🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК обмисля повече права за работниците в споделената икономика

Проектът идва след поредица от решения на страните от съюза за това дали работещите за приложения за споделено пътуване са самонаети

Очаква се ЕК да публикува предложението на 8 декември след провеждане на консултации с профсъюзи и компании за споделено пътуване.
Очаква се ЕК да публикува предложението на 8 декември след провеждане на консултации с профсъюзи и компании за споделено пътуване.
Очаква се ЕК да публикува предложението на 8 декември след провеждане на консултации с профсъюзи и компании за споделено пътуване.    ©  Reuters
Очаква се ЕК да публикува предложението на 8 декември след провеждане на консултации с профсъюзи и компании за споделено пътуване.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Работещите в сферата на споделена икономика трябва да получават същите права като служителите в по-сигурни форми на трудова заетост, се казва в поверителен документ на ЕК, който очертава законопроект. Той все още се обсъжда от регулаторните органи на ЕС и се очаква да влезе в сила през следващите две години, съобщава Financial Times. ЕС иска правата на тези служители да бъдат разширени "независимо от договорното наименование", т.е. те да се определят от работата, която извършват без значение как тяхната длъжност е описана в договора им. В предложението се иска да им се предостави защита срещу уволнение, неблагоприятно третиране и право на компенсация в случай, че правата им са били нарушени. Освен това страните членки трябва да гарантират, че служители, които работят в тази сфера или са били уволнени, "имат достъп до ефективно и безпристрастно разрешаване на спорове и право на обезщетение, включително адекватна компенсация".

"Цифровизацията променя трудовия свят, като подобрява производителността и повишава гъвкавостта. Това създаде нови възможности за пазара на труда, но също така постави под напрежение традиционните модели на заетост и организация на труда", се казва още в документа.

Очаква се ЕК да публикува предложението на 8 декември след провеждане на консултации с профсъюзи и компании за споделено пътуване. В него се посочва как в множество съдебни дела се разкрива как статутът на работещите в цифровата икономика продължава да бъде неправилно класифициран.

"Искаме работещите в споделената икономика да имат същите права, като всички други работещи", каза през февруари Никола Шмит, комисар по работните места и социалните права.

Нови закони

Миналия август Испания прие нов закон за работещите в споделената икономика, според който те се класифицират като служители. Във Франция не им е предоставен статутът на служители, а вместо това регулаторните органи одобряват план работниците да избират представител, който да преговаря по социални въпроси. Върховният съд на Великобритания реши през февруари, че шофьорите на Uber са служители, имащи достъп до права като минимална заплата.

Очаква се браншовите организации, представляващи компаниите за споделено пътуване, да засилят своето лобиране в опит да се противопоставят на предложението на ЕК. Те твърдят, че не всеки от тези служители иска статутът му да бъде променен и че подобно законодателство ще доведе до загуба на работни места. Представителите на бранша са особено притеснени, че преквалифицирането на работниците в целия ЕС ще доведе до съдебни дела в страните.

В проекта се посочва, че критериите за прекласифициране ще се определят от държавите, което води до опасения за липса на сигурност за платформите или техните работниците. В документ за позиция на MoveEU, браншова организация, представляваща компаниите за споделено пътуване, включително Uber и FreeNow, се казва: "Платформите за споделено пътуване са склонни да подкрепят подобряването на условията на труд на работниците. Но създаването на повече правна несигурност и съдебни спорове ще доведе само до по-малко възможности за работа за стотиците хиляди работници из цяла Европа."