Лятната печалба на Ryanair се увеличи почти четири пъти

Това се дължи на по-високите цени на билетите и нарастващото търсене

Средните цени за билетите скочиха с 42% в сравнение с миналата година, достигайки до 48 евро
Средните цени за билетите скочиха с 42% в сравнение с миналата година, достигайки до 48 евро
Средните цени за билетите скочиха с 42% в сравнение с миналата година, достигайки до 48 евро    ©  Reuters
Средните цени за билетите скочиха с 42% в сравнение с миналата година, достигайки до 48 евро    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

По-високите цени на билетите и нарастващото търсене помогнаха на Ryanair да отчете рекордни печалби в началото на лятото, но нискотарифната авиокомпания беше принудена да намали прогнозите си за пътниците заради забавянето на доставките на Boeing и предупреди за несигурна зима. В понеделник Ryanair отчете печалба след облагане с данъци в размер на 663 млн. евро за трите месеца до края на юни, което е близо четири пъти повече от предходната година и значително над предишния рекорд за тримесечие от 397 млн. евро през 2017 г.

Нискотарифната авиокомпания последва британската easyJet в постигането на рекордни печалби, тъй като превозвачите печелят от силното търсене и готовността на пътниците да плащат по-високи цени на самолетните билети въпреки слабата европейска икономика.

Ryanair заяви, че резултатите са били подкрепени от силния Великден и допълнителния празничен ден в Обединеното кралство, както и от по-слабите резултати през 2022 г. заради нахлуването на Русия в Украйна. Приходите са се увеличили с 40% до 3.65 млрд. евро през периода, което компенсира с повече от 23% увеличението на разходите благодарение на по-високите разходи за гориво и персонал.

Средните цени за билетите скочиха с 42% в сравнение с миналата година, достигайки до 48 евро, но Ryanair обяви, че е "намалила" цените на билетите, запазени от клиенти близко до времето им на пътуване през късния юни и юли. Авиокомпанията прогнозира, че поскъпването на билетите ще спадне до "нисък двуцифрен процент" в сегашното тримесечие.

Авиокомпания намали прогнозите си за пътниците заради забавянето на доставките на Boeing и предупреди за несигурна зима.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри каза, че авиокомпанията има слаба яснота какво ще е търсенето на пътувания през зимата, но добави, че "може да се наложи клиентите да бъдат мотивирани с намалени билети... след месеци от поскъпващи ипотеки и висока потребителска инфлация".

Забавени доставки на самолети Boеing

По-рано тази година Ryanair подписа сделка с Boeing за закупуване на 300 самолета за къси разстояния на стойност 40 млрд. долара. Така авиокомпанията обяви амбиции да увеличи броя на пътниците си с повече от една трета, достигайки 300 млн. до 2034 г. Заради забавянето на доставките обаче превозвачът беше принуден да намали прогнозите си за пътниците за финансовата година от 185 млн. до 183.5 млн.

Главният финансов директор Нийл Сорахан каза, че Boeing не е отговорна за просрочването на доставките, и подчерта, че има стачка във веригата за доставки на производителя и логистични проблеми, причинени от срутването на железопътен мост, откъдето се превозват корпусите на самолетите. Според Сорахан екстремните горещини в региона Южна Европа не са имали никакъв ефект върху резервациите на авиокомпанията. Включително и горските пожари в Гърция, които принудиха някои авиокомпании да изпълнят спешни полети за връщане на туристите.

Все още няма коментари
Нов коментар