Ски сезонът: Български уикенди

Изискването за PСR тестове за влизане в България гони и малкото чужди туристи от зимните курорти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През сезона се очаква да бъдат спасени максимум 30-40% от приходите.

Катастрофален декември, признаци на пробуждане през януари и плахи надежди за февруари и март, които може да се окажат напразни заради правителствено решение. Така изглежда туристическият сезон през погледа на хотелиерите, които в обичайна година правят около 1 млрд. лв. "зимни" приходи. Сега единствената цел е минимизиране на щетите от корона пандемията.

Въведеното преди две седмици правило за влизане в България само с отрицателен PCR тест от всички държави вече води до оскъпяване на почивките и анулиранията. Сега бизнесът твърди, че сезонът върви с общ спад от над 65-70%, дори 80%, като търсенето в ски курортите се движи предимно от все по-интензивни пътувания от българи, но само през уикендите, в немалко случаи и въобще без да нощуват в хотелите. А в средата на решаващия февруари не е ясно какво ще може да бъде наваксано в оставащите няколко седмици активен сезон.

Ново правило, нов проблем

Допреди две седмици България нямаше изисквания за пътувания на граждани на ЕС и съседни държави. Но от 28 януари здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, според която при всички влизания в страната с изключение на транзитното преминаване се изисква негативен резултат от PСR тест или задължителна 10-дневна карантина. На ниво туризъм това се е усетило веднага. Още преди излизането на заповедта, но след като новината бе разпространена в медиите, Националният борд по туризъм и Българската туристическа камара обявиха, че са започнали анулирания и това правило "неминуемо ще доведе до крах на зимния туризъм". "Хотелите в зимните курорти съвсем скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространението на вируса. До края на сезона остават 40 дни и хотелиерите разчитат на съседни на България страни, за да направят макар и кратък сезон", съобщиха тогава организациите в съвместна позиция. Те настояват държавата да признава и доста по-евтините бързи антигенни тестове, които по подобие на други държави да бъдат достъпни за пътуващите по граничните пунктове. Този вариант обаче беше отхвърлен от здравния министър в последните дни, който каза, че "това е изискване за целия ЕС, затова и ние ще държим на него". "Знам за проблемите на туристическия бранш, но здравето на хората е по-важно", каза още Ангелов, допълвайки, че България ще продължава да позволява влизане в страната само с отрицателен PСR тест.

"Няма как да не се стигне до отмяна на резервации, защото таксите за тези тестове са голям процент от цената на почивката", казва Светлана Атанасова, която е управител на хотел "Самоков" в Боровец. По думите й дори съобщаването на такива решения в последния момент преди влизането им в сила създават проблеми с организацията на пътуванията и "не може да е такъв хаос всичко". Според Малин Бистрин, председател на съюза на туристическия бизнес в Банско, изискванията за PCR тестове в последните седмици е довело до много анулирания, тъй като оскъпяването е сериозно. Тенденцията се признава и от туристическия министър Марияна Николова, която съобщи, че в момента заетостта на хотелските бази в трите големи курорта Банско, Боровец и Пампорово е около 50%. "Бележат ръст last minute резервациите, посещават ни все повече туристи от съседните страни. В Банско например има много румънци заради ваканцията на децата. Разбира се, отчитат се и доста канселации с въвеждането на задължителния PCR тест, но бизнесът проявява гъвкавост в предлагането", каза още тя.

Действително, съпоставено с цените в хотелите в зимните курорти, средната цена от 100 лв. на човек за PСR тест е равносилна на цената на три нощувки в най-евтините места за настаняване и около половината от цената на нощувката в най-скъпите от хотели. За средния клиент проблем е и когато се планира почивка на четиричленно семейство, защото тестването добавя съществен разход. Очакванията са ефект да усетят най-вече хотелите с 3 и 4 звезди, които обаче са и най-много.

Зима през събота и неделя

В условията на къс сезон и ниска заетост в туристическия бранш са сигурни, че зима 2021 ще бъде исторически най-лошата за сектора. Но на този етап е все още трудно да се прогнозира колко от традиционните приходи могат бъдат спасени. Очакванията са, че в края на март хотелиерите ще са направили между 15 и 20% от обичайния оборот и до 30-40% в най-оптимистичния вариант. А това по всяка вероятност ще достигне и дори е възможно да надмине антирекорда на морския туризъм, който завърши последното лято с драматичен спад от 60% на приходите от нощувки на годишна база според данните на Националния статистически институт и с около 70% според оценките на хотелиери.

Дотук ситуацията в ски курортите изглежда доста тежка. Първите данни на НСИ за празничния декември са катастрофални: за целия месец навсякъде в България е имало едва 26 хил. посещения от чужденци за почивка и екскурзия, което е 10 пъти по-малко от предходната година. В условията на локдаун в хотелите реално не е имало и българи, които са направили първите си посещения едва покрай новогодишните празници. През януари основните гости в курортите също са били българи, които според наблюденията на бранша посещават ски пистите основно през уикенда, включително и без въобще да нощуват в хотели. А след като в началото на годината Румъния е отменила изискването за PCR тест след пътуване от България, се е усетило и почти мигновено събуждане на този пазар, който през миналата зима бе най-големият за ски туризъм с дял от около 12% в общите пътувания. Следващите седмици обаче очакванията са, че резервациите ще намалеят силно, подобни сигнали има и от други държави, от които идват гости в момента - Сърбия, Северна Македония и Турция.

До края на сезона резултатите ще зависят от българските туристи. А данните от последните седмици показват, че местните скиори пътуват все по-интензивно, но все така само през уикендите. "Ние сме много благодарни на българските туристи, но реално няма как да има устойчив туризъм само през уикенда", казва Бистрин, допълвайки и че до края на сезона остават само няколко съботи и недели. По думите му очакванията са през сезона да бъдат постигнати 30-40% от приходите в сектора.

"През предходни години нещата вървяха различно. Обичайно през декември сезонът започваше с българи за празниците, което тази година не се състоя заради всички мерки. През януари запълвахме базите с гости, които празнуват по това време Коледа, като сърби, македонци, руснаци и други, което също не се случи. А през февруари основно идваха чужденци, но сега се въведоха PСR тестове", разказва Пантелей Мемцов, който е председател на регионалната туристическа асоциация "Родопи". По думите му в Пампорово спадът е 70%, като не е ясно дали това ще се подобри в оставащите седмици до края на активния сезон. "Въпросът е да се вържат оперативните разходи, да се разплатим с партньори, защото туризмът има ефект и върху много свързани сектори в икономиката", казва още той.

Погледнато през числата от предходни години, тази задача не изглежда много лесна. В последния свободен от коронавирус сезон 2018-2019 в България е имало 538 хил. чужденци на почивка в периода декември - март, над 60% от които са дошли от 8 държави. Топ 3 на пазарите са Румъния, Гърция и Великобритания, последните два от които на практика са замразени през този сезон. На ниво приходи от нощувки обаче съотношението българи към чужденци е средно 30:70 за Боровец и Благоевградска област, на чиято територия е Банско, и 60:40 за Пампорово. Накратко, ски сезонът ще е като летния, на места ще има живот, захранван от български клиенти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Само да не се оплакват после концесионерите, и най-вече ЮЛЕН в Банско, на Георгиус-Жирардели, защото за тях сезона не е прекъсвал и си получават коронасубсидии за служителите и през пролетта, лятото и есента:
    https://bird.bg/corona/?q=101156430

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 2

    И да има, и да няма тестове, все ще се мрънка.
    В единия случай ще ви убиват с глад, в другия с вирус.

    Нередност?
  • 3
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • - 1

    До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

    Вирусът е слабовероятен.
    Гладът и разорението са неминуеми...

    Нередност?
Нов коментар