Европейската комисия одобри помощта за авиацията в размер на 60 млн. лв.

Субсидии ще могат да получат превозвачи от всякакъв размер, притежаващи български оперативен лиценз и със спаднали приходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия одобрява българска схема в размер на 60 млн. лв. (30.7 млн. евро) в подкрепа на въздушните превозвачи, засегнати от пандемията, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Парите вече са по сметки на министерството, като бяха предвидени в бюджета за 2021 г., но целият процес се забави значително заради грешки при разписването на законодателните текстове и дълги евроодобрения. Предстои да бъдат публикувани и правилата, за да могат компаниите да кандидатстват.

Схемата ще бъде отворена за въздушни превозвачи от всякакъв размер, притежаващи български оперативен лиценз. Целта на мярката е да се отговори на нуждите от ликвидност на тези дружества и да им се помогне да продължат дейността си по време на пандемията и след нея.

До момента към финансовата помощ от държавата за авиацията, която още не се е случила, имаше критики от бранша, че основно само три дружества ще могат да се възползват от помощта - "България ер" и двете големи чартърни компании.

Два варианта за помощ

Схемата се състои от два вида подпомагане, като и в двата случая подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства.

Първият вид предоставя подкрепа за непокритите фиксирани разходи на въздушните превозвачи, чийто оборот между март 2020 г. и декември 2021 г. е намалял с най-малко 30% в сравнение със същия период на 2019 г. Вторият вид подпомагане се състои от помощ в ограничен размер за предприятия, които са отчели спад в оборота през 2020 г. под 30% в сравнение със същия период на 2019 г.

Колко се предвижда

Помощта няма да надвишава 12 млн. евро на бенефициент за първия вид подпомагане и 2.3 млн. евро за втория вид подпомагане.

И в двата случая помощта ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 г.