч Ел експрес България" и поделението, занимаващо се със спедиция и логистика, "Ди Ейч Ел лоджистикс България", като и двете са част от Deutsche Post DHL Group.

Новата база ще се намира на мястото на стария склад на "Ди Ейч Ел лоджистикс България", намиращ се на Източната тангента на столицата. Там в момента е строителна площадка за изграждането на нова и по-голяма база, а компанията временно оперира в Нови хан.

Новата база

Теренът не е собственост на компанията, като базата ще бъде изградена специално за нуждите на спедитора на принципа build to suit lease. Тя ще има крос-док с площ 800 кв.м, административна част 1200 м² и складово хале 3000 кв.м. В халето със светла височина 11.70 кв.м ще се извършва високостелажно складиране на транспортни палети, което е допълнено от възможността за side-loading. Крос-докът включва inbound зона с 6 рампи, outbound зона с 5 рампи, включително нивоизравнителна рампа тип Jumbo. Цялостната площадка включва 4500 кв.м маневрени площи, 11 товаро-разтоварни рампи, паркинг за 44 леки и 8 лекотоварни автомобила, като е предвидено озеленяването да е над 35% от общата площ от парцела.

"Постоянно променящите се очаквания на бизнеса за оптимална организация на процесите, включително доставка на необходимите материали на точното място и в точния момент при зададени очаквания за високо качество с минимални разходи, потвърждават необходимостта от логистични бази, ситуирани в райони като този", коментира Калоян Стефанов, управител на DHL Logistics, по време на първата копка, направена на 15 март.

Приходите на "Ди Ейч Ел лоджистикс България" за 2019 г. (последната с публикуван отчет) са малко над 60 млн. лв., печалбата е 530 хил. лв., а служителите са малко над 100. Куриерското поделение има оборот почти 70 млн. лв. (вероятно е нараснал в корона годината), печалба над 1.7 млн. лв. и над 400 служители.

И старата база

През есента на 2018 г. другото поделение на DHL - "Ди Ейч Ел експрес България", също откри нова база - в непосредствена близост до Терминал 2 на летище София, и по-точно до хангарите на Lufthansa Technik и пред синята сграда на "Ръководство на въздушното движение". Преди това компанията беше в района, но не в непосредствена близост до аерогарата.

Инвестицията в нея беше 10 млн. евро. Тя се разположи на площ над 10 000 кв. метра, а автоматизираната система на склада позволи сортирането на 3000 пратки на час. Причината за инвестицията беше нарастващите обеми, които компанията обработва.

Партньор на "Ди Ейч Ел експрес България" тогава беше "България ер меинтенанс", собственост на "Бългериан еъруейз груп", в която е концентриран авиационният бизнес на "Химимпорт". Между "Ди Ейч Ел експрес България" и "България ер меинтенанс" беше сключен договор за наем, като материалният интерес на сделката беше 15.8 млн. лв. Складът е изграден на принципа build to suit, т.е. специално за нуждите на DHL Express.